QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památné stromy v Hradišťanech mají jít k zemi. Občané proti kácení protestují

15.03.2022 9:55

Vedení Honezovic se rozhodlo pro pokácení památných dubů červených na návsi vesnice Hradišťany, která pod obec Honezovice spadá. Podle občanů je však kácení neopodstatněné a proti rozhodnutí vedení se bouří.

IMG_7162
IMG_7162IMG_7157IMG_7161IMG_71661

Obec Honezovice na jižním Plzeňsku se skládá ze dvou částí, jednou z nich je i málá ves Hradišťany. Na návsi v Hradišťanech se nachází pomník na památku obětem první světové války, který byl založen ve 30. letech 20. století. Při této příležitosti byly vysázeny i duby červené. Původně byly vysázeny čtyři, do dnešní doby se dochovaly pouze tři.

„Tyto tři duby jsou podle odborného posudku zdrávy a není proto důvod k jejich pokácení. Zastupitelstvo obce Honezovice však rozhodlo jinak, na základě žádosti místního občana, kterému již mnoho let vadí jejich přítomnost nedaleko jeho rodinného domu, padá mu totiž listí do okapů. Důvod padání listí není pádným důvodem pro jejich pokácení. Duby tvoří významnou symboliku naší malé obce a jejich pokácením by došlo k naprosté likvidaci všech původních vzrostlých stromů, jež tvořily významnou část vesnické návsi. Dle odborníků je naše obec urbanisticky velmi cenná, která si zachovala vesnický ráz bez rušivých stavebních zásahů,“ uvedl jeden z občanů obce Hradišťany, Michael Milička.

Nespokojenými obyvateli obce byl podán podnět k prošetření na krajský orgán ochrany přírody s cílem zabránit neopodstatněnému pokácení těchto stromů. Občané jsou v drtivé většině proti tomuto kroku ze strany zastupitelstva, a proto byla sepsána petice na záchranu stromů, kterou místní lidé stvrdili svými podpisy.

Z jakého důvodu se vedení Honezovic pro pokácení dubů červených rozhodlo? „Již více let zaznívají od lidí z Hradišťan ústní žádosti o pokácení dubů. O tři zbývající duby pečujeme, jsou například odstraňovány proschlé větve. Se zastupiteli jsme odpovědně zvažovali všechny plusy i minusy. Jedná se o staré stromy, které jsou s Hradišťanskou návsí spojeny. Na druhou stranu stromy prosychají, jeden strom je na kmeni napaden houbou,“ sdělila QAPu starostka obce Honezovice Iva Fictumová.

Vedení obce jako důvod k pokácení udává bezpečnost v blízkosti stromů. „Jedná se o skupinu třech stromů, které jsou navzájem propojeny, tvoří jeden celek. Prosychání a odpadávání větví snižuje provozní bezpečnost. V bezprostřední blízkosti stromů se pohybují lidé, jezdí auta. Vzhledem k velkým poryvům větrů, které se v poslední době objevují, se nebezpečí odlamování větví zvyšuje. Po dlouhém zvažování bylo rozhodnuto duby pokácet,“ říká dále starostka.

IMG_7157

Stromy měly být již pokáceny, ovšem vzhledem k iniciativě skupiny lidí z Hradišťan se kácení dubů pozastavilo. „Chtěli jsme vyjít iniciativě lidí vstříc a kontaktovali jsme odbornou firmu se žádostí o posouzení stromů. Proběhlo místní šetření a v pondělí 14. března večer jsme obdrželi odborný posudek, který doporučuje dva duby z důvodu provozní bezpečnosti pokácet. V pondělí večer také proběhlo veřejné zasedání, na kterém byla předána petice za zachování dubů. Zastupitelé se nyní chtějí podrobně seznámit s peticí, názory lidí a možnostmi řešení vzniklé situace. Až po jejím vyhodnocení bude rozhodnuto o dalším postupu,“ uvádí Iva Fictumová.

„V obci se snažíme dělat věci společně, klademe důraz na podporu komunitního života, zapojování všech věkových kategorií. Myslíme si, že ten, kdo se chce zapojit do života v obci má k tomu mnoho příležitostí - ať již zapojením do života místních spolků či jako "neorganizovaný" při jakékoliv akci. Kdokoliv může přijít na obec se svým názorem. Ještě běžnější je, že se o věcech mluví neformálně při akcích či při potkáních na vsi apod. Impulsy od lidí jsou pro organizování života a dění v obci velmi důležité a jsme rádi, že se lidé do dění v obci zapojují a také ho i svými iniciativami tvoří. Nutné je říci, že ne všechny věci mohou mít stoprocentní souhlas všech lidí a že se vždy něco někomu líbí a druhému ne,“ dodala starostka.

 

foto: M. Milička

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT