S uprchlíky by mohl pomoct „pasťák“ v Králíkách, kde je dříve odmítali

  17:06
Bývalý pasťák v Králíkách, který byl pro místní ještě před několika lety strašákem kvůli zvažované přeměně na středisko pro azylanty či ženskou věznici, by mohl pomoci s ubytováním uprchlíků z Ukrajiny. Nouzové zázemí by tam v případě potřeby mohlo najít až 100 uprchlíků.

Areál bývalého výchovného ústavu v Králíkách zeje šestým rokem prázdnotou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Po zámku v Bystrém na Poličsku je to tak další vhodná lokalita, kterou Pardubický kraj vytipoval pro ukrajinské uprchlíky. Stát bývalý výchovný ústav pro problémové děti až na čtvrtý pokus loni odprodal za téměř dvacet milionů korun soukromému vlastníkovi poté, co pro něj nenašel využití.

K jeho uzavření došlo v roce 2014 na základě kontrol, které předcházely brutálnímu napadení vychovatele a vychovatelky dvěma mladíky. Ministerstvo vnitra chtělo nejdříve areál využít pro azylový dům pro uprchlíky. Po značných protestech a peticích zvažovalo ministerstvo spravedlnosti objekt přeměnit na věznici. Nakonec i tento záměr spadl pod stůl.

Areál se čtyřmi budovami a plochou 39 252 metrů čtverečních nakonec loni v březnu koupila společnost Sněžník podnikatele Jiřího Rulíška. Cena nevyužitých budov oproti původní vyvolávací ceně klesla o více než 15 milionů. Na začátku stát za areál požadoval nejméně 35,6 milionu korun.

Zatím ale není jisté, zda větší množství uprchlíků do Králík skutečně přijde.

„Areál je v soukromém vlastnictví a de facto jedno a půl patra je možné využít až pro 100 ubytovaných osob. Po dohodě s vlastníkem je tak možné tyto kapacity zařadit do naší centrální evidence. Potenciální obsazení však bude záležet na aktuálních potřebách. Na obou patrech jsou sociální zařízení, kuchyně, ale i klubovny, a to bez nutnosti složitější adaptace,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Už dnes do Králík Ukrajinci před ruskou válečnou agresí přicházejí.

„V Králíkách máme už ke 30 uprchlíkům, kteří jsou příbuzní Ukrajinců pracujících v Česku delší dobu. Jejich děti v základní škole už máme, teď řešíme umístění předškoláků do mateřských škol případně adaptační či dětských skupin,“ řekl starosta Králík Václav Kubín.

Kraj momentálně hledá možnosti u soukromých ubytovatelů. Kraj by na uprchlíky od státu měl obdržet kompenzaci ve výši 180 korun na den v případě dospělého člověka a 90 korun v případě dítěte.

Krajské centrum odbavilo přes čtyři tisíce lidí

„V tuto chvíli se stále v maximální možné míře snažíme ve spolupráci s hasiči obsazovat ubytovací kapacity, které jsou nabízené zdarma, ale řešíme také kapacity, které jsme schopni hradit ze státního příspěvku,“ dodal hejtman.

Krajské asistenční centrum pro Ukrajince do dnešní 5. hodiny ranní odbavilo od minulé středy 4423 osob. „Ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny stále ještě máme. V kraji je 51 ubytovacích zařízení s kapacitou zhruba 2500 osob v Pardubickém kraji plus nabídky fyzických osob,“ informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Zájemci, kteří chtějí nabídnout ubytování Ukrajincům, mohou své nabídky posílat na emailovou adresu asistenčního centra nabidka@pak.izscr.cz. Upřednostňováno je ubytování zdarma.