Gymnázium Jiřího Ortena pomohlo pěti lidem, kteří uprchli z válečné zóny na Ukrajině. Škola dala k dispozici tři garsonky, do kterých se maminky, děti a babička nastěhovaly.

GJO vyhlásilo dobrovolnou sbírku na nákup potřebných věcí pro ubytované. Rodiče, učitelé a studenti přispěli celkovou částkou 59 675 Kč. Do školy také studenti nosili různou materiální pomoc pro uprchlíky v centru v GASKu.

„Než přišla válka, Olga a Ilija studovali první ročník Charkovské univerzity. Hned v prvních dnech jsme zjistili, že se evidentně jedná o velmi nadané studenty, kteří mají za sebou mnoho úspěchů v mezinárodních kolech olympiád a není proto divu, že zájem o ně projevily vysoké školy v Praze,“ říká ředitel školy Vladislav Slavíček. Zatímco Olga bude pokračovat ve studiu na VŠE, Ilija si vybral obor jaderná fyzika na ČVUT. „Oba budou zřejmě v následujících dnech přijati, bylo jim slíbeno stipendium i pobyt na koleji,“ dodává ředitel V. Slavíček.

GJO nabízí i možnost začlenění dalších ukrajinských žáků do výuky. „Pokud bude zájem, jsme připraveni poskytnout tzv. finskou učebnu a zařídit ji jako malotřídku pro ukrajinské děti. Ve škole jsme poskytli ubytování 5 uprchlíkům, z toho jsou dvě učitelky, což je ideální příležitost,“ uvedl za GJO ředitel V. Slavíček.

Dora Procházková

Zavřít menu