InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na kovářovské návsi zazněl koncert pro Ukrajinu. Zpívali i Ukrajinci

Na závěr setkání zazpívaly Čechům ukrajinské ženy s dětmi, které našly zázemí v regionu.  , Autor: Foto Petra Baštýřová

Na závěr setkání zazpívaly Čechům ukrajinské ženy s dětmi, které našly zázemí v regionu.     Autor: Foto Petra Baštýřová

KOVÁŘOV - Z iniciativy starosty Kožlí Filipa Peška, Richarda Krause s Renatou Skronskou z Hrazan a dalších přátel se dnes na kovářovské návsi na Písecku odehrál koncert na podporu Ukrajiny. Na návsi se sešla téměř stovka lidí, kteří si poslechli písničky a skladby v podání talentovaných hudebnic z regionu. Na dobrovolném vstupném se vybralo 40 tisíc korun.

 

Nevidomá zpěvačka Nicol Pešková z Kožlí okouzlila publikum známým hitem Hallelujah od Leonarda Cohena, se kterým v roce 2009 vyhrála soutěž X Factor britská zpěvačka Alexandra Burke. Nicol studovala zpěv na konzervatoři u Lídy Nopové, byla také druhá v soutěži Česko zpívá, ale momentálně svůj krásný hlas využívá spíš jen příležitostně, pro radost, tak jako i dnes. Stejně brilantně o chvíli později zazpívala Jednoho dne se vrátíš od Věry Špinarové. Dalším zpívajícím talentem z regionu byla Anežka Fořtová z Kovářova a na zobcovou flétnu a hoboj zahrála Bětuška Humlová z Letů. 

Richard Kraus a Filip Pešek upozornili na nádobu, do které se vybíraly dobrovolné příspěvky. Někteří lidé přišli s vlajkami, transparenty, s modrožlutými stužkami, pustili se i do společného zpěvu. Napřed si publikum společný zpěv otestovalo na písni Oliver Twist s Niki a pak už zněla sborem protiválečná Řekni, kde ty kytky jsou. 

Na závěr přišlo překvapení. Shromážděným Jihočechům zazpívaly ukrajinské ženy a děti. Jsou ubytováni jednak na obecním úřadu v Kožlí a také u Richarda Krause a Renaty Skronské v Hrazanech.

"Zavolal nám kamarád, který pracoval asi deset let na Ukrajině s dědečkem této rodiny. Dozvěděli jsme se, že babička, maminka a dvě děti jsou na cestě z města Ternopil. První den se dostali na rumunskou hranici, pak na maďarskou a nakonec do Brna, kde jsme je vyzvedli. U nás se po sedmi dnech poprvé vyspali v posteli," zmínila Renata Skronská. Jsou s mužem připraveni poskytnout rodině přístřeší na tak dlouho, jak bude potřeba. Děti už jsou přihlášené do školy v Petrovicích. 

"Věřte, že my Češi jsme v podstatě dobří lidé. Snažíme se to teď ukázat," ujistil Richard Kraus. "Civilizace je ve válce s barbary. Ukrajina potřebuje zbraně, ne slova," řekl. Proto tato sbírka poputuje na ukrajinské velvyslanectví, nikoliv českým humanitárním organizacím. Vybralo se 40 tisíc korun.

 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Proč si pánové z Kožlí a Hrazan nepořádají setkání ve svých obcích,tam by asi nebyli tak vidět,že?

    Vloženo 16.3.2022 15:31:09

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Takovou propagaci a mamipulace s lidmi jsem jeste nezazil

    Vloženo 14.3.2022 11:04:25

    • Mojmír 

      Reagovat

       

      No, jenom jestli nemáte nějakou "mamipulaci" sám ve své hlavě. Prostě se Vám s ní blbě žije, a ještě se s ní chlubíte. Nebo si ji dokonce propagujete?

      Vloženo 14.3.2022 14:16:26

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Úkáčka táhněte domu

    Vloženo 13.3.2022 10:22:54

    • Mojmír 

      Reagovat

       

      Tento příspěvek nejspíše již porušuje pravidla pro vkládání příspěvků, a měl být redakcí dávno odstraněn.
      Já bych ho zde ale nechal, aby bylo vidět jak ubohé a hloupé máme spoluobčany.

      Vloženo 14.3.2022 09:34:53

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace