Děsivé záběry z těžce zkoušené Ukrajiny už nepochybně musely zasáhnout každého z nás. Zprávy z Mariupolu, kde Rusové vybombardovali dokonce i školku, neunesla ani zkušená moderátorka České televize Jana Peroutková. Přímo v sobotním živém přenosu se neubránila slzám. 

„Ruské jednotky udeřily na vojenské letiště jižně od Kyjeva. Intenzivní boje probíhají ale i severně od hlavního města. Jsou odtamtud slyšet výbuchy. Ruští vojáci se k městu přiblížili už na pětadvacet kilometrů,“ hlásila s rozklepaným hlasem a slzami v očích moderátorka Událostí Jana Peroutková.

Jana Peroutková neustála reportáž o ukrajinských obětech | VIDEO: YouTube

Stalo se tak po reportáži z ostřelovaného ukrajinského města Mariupol, ve kterém od začátku ruské invaze přišlo o život už přes tisíc lidí včetně dětí. Diváci mohli sledovat také vybombardovanou školku. „Dvě děti zemřely. Nikdo je nezachránil,“ popsala jedna z přeživších žen v emotivní reportáži. 

Nechyběly ani záběry na muže, kteří se se svými rodinami loučili na nádraží. S podobnými záběry se nesetkávají každý den ani zkušení novináři. Současná situace na Ukrajině proto musí být jistě psychicky velmi náročná.

„Dnes ráno jsem přátelům tvrdila, že ty nejsilnější emoce mám nejspíše za sebou. Nemám. Děkuju Vám a děkuji Michalovi Kubalovi, že mě dnes podržel,“ napsala později Peroutková na twitteru.

„Rozumím vám. Moc vám rozumím. To není televize, tohle je život. Válka, smrt,“ vzkázala moderátorce v komentářích pod příspěvkem například paní Tatiana. „Bylo to lidské. Kdo nemá srdce z kamene, musí při těch zprávách a záběrech slzet nebo polykat slzy,“ napsal novinář Josef Kopecký. 

„Děláte všichni vynikající práci! Díky,“ reagoval reportér Lukáš Valášek. „Vážená paní redaktorko, díky za Vaši profesionalitu i lidskost. Právě ona symbiosa obojího je důležitá,“ okomentoval slova moderátorky také bývalý ministr kultury Daniel Herman. 

Dění na obrazovce nenechalo chladnou ani šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. „Moc děkuju České televizi za skvělé zpravodajství z nešťastné, hrdé a hrdinné Ukrajiny. A hlavně za lidskost,“ napsala.