V nominaci fotbalistů na play off nechybí Schick, nováčky jsou Krejčí a Lingr

foto Ilustrační foto - Český fotbalista Patrik Schick.

Praha - V nominaci české fotbalové reprezentace na semifinále play off o mistrovství světa proti Švédsku a případné finále nechybí klíčový útočník Patrik Schick, který je po zranění. Trenér Jaroslav Šilhavý povolal i dva nováčky, slávistu Ondřeje Lingra a sparťana Ladislava Krejčího mladšího. Výběr má zatím 21 jmen, kouč ještě nejpozději do pondělního srazu v Praze doplní minimálně dva hráče.

Český tým nastoupí v semifinále play off 24. března ve Švédsku. Vítěz se ve finále o pět dní později utká o účast na šampionátu s Polskem, které ze semifinále prošlo bez boje poté, co bylo kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeno Rusko. Play off se tentokrát hraje jen na jeden zápas.

Šilhavý měl při nominaci velké problémy se skládáním týmu, neboť mu ze zdravotních důvodů vypadla řada hráčů. Chybět bude kompletní obranná čtyřka z loňského mistrovství Evropy Vladimír Coufal, Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas i Jan Bořil. Mimo hru jsou také Matěj Vydra, Lukáš Provod, Ondřej Kúdela, Filip Novák či Petr Ševčík.

Schick naposledy hrál 18. února, Šilhavý ale věří, že v tomto týdnu za Leverkusen nastoupí a následně ho bude mít k dispozici na reprezentaci. "Jsme s ním v komunikaci. Poslední zprávy jsou takové, že vyšetření ukázalo, že by to mělo být dobré. Už trénuje, připojuje se k mužstvu. Ve čtvrtek hrají pohár a v neděli ligu. Věří tomu, že nastoupí do některého zápasu, ne-li do obou. Podle toho se ukáže, jestli bude k dispozici, nebo nebude," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Poprvé se do nominace reprezentačního "áčka" dostali třiadvacetiletý ofenzivní univerzál Lingr a rok mladší Krejčí. Zatím jen jeden start má jablonecký zadák Jaroslav Zelený. "Lingr a Krejčí dlouhodobě vykazují dobrou výkonnosti. Byli oporami jednadvacítky, kde patřili k nejlepším hráčům, tahounům a lídrům týmu. Dokazují to i ve svých mateřských klubech. Proto i z hlediska absencí jsme se je rozhodli nominovat," uvedl Šilhavý.

V nominaci je i útočník Jan Kuchta, který působí v Lokomotivu Moskva. I když kvůli invazi na Ukrajinu platí zákazu letů z Ruska do zemí Evropské unie, na sraz by se měl dostat. "Chtěl reprezentovat za každou cenu. Lze ho sem dostat, máme pro něj spojení, poletí s dvěma přestupy přes Bělehrad a Vídeň. Klub žádné problémy nedělá, naopak," uvedl manažer reprezentace Libor Sionko.

Po roce a půl se vrací stoper polské Čenstochové Tomáš Petrášek, poprvé od loňského června se v národním celku představí brankář Jiří Pavlenka, který kvůli zranění na poslední chvíli přišel o loňské Euro.

V nominaci zatím figuruje jen pět obránců, jednoho ještě Šilhavý dodatečně povolá. "V obraně máme dvě nebo tři varianty a s tím pracujeme. Pak to musíme rozštípnout a rozhodnout se. Nechci předjímat, ale možná budeme muset trochu změnit organizaci hry. Komplikace to je, ale nechci tady plakat. Kdo do boje půjde, tomu věříme," řekl Šilhavý.

Zápas ve Švédsku vidí jako otevřený. "Věřím, že budeme my ten vítězný tým. Kdybych to měl procentuálně vyjádřit, je to 50 na 50. Možná mají benefit v plném hledišti. Mají určitě velice silný tým. Víceméně hrají poslední zápasy pohromadě, sestava se mění minimálně. To je pro ně taky výhoda," uvedl Šilhavý.

Zatím není jasné, zda by český tým v případě porážky ve Švédsku měl o pět dní později volno, nebo hrál s jiným soupeřem. Původně proti sobě měli nastoupit i poražení semifinalisté play off v přípravném duelu, po vyřazení Ruska k tomu ale v "české" čtyřčlenné větvi nedojde.

Šilhavého svěřenci si účast v play off zajistili díky vítězství ve skupině Ligy národů. Česká reprezentace se v samostatné historii představila na mistrovství světa jen jednou, a to v roce 2006. Současný trenér Jaroslav Šilhavý tehdy dělal asistenta.

Nominace české fotbalové reprezentace na play off kvalifikace o mistrovství světa:

Pozice Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Jiří Pavlenka Brémy 14 0
Jindřich Staněk Plzeň 2 0
Tomáš Vaclík Olympiakos Pireus 47 0
Obránci Jakub Brabec Aris Soluň 24 2
Aleš Matějů Benátky 10 0
Tomáš Petrášek Čenstochová 2 0
David Zima FC Turín 5 0
Jaroslav Zelený Jablonec 1 0
Záložníci Antonín Barák Hellas Verona 29 8
Tomáš Holeš Slavia Praha 16 2
Jakub Jankto Getafe 41 4
Ladislav Krejčí ml. Sparta Praha 0 0
Lukáš Masopust Slavia Praha 29 2
Jakub Pešek Sparta Praha 9 4
Michal Sadílek Twente Enschede 8 0
Tomáš Souček West Ham 46 8
Jan Sýkora Plzeň 12 4
Útočníci Adam Hložek Sparta Praha 12 1
Jan Kuchta Lokomotiv Moskva 4 0
Ondřej Lingr Slavia Praha 0 0
Patrik Schick Leverkusen 33 17

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď