Protest v ruské televizi: "Zastavte válku: Lžou vám!"

14. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Sabotáž kremelské propagandy v přímém přenosu! upozornil na Facebooku Filip Remunda.




Podle zatím předběžných informací osvěžila zprávy prvního programu ruské televize  redaktorka Marina Ovsjannikova s plakátem v ruce na němž stálo: Zastavte válku, tady vám lžou.

Po akci měla být zadržena. Tass píše, že incident s plakátem se prověřuje. O textu a smyslu akce mlčí.

Britské Channel 4 News, které ve zprávách vystoupení odvysílaly (přineseme), uvedly, že záběr se rozšířil virálně.

Napsala na Facebooku: "Celý svět se k nám obrátil zády. A ani dalších deset generací nesmyje skvrnu této bratrovražedné války. My Rusové jsme myslící a inteligentní lidi. Je plně v naší moci zastavit toto šílenství. Jděte protestovat. Nebojte se ničeho."


 

Guardian:


"Lžou vám." Zaměstnankyně  ruské televize přerušila vysílání zpráv

Marina Ovsjannikovová vběhla do studia  vysílání Prvního kanálu a křičela: "Zastavte válku. Ne válce!"


Marina Ovsjannikovová přerušila živé vysílání ruského Prvního kanálu


Zaměstnankyně ruské státní televize První kanál přerušila hlavní zpravodajskou relaci kanálu  protestem proti invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

Redaktorka Prvního kanálu Marina Ovsjanniková v pondělí večer vstoupila do studia živého vysílání večerních  zpráv a křičela: "Zastavte válku. Ne válce."

V ruce držela také nápis: "Nevěřte propagandě. Tady vám lžou."

Moderátorka zpráv pokračovala v předčítání z teleprompteru, ale protest Ovsjannikovové byl vidět a slyšet několik vteřin, než kanál přepnul na záznam.

Ovsjannikovová také na svých kanálech na sociálních sítích zveřejnila předem nahrané video, v němž uvedla, že se "už řadu let" stydí za to, že je zaměstnankyní Prvního kanálu a šíří "kremelskou propagandu".

S náhrdelníkem v modrožluté barvě ukrajinské vlajky Ovsjannikovová ve svém videopříspěvku uvedla, že její otec je Ukrajinec a matka Ruska.

"To, co se děje na Ukrajině, je zločin a Rusko je agresor," uvedla. "Odpovědnost za tuto agresi leží na bedrech jediného člověka: Vladimír Putin".

Vyzvala své ruské spoluobčany, aby se připojili k protiválečným protestům s cílem ukončit konflikt. "Jen my máme sílu zastavit celé to šílenství... Nemohou nás všechny zavřít do vězení," dodala.

Skupina pro lidská práva OVD-Info uvedla, že Ovsjannikovová byla v Moskvě zadržena krátce po svém protestu.

Podle nově zavedené ruské legislativy, která kriminalizuje šíření tzv. falešných zpráv o ruské armádě, by jí mohlo hrozit vězení. Osobám, které budou podle tohoto zákona shledány vinnými, hrozí až 15 let vězení.

Ovsjannikovová by také mohla čelit právním důsledkům za podněcování "občanských nepokojů" tím, že Rusům říkala, aby protestovali.

Její prohlášení je prvním případem, kdy zaměstnanec ruských státních médií veřejně odsoudil válku v době, kdy v zemi pokračuje potlačování protiválečného disentu. Současná vlna cenzury je tak přísná, že jiné zpravodajské programy ve svých vlastních reportážích o incidentu sdělení na transparentu Ovsjannikovové rozmazaly.

Státní televize je hlavním zdrojem zpráv pro mnoho milionů Rusů a pečlivě sleduje linii Kremlu.

Během několika hodin po jejím protestu tisíce lidí lajkovaly příspěvek na Facebooku, kde zveřejnila své prohlášení, a video z incidentu rychle nasbíralo tisíce zhlédnutí.

"Páni, ta holka je hustá," napsala na Twitteru Kira Jarmyšová, mluvčí vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného.

-1
Vytisknout
7426

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022