reklama

Veterinářka Míša Riedlová odpovídá na vaše nejčastější dotazy

Co trápí naše domácí mazlíčky? Jak jim pomoci a co dělat, pokud mají neobvyklé příznaky nemoci a nezvykle se chovají? Jak předcházet onemocnění, která očkování jsou povinná a co s nimi souvisí? Jak předcházet úrazům a jak rychleji nalézt ztracené zvíře? Na některé z těchto otázek odpoví Michaela Riedlová v listárně.

i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Domácí mazlíček může onemocnět, Míša Riedlová nám v listárně poradí, co s tím (Zdroj: Šárka Miškovská)

Co to znamená a co mám dělat, pokud jsem se psem na pravidelném očkování proti vzteklině a dostanu u veterináře kovovou známku s kódem o očkování?

Kovovou známku (tzv. lissetku) dávají běžně veterináři, pokud psovi aplikují očkovací látku proti vzteklině. Známka je potvrzením o povinném očkování daného domácího mazlíčka. Obsahuje desetimístný unikátní kód s informací o veterinární klinice s její adresou, telefonem a kódem státu, kde k očkování došlo. Po čtyřletých intervalech se mění její tvar a barva, která již na dálku evokuje, zda je pes aktuálně očkován proti vzteklině. V letošním roce je to oranžový ovál.

Lissetku můžeme upnout například na obojek k evidenční známce - poplatkům za psa. Nošení známky na obojku není však povinné, ale pouze doporučující. Pokud se náš pes dostane do křížku s jiným psem, je známka pomocným podkladem k tomu, že je pes skutečně očkován povinným očkováním proti vzteklině. Stejně je však nutná návštěva veterináře, který skutečnost potvrdí a provede i základní ošetření pokousaného psa. Lissetka je dobrá i k prokázání o očkování při kontrole, např. městskou nebo obecní policií.

Stejně tak je vhodným pomocníkem, pokud se náš pes zatoulá. Uvedené telefonní číslo na veterinární kliniku může využít každý, kdo najde ztraceného psa a nahlásí tuto skutečnost. Můžeme ji registrovat v mezinárodním systému identifikace psů vakcinovaných proti vzteklině, kde se každý dozví, která veterinární klinika očkování provedla, rovněž tak lze zjistit i datum, kdy bylo provedeno, a stát, kde k danému očkování došlo.     

Lissetka o očkování proti vzteklině v červeném provedení platném v roce 2020
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Lissetka o očkování proti vzteklině v červeném provedení platném v roce 2020

Náš pejsek trpí červenými skvrnami na kůži, co to může být?

Červené skvrnky na kůži psa mohou znamenat zánět, který může mít různé příčiny. Primárně se může jednat o alergické onemocnění, infekci způsobenou parazity (například blechami, sametkami nebo roztočem - demodex canis), případně se může jednat o bakteriální infekce po mechanickém podráždění poškozených míst.  Velmi dobře působí na tyto projevy odvar z heřmánku. Postačí několikrát denně postižená místa potírat sterilním ubrouskem či gázou namočenou ve vlažném roztoku.

Poté je velmi důležité postižená místa dostatečně osušit. Snažíme se, aby si pes místa nedrbal a neškrábal. Pokud se stav psa po několika dnech nezlepší, je nutné navštívit veterinární kliniku. Veterinář provede vyšetření, případně stěry, kterými zjistí příčinu a zahájí následnou medikamentózní léčbu.  

Červené skvrny na kůži psa
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Červené skvrny na kůži psa

Pořídili jsme si před týdnem novou kočku z útulku, která má blanky v očích. Chová se normálním způsobem a nemocně nevypadá. O co se jedná?

Kočka má ve skutečnosti celkem 3 víčka - horní, dolní a třetí víčko. Třetí víčko (mžurka) se za normálních okolností nachází ve vnitřním koutku oka kočky a není viditelné. Jedná se o blanku zpevněnou chrupavkou, která má za fyziologických podmínek šedou až narůžovělou barvu a může mít i tmavě pigmentovaný okraj.

U kočky je pohyb mžurky pasivní (hýbe se spolu se změnou pohybu oka) na rozdíl od plazů nebo ptáků, u kterých je aktivní. Jejím úkolem je čisticí a ochranná funkce. Kočička na fotografii má obě třetí víčka symetricky přetažená přes oči a může se jednat o stresovou reakci na nové prostředí, se kterou se organismus kočky ještě nevyrovnal. Pokud je kočka dehydrovaná nebo má výrazný úbytek na váze, třetí víčko je viditelné, protože se jí zmenšil tukový polštář v oku, a tím se změnila i poloha oka.  

Ale může jít i o zdravotní problém, například o poruchu nervu ovládajícího třetí oko, Hawsův syndrom – zvýšená stimulace parasympatického nervového systému způsobená zánětem střev nebo průjmem. Pro zjištění příčiny problému je vhodné navštívit veterinární kliniku, kde veterinář provede sérii vyšetření a nasadí případnou léčbu.

Třetí víčko u kočky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Třetí víčko u kočky

Andulka má na ozobí a zobáku zvláštní útvary, postupně se zvětšují a objevují se v nich malé dírky. Nemůže být nemocná?

Jedná se o typický příklad parazitárního onemocnění - vápenku neboli ptačí svrab, který způsobuje mikroskopický parazit nejen u papoušků, ale i drůbeže. Cizopasník žije na těle hostitele a neopeřená místa se postupně pokrývají bílými maltovitými povlaky, šedavé nebo žlutošedé masy - typicky voštinového vzhledu. Viditelné dírky jsou chodbičky roztočů v této keratinové hmotě.

Kůže v okolí zobáku (ozobí) přestává být hladká, v koutcích se loupe a kožní změny připomínají hrudky mouky. Parazit svými chodbičkami může trvale narušit i hluboké vrstvy pokožky, což vede až k deformaci. Zobák je zesílený, může přerůstat nebo se naopak snadno lámat. Postupně hrozí rozšíření onemocnění i na ostatní neopeřené části těla andulky. Vápenka svědí a nemocný pták je velmi neklidný, otírá si zobák o bidlo nebo klec. Svědění ptáka vysiluje a posléze se objevují problémy s příjmem vody a krmiva.    

Čím dříve navštívíme veterinární kliniku, tím lépe. Léčba je naštěstí jednoduchá a velmi účinná. Veterinář podává každé dva týdny kapku antiparazitika pod křídlo postiženého ptáka tak dlouho, dokud krusty postupně neodpadnou a pták je vyléčený.

Zvláštní útvary na zobáku a ozobí andulky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zvláštní útvary na zobáku a ozobí andulky

Další dotazy na problémy s vašimi mazlíčky můžete psát do listárny Receptáře prima nápadů, kde vám na ně odpoví naši odborníci.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, MVDr. Michaela Riedlová

Podívejte se, jak kočičkám udržovat srst a drápky:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 14. 3. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská