Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. března 2022

nenechte_si_ujit
Březen se přehoupl do své druhé poloviny a vy se opět můžete těšit na několik literárních akcí. Nenechte si ujít přednášku o Boženě Němcové, setkání s Ewaldem Murrerem či autorské čtení Josefa Holcmana. A nechybí ani akce pro děti!

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 14. března uskuteční setkání s Viktorem Šenderovičem. Jde o ruského publicistu, dramatika, spisovatele a obránce lidských práv, který byl zařazen na soupisku tzv. „zahraničních agentů“. V Rusku mu za kritiku blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina hrozí mimo jiné až několik let odnětí svobody. Svou zemi v lednu letošního roku opustil. Rozhovor bude probíhat v ruštině s konsekutivním překladem od 19.00 v Knihovně Václava Havla.

Nyní se přesuneme do Brna. Knihovna Jiřího Mahena připravila na úterý 15. března akci pro rodiče s dětmi do 3 let, na které bude představena norská autorka Kari Staiová. Její poučná série o protichůdných kamarádech Jonášovi a Nenášovi čítá v originále už šest titulů. V češtině vyšel letos v únoru druhý díl Jonáš a Nenáš: Zloděj na útěkuZačátek je v 10.00.

Pokud máte rádi spisovatelku Boženu Němcovou, měli byste v úterý 15. března navštívit přednášku knihovnice Hany Gajduškové. Ačkoli od úmrtí této oblíbené české autorky, která je známá především svými díly Babička, Divá Bára a mnoha pohádkami, uplynulo již 160 let, zůstávají některé věci s ní spojené i nadále tajemstvím. Přednáška se koná v Městské knihovně Bílovec od 17.00.

Dobrou zprávu mám i pro ty, kteří to mají blíže do Jablonce nad Nisou. I tady v úterý 15. března proběhne přednáška o Boženě Němcové. O jejím původu bude vyprávět Jana Vančatová v Městské knihovně Jablonec nad Nisou ve stejném čase, tzn. od 17.00.

A ještě se vrátíme do Brna. V rámci cyklu Spisovatelé do knihoven se v úterý 15. března v Knihovně Jiřího Mahena bude konat beseda s Ewaldem Murrerem – pod tímto pseudonymem se ukrývá český básník Michal Wernisch. Svou kariéru začal jako zahradník na Pražském Hradě, následně vystřídal různá povolání, ale nejvíce ho vždy naplňovalo psaní básní. Na svém kontě má už několik básnických sbírek: Tajný sběrač levandule (2020), Zprávy tajnou řečí (2021), Hlasy ryb (2021), (2021) a Čtení z ohně (2021). Jeho sbírka Noční četba (2019) byla v roce 2020 oceněna cenou Magnesia Litera za poezii. Beseda začíná v 18.00.

A nyní ještě jedna akce pro děti. Ve středu 16. března pořádá Knihovna Jiřího Mahena čtení z vtipné obrázkové knihy pro děti a jejich rodiče Můj táta je zvíře od australského spisovatele Philipa Buntinga. Vypráví o tom, že nejen lidé, ale i zvířata musí pečovat o své potomky. Navštivte pobočku ve Starém Lískovci v 16.30.

A opět další akce pro dospělé. V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně se ve středu 16. března koná autorské čtení spisovatele, divadelníka a právníka Josefa Holcmana. Ten je autorem či spoluautorem řady folklórních pořadů a z jeho knižní tvorby můžete znát např. soubor povídek Cena facky či román Osobní poplach. Nyní představí své eseje, který vyšly v prosinci minulého roku pod názvem Třetí cesta. Začátek je naplánovaný na 17.00.

Na závěr se podíváme do Pardubic, kde se v pátek 18. března uskuteční pořad Poezie pod klenbou, který spojuje autorské čtení a hudbu. Představí se zde chrudimský básník a autor neotřelých prozaických textů Jiří Alexa v doprovodu kapely Bluesa (trio muzikantů, kteří hrají tradiční blues). Buďte v 18.00 v čítárně Knihovního centra U Vokolků.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář