Na brněnském Špilberku se plánuje nový „Salon vín“ jako ve Valticích

  10:32
Za vínem z Mikulova, Velkých Pavlovic, Znojma nebo třeba Bzence už Brňané nebudou muset najezdit kilometry sem a tam napříč jižní Moravou. Postačí vyšlapat jediný kopec - ten k hradu Špilberk. Právě tady se podle všeho usídlí vůbec největší enotéka moravských vín.
Víno z Velkých Žernosek u Litoměřic, ilustrační foto

ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Muzeum města Brna, pod jehož správu hrad patří, o této myšlence jedná s moravskými vinaři.

„Na Špilberku by vznikla stálá vinařská expozice, která se stane jakousi branou do vinařského regionu. Součástí záměru je také prodejní model postavený na vínu ze všech našich podoblastí,“ objasňuje nápad prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Podle něj by se na brněnském hradu měly konat vinařské akce, degustace či prezentace oceňovaných vín. Do finální podoby chtějí vinaři a muzejníci projekt dostat v následujících měsících.

„Tyto akce doplní onen celkový koncept největší vinotéky v Brně. Potenciál projektu v místě, které ročně navštíví až milion návštěvníků, je mimořádný. Navíc když se k tomu připočítá šest set tisíc brněnských rezidentů,“ klade Chlad do vize velké naděje.

O nový projekt by se mělo starat a také jej rozvíjet Národní vinařské centrum, které již spravuje Salon vín ve Valticích na Břeclavsku. Ten patří každoročně k nejnavštěvovanějším vinařským cílům.

Autor: