Putin obvinil Ukrajinu z válečných zločinů, Macron vyjádřil obavy o Mariupol

foto Ilustrační foto - Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Moskva/Paříž - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem obvinil Ukrajinu z páchání válečných zločinů. Ruská armáda podle něj dělá vše pro to, aby se vyhnula civilistům.

Reklama

Podle Putina spáchali Ukrajinci "mnoho válečných zločinů", zatímco ruské jednotky "dělají vše, co je v jejich silách", aby se vyhnuly civilistům.

Kreml, který o telefonátu informoval, uvedl v prohlášení, že se oba prezidenti zaměřili na "početné válečné zločiny, jež každodenně páchají ukrajinské bezpečnostní síly a tamní nacionalisté".

Macronův úřad oznámil, že dal francouzský prezident najevo "krajní znepokojení" nad situací v Mariupolu, který čelí ruským útokům a má problémy s evakuací civilistů.

Macron požadoval ukončení obléhání a zajištění humanitární pomoci.

Telefonát trval něco přes hodinu a Macron požadoval okamžité příměří. K němu vyzval Putina dnes také německý kancléř Olaf Scholz.

Prezidenti Putin a Macron také mluvili o vyjednávání mezi Kyjevem a Moskvou a o stanovisku Moskvy k možné dohodě. V telefonátu se Scholzem Putin obvinil Ukrajinu, že se snaží mírové rozhovory brzdit.

Macron se spojil s Putinem už několikrát a tento týden prohlásil, že chce v telefonátech pokračovat, i když s výsledky není spokojený. K rychlému diplomatickému vyřešení konfliktu v řádu příštích dnů nebo týdnů se Macron vyjádřil minulý týden skepticky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď