9. ročník pěvecké soutěže Lípa Cantantes vyhlášen

Letošní 9. ročník pěvecké soutěže Lípa Cantantes, kterou vyhlašuje Mezinárodní hudební festival Lípa Musica a Základní umělecká škola Česká Lípa, proběhne po loňské pandemií omezené online podobě opět na živo, a to v pátek 8. dubna v prostorách ZUŠ Česká Lípa. Děti a mladiství mezi 7 a 25 lety věku z Libereckého a Ústeckého kraje, kteří se věnují klasickému sólovému a komornímu zpěvu na základních uměleckých školách, budou moci poměřit své pěvecké schopnosti a dovednosti před odbornou porotou. Její předsedkyní stejně jako ve všech uplynulých ročnících bude profesorka Magdalena Hajóssyová, pěvkyně a vedoucí pěveckého oddělení na pražské Akademii múzických umění. Možnost přihlásit se do soutěže je otevřena až do 28. března. Vyhlášení vítězů společně s online koncertem se uskuteční 8. dubna ve foyer ZUŠ Česká Lípa.

Smyslem soutěže je podpořit zájem dětí a mladých lidí o klasický zpěv, interpretaci písní českých i světových autorů a vytvořit příležitostí pro talentované žáky k porovnání jejich dovedností a získání prvních koncertních zkušeností. Po covidové pauze je soutěž opět vypsána v kategoriích sólového i komorního zpěvu dle věkového rozlišení. Soutěžní repertoár tvoří lidové, umělé písně a árie s klavrním či jiným instrumentálním doprovodem, nelze zařadit písně populární.

Porota, ve které mimo jiné zasedne tradičně i sopranistka Anna Hlavenková, členka souboru Musica Bohemica, Verba Chordis, pedagožka na konzervatoři v Teplicích nebo operní pěvec Radek Krejčí, sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem, držitel čestného uznání ceny Antonína Dvořáka či starostka města Česká Lípa Ing. Jitka Volfová posoudí výkony a ve všech kategoriích udělí první tři ceny.

Vzhledem k tomu, že jezdím do porot pěveckých soutěží docela často, jsem vždy mile překvapena, kolik mladých zpěváků se věnuje klasické hudbě. Samozřejmě poslouchají a zkoušejí i jiné žánry, ale přesto … zůstávají i u lidové písně a klasického repertoáru. A jsou v mnoha případech báječně vedeni svými pedagogy. Soutěž Lípa Cantantes je mou srdeční záležitostí a vždycky se ráda vracím mezi báječné kolegy v porotě a poslechnu si nové mladé talenty z „našeho severu“,“ říká sopranistka Anna Hlavenková.

Mezinárodní festival Lípa Musica věnuje do soutěže finanční částku 6 500 Kč, která bude rozdělena mezi vítěze, a poukaz v hodnotě 500 Kč na odběr vstupenek na MHF Lípa Musica. Porota dále uděluje mimořádnou Cenu ZUŠ Česká Lípa za mimořádnou interpretaci české lidové písně a Cenu starostky města Česká Lípa pro absolutního vítěze.

Tradičně konaný koncert vítězů a oceněných jako součást slavnostního vyhlášení vítězů proběhne po ukončení soutěže od 18 hodin ve foyer ZUŠ Česká Lípa a bude opět volně přístupný veřejnosti.

Sdílet článek: