Krásná Olinka Schoberová, která byla často srovnávána s francouzskou herečkou Brigitte Bardotovou (87) nebo Švýcarkou Ursulou Andressovou (85), platila ve své době za opravdový sexsymbol. Její půvab uchvacoval muže nejenom v tuzemsku, ale i za hranicemi. Blonďatá fakturantka pražského Technomatu, která zazářila v komediích Kdo chce zabít Jesii?, Limondový Joe aneb Koňská opera, anebo „Pane, vy jste vdova!“, udělala, jak se říká, štěstí za velkou louží, kde se z herečky, co se nestyděla svlékat před kamerou, stala žena v domácnosti.

Toho, že hereckou kariéru pověsila na hřebíček po pouhých 23 filmových rolích, nikdy nelitovala. Sama o sobě dokonce několikrát prohlásila, že se „nikdy necítila být herečkou. A proto jsem taky nikdy nešla za kariérou, nikdy jsem, co se filmu týká, nebyla cílevědomá. Byla jsem jen hezká a to je všechno. A proto si teď také spokojeně a v klidu mohu žít,“ uvedla skromně dáma, která v současnosti dožívá v ústraní a skoro zapomenutá v rodné Praze. Její tvář poznamenanou časem už dlouhá léta nikdo neviděl...

„Já to nechápu, ale Olina nechce, aby se na ni někdo koukal. Strašně se nechce ukazovat před lidmi, stárnutí zřejmě nezvládá lehce,“ řekl v roce 2013 Blesku režisér Václav Vorlíček (†88), jenž z ní udělal před lety hvězdu.

K další spolupráci ji už nepřesvědčil. „Řekl jsem jí, že by bylo fajn, kdyby o sobě nechala něco natočit. To ji nadzdvihlo málem ze židle, nechtěla o tom ani slyšet,“ líčil režisér. Herečka mu pak přestala pro jistotu zvedat mobil, aby ji už více nepřemlouval... „Samozřejmě, že má už vrásky, pořád je ale krásná a z jejího obličeje, z těch rysů, se zračí jasně, že to byla opravdová nádherná ženská...“ tvrdil Vorlíček.

VIDEO: Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč? Blesk TV

A nádherná skutečně byla, což si můžete připomenout i v naší galerii. Není divu, že jí muži padali k nohám. Svého prvního manžela poznala během natáčení snímku Tajemství čínského karafiátu, který vzniknul v tehdejším západním Německu v roce 1964. Americký herec a kulturista Brad Harris (†84), který proslul jako gladiátor v oscarovém Spartakovi, podlehl jejímu kouzlu na první pohled. S Harrisem měla jedinou dceru Sabrinu (53), co je dnes stylistkou hollywoodských celebrit. Manželství ale vydrželo pouhé dva roky.

Podruhé se provdala za ředitele filmové společnosti Warner Brothers Johna Calleyeho (†81). Seznámili se v době, když on ještě stále tvořil pár se zpěvačkou a herečkou Barbrou Streisandovou (79). Za rozpad jejich vztahu mohl Miloš Forman (†86), kterého Barbra pozvala v roce 1972 na večírek. Nechtělo se mu jít samotnému, tak přemluvil Olgu...

Mezi herečkou a Calleyem vzplála láska jako trám a ještě v tomtéž roce byla svatba. Schoberová se pak „spokojila“ s luxusem rezidence v Beverly Hills, kam jezdili na návštěvu Clint Eastwood (91), Paul Newman (†83) či Robert Redford (85). Vydrželi spolu dvacet let, a i když se poté rozvedli, nadále zůstávali přáteli.

Fotogalerie
40 fotografií