Ministr kultury udělil medaili nizozemskému sběrateli za dar pro NGP

11. 3. 2022ČTK Infoservis

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) udělil medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) nizozemskému sběrateli Felixi Hessovi. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Jana Malíková. Hess Národní galerii Praha věnoval rozsáhlou sbírku více než pěti set japonských zenových obrazů v odhadní hodnotě několika desítek milionů korun. Některé z nich galerie vystaví v květnu v Salmovském paláci.

Medaili, která se udílí za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí a za přínos k rozvoji kulturních, duchovních a etických hodnot, dnes Hessovi předal v nizozemské galerii v Groningenu náměstek sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda.

Sbírku japonské zenové tušové malby a kaligrafie z 15. až 20. století věnoval Hess Národní galerii v roce 2019. Svým počtem více než 520 děl a výtvarnou kvalitou se jedná o unikátní soubor zenového umění nejen v evropském kontextu. "Podobný akt filantropie a mecenášství je v podmínkách České republiky zcela unikátní. Národní galerie v Praze se tak stane nejvýznamnějším držitelem sbírky zenové malby ve střední Evropě a jedním z nejvýznamnějších na světě," uvedl Baxa.

Hess, původním povoláním matematik a fyzik a později také umělec na poli sound designu, začal sbírku vytvářet před 20 lety převážně prostřednictvím nákupů v Japonsku. Nacházejí se v ní díla význačných autorů, kteří jsou zastoupeni v muzejních a soukromých sbírkách v Japonsku a zahraničí. Hess nasbíral více jak 570 svitkových obrazů. Celková sbírka obsahuje několik unikátních svitkových obrazů a kaligrafií z 15. a 16. století, práce mistrů jako byl Hakuin, Sengai, Fúgai, Nantenbó a dalších, včetně ukázek mladších prací z konce 19. a 20. století.

Hess se v roce 2018 rozhodl věnovat sbírku jako celek Národní galerii. Vzhledem k tomu, že si přál, aby jeho sběratelské aktivity byly známé také v rodném Nizozemí, věnoval 30 obrazů, především kaligrafií, amsterdamskému Rijksmuseu. Zbytek kolekce čítající 524 obrazů získala Národní galerie. Dalších sedm obrazů odkázal dárce NGP ve své závěti.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK