Hlavní obsah

Premiéru smíšených štafet v SP vyhráli ve Falunu američtí lyžaři

Premiéru smíšených štafet na Světovém poháru v běhu na lyžích ve Falunu vyhráli Američané. Sprint smíšených dvojic, který mezinárodní federace FIS rovněž zařadila do elitního seriálu poprvé, ovládli Švédové Jonna Sundlingová a Calle Halfvarsson.

Foto: Ulf Palm, ČTK/AP

Stupně vítězů po závodu smíšených štafet ve Falunu. První skončil týmu USA, druhé Finsko, třetí Norsko.

Článek

Americké kvarteto Rosie Brennanová, Zak Ketterson, Scott Patterson, a Jessie Digginsová zvítězilo o 3,8 sekundy před Finy. Třetí doběhla o další půl sekundy zpět norská smíšená štafeta s finišmankou Therese Johaugovou, pro kterou to byl poslední start v kariéře. V sobotu se čtyřnásobná olympijská vítězka a čtrnáctinásobná mistryně světa rozloučila vítězstvím v závodě na 10 km volně, jímž zaokrouhlila počet svých triumfů v SP na stovku.

Sprint smíšených dvojic vyhráli Sundlingová a Halfvarsson s náskokem deseti sekund. Těsný souboj o druhé místo rozhodl ve prospěch Norů Tiril Udnes Wengové a Martina Löwströma Nyengeta fotofiniš. O sedm setin třetí skončili dvojče Wengové Lotta Udnes a Harald Östberg Amundsen.

FIS se rozhodla otestovat v závěru sezony smíšené závody po vzoru biatlonu. Pokud se experiment osvědčí, měly by se nové disciplíny v budoucnu objevit v programu mistrovství světa a případně i olympijských her.

Podle norského kouče Eirika Myhra Nossuma se novinky osvědčily. "Byla to zábavná podívaná. Nechybí tomu napětí a rychlost, zapojilo se hodně týmů. Myslím, že to uvidíme znovu," řekl televizní stanici NRK.

Čeští reprezentanti smíšené závody vynechali.

SP v běhu na lyžích ve Falunu (Švédsko):
Smíšená štafeta (4x5 km):
1. USA (Brennanová, Ketterson, Patterson, Digginsová) 42:01,8
2. Finsko (Niskanenová, Hyvarinen, Niskanen, Pärmäkoskiová) -3,8
3. Norsko (H. Wengová, Holund, Tönseth, Johaugová) -4,3
4. Švédsko I -9,1, 5. Německo -16,2, 6. Itálie -29,0.
Sprint smíšených dvojic:
1. Sundlingová, Halfvarsson (Švéd.) 23:05,91
2. T. U. Wengová, Nyenget -10,09
3. L. U. Wengová, Amundsen (všichni Nor.) -10,16
4. Monsornová, Pellegrino (It.) -17,96
5. Hagströmová, Svensson (Švéd.) -25,89
6. Gimmlerová, Brugger (Něm.) -31,08

Reklama

Související témata: