INZERCE

Nově zvolený jihokorejský prezident Yoon Suk-yeol. Foto: Wikimedia Commons

Protijaderného prezidenta v Koreji nahradí zastánce atomu. Změna bude mít vliv i na Česko

Levicový liberál Moon Jae-in po zvolení do čela Jižní Koreje v roce 2017 zastavil výstavbu jaderných bloků a nasměroval zemi k zelené energetice. Po nových volbách jej ve funkci nahradí silně projaderný Yoon Suk-yeol, který chce naopak výstavbu reaktorů v Koreji i v zahraničí „rozjet“ ve velkém stylu.

Ruská agrese zastínila celou řadu zajímavých událostí. Třeba prezidentské volby v Jižní Koreji, ve kterých v minulém týdnu porazil pravicový kandidát Yoon Suk-yeol svého levicového soupeře Lee Jae-myunga. Vedlejším efektem této změny bude oživení výstavby jaderných elektráren v Jižní Koreji. Nový prezident chce podpořit také export jaderných technologií do zahraničí.

Teď se dostáváme k bodu, proč by nás to mělo zajímat. Česká vláda chce ještě v tomto týdnu spustit soutěž na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech o výkonu 1000 až 1200 megawattů. Do soutěže přizve tři možné dodavatele technologie – americký Westinghouse, francouzské EDF a korejský holding KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power). Logický předpoklad je, že větší šanci na úspěch budou mít Korejci s projaderným než s protijaderným prezidentem v čele země.

Yoon Suk-yeol vyhrál opravdu jen těsně, získal 48,56 procenta hlasů oproti 47,83 procenta pro levicového protikandidáta. Podle webu Foreignpolicy.com se po pětiletém prezidentování oblíbeného Moon Jae-ina čekalo spíše vítězství levicových liberálů z Demokratické strany. Těm však ublížilo zavedení nepopulární daně z nemovitostí; právě na odporu k ní „vyrostl“ pravicový kandidát Yoon Suk-yeol.

Jak uvádí deník The Korea Herald, nový prezident chce co nejdříve změnit rozhodnutí svého předchůdce o zastavení stavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Shin Hanul. Vzniknou zde bloky typu APR1400 o elektrickém výkonu 1400 megawattů. Stejně tak zřejmě padne záměr končícího prezidenta Moon Jae-ina odstavit starší jaderné bloky z 80. let minulého století do roku 2034.

Model reaktoru APR1400, který ukázala korejská KHNP při prezentaci v Praze v dubnu 2017. Foto: David Tramba

Vítěz voleb Yoon Suk-yeol dále slíbil, že z Jižní Koreje udělá předního světového exportéra jaderných zařízení a technologií. V pátek, hned po oznámení výsledku voleb, proto skokově posílily akcie společností spjatých s jaderným průmyslem. Konkrétně se jedná hlavně o Korea Electronic Power Industrial Development Co., Kepco Engineering & Construction Co. a Doosan Heavy Industries & Construction.

Podle aktuálních statistik webu electricityMap.org se v Jižní Koreji vyrábí okolo 26 procent elektřiny z jaderné energie, 42 procent z uhlí a 25 procent ze zemního plynu, zbytek připadá na obnovitelné zdroje a topné oleje. Koreu podobně jako evropské země zasáhlo v posledních měsících skokové zvýšení dovozních cen uhlí a plynu, což hraje ve prospěch jaderné energetiky.

David Tramba