Ruská vláda blokuje weby, které označuje jako dezinformační; česká také, ale nemohou se shodnout na tom, které to jsou. Jak takovou cenzuru obejít? Ukážeme si hned tři způsoby, jaké vám mohou v podobných případech pomoci.

Opera "VPN"

Na nejnižší úrovni stačí si nainstalovat prohlížeč Opera a použít funkci, kterou nazývá VPN. Ve skutečnosti nejde o klasickou virtuální privátní síť ale spíše o proxy server, ale to je technologický detail. Prakticky funguje tak, že se z vašeho počítače ustanoví šifrovaný tunel na servery Opery (a dokonce si můžete vybrat ve které zemi se mají nacházet) a odtamtud se pak požadavek pošle dál. Tím je skryta vaše IP adresa a geografická lokace, což může pomoci obejít nejobvyklejší formy blokování.

Je to jednoduché, ale má to i své nevýhody. V první řadě Operu momentálně vlastní čínská firma, které můžete a nemusíte věřit. V řadě druhé jsou adresy proxy serverů Opery veřejně známy a tato funkcionalita bude zřejmě jedna z prvních, kterou cenzura zablokuje.

Vlastní VPN

O stupeň výše je tvorba vlastní VPN. Z pohledu běžného uživatele je nejsnazší použít projekt Outline, který udělá všechno za vás a má klienty pro desktopová i mobilní zařízení. O tom už jsem psal, takže jenom pár odkazů:

Výhodou vlastní VPN je zejména to, že se dost těžko blokuje, protože VPN server je jedinečný pro vás. Také to, že ochrání veškerý síťový provoz, nejenom webový.

Tor Browser

Nejvyšší stupeň představuje použití sítě Tor, která vám na rozdíl od těch předchozích při správném použití zajistí plnou anonymitu. Nejsnazší způsob jak Tor používat je stáhnout si Tor Browser. To je speciální prohlížeč, který je zkonfigurován tak, aby využíval síť Tor.

Doporučuji vám, abyste si ho stáhli a měli ho třeba na flashce. Nikdy nevíte kdy se vám bude hodit.