Chrudimské noviny Parkování v Chrudimi přehodili na developery a příští vládnoucí koalici

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Parkování v Chrudimi přehodili na developery a příští vládnoucí koalici

Chrudim – Za čtyři roky se situace s parkováním ve městě nevyřešila. Zatím nestojí ani jeden parkovací dům. Místo jejich výstavby se přehazuje problém s parkováním na developery a příští vládnoucí koalici, přesto je možné při zdravém rozumu udělat několik malých změn a parkování v Chrudimi se může o hodně zlepšit. Mohl by se například změnit systém parkování za městským úřadem, nebo je to jen takové fanfarónské plácnutí do vody, protože úředník dojíždějící do práce autem ani nemá kde jinde zaparkovat, aby neblokoval místa takzvaně pro klienty?

Současné řešení parkování Na Větrníku a Na Šancích, 8. 1. 2021. Foto: Chrudimské noviny

Každý, kdo čas od času zajíždí na parkoviště před městským nebo finančním úřadem v Chrudimi, zažívá už několik let doslova boj o život kvůli zaparkování. „Jsou to masakry. Nemůžeme se tam vejít, nejde zaparkovat, ať se jede na dopravku, nebo pro rybářský lístek, několikrát jsem byl svědkem odřených aut, nebo vztyčených pěstí,“ říká jeden z Chrudimáků. „A přitom tam nehnutě celých osm hodin stojí stovka aut úředníků, co si asi vůbec ani neuvědomují, že de facto blokují parkování svým klientům,“ naráží na problém v systému parkování. Situace by se dala relativně lehce vyřešit obrátkovým parkováním, na kterém je postaveno i fungování podzemního parkoviště pod Balustrádou od chrudimského developera Milana Kušty. To by ovšem nejdříve měli mít dojíždějící úředníci kam jinam zaparkovat.

Změní se systém parkování za městským úřadem?  Foto: Chrudimské noviny

Nápadem, který totiž některým probleskuje hlavou je, že by město mělo zapracovat na budování záchytných parkovišť na kraji města a povolovacím systémem dokonce omezit vjezd do centra jen pro majitele domů, provozovatele obchodů a jejich zákazníky. Za dvě záchytná parkoviště bychom mohli považovat to v lokalitě Na Větrníku, nebo třeba u Tesca. „Kdyby ti úředníci zvedli zadky a místo parkování přímo před úřadem si dali povinnou zdravotně pracovní procházku přes město, byl by to jeden z velmi silných příspěvků k problematice parkování a zlepšení veřejného prostoru v Chrudimi,“ říká k této problematice galerista Luboš Jelínek. „Kdyby soudruzi nemohli zaparkovat za národním výborem, možná by se i výstavba parkovacích domů urychlila,“ dodává se smíchem.

Když není kam zaparkovat, někteří občané chtějí z parkovišť u úřadů vyhnat úředníky.  Foto: Chrudimské noviny

„Řešení je už deset let pořád stejné. Udělat tři parkovací domy. Radniční koalice složená z ODS, Chrudimské volby a KDU-ČSL to dala do svého volebního programu už před dvanácti lety, a za tu dobu pro jejich realizaci nikdo nic neudělal,“ vysvětluje developer Milan Kušta. „Bojovali jsme za to, aby bylo parkoviště i v letním kině, protože půlka je zbytečně zabraný prostor. Ale mělo být i dvoupatrové parkoviště za sportovní halou. Tam se zachovali jako chytrá Horákyně, že namalovali na asfalt čáry, ale jinak je to nevyužitá kapacita, protože tam by se dala postavit úžasně dvě patra.“

Parkování za sportovní halou funguje provizorně od srpna 2020 než vznikne parkovací dům v Moravově zahradě.  Foto: Chrudimské noviny

A co současní politici, kteří toho o parkování už mnoho namluvili, ale parkovací dům nebo záchytné parkoviště postavit nenechali? V souvislosti se změnou územního plánu zrychleným způsobem, na kterou vyčlenilo město 295 tisíc korun včetně DPH, se budou měnit i povinné počty parkovacích míst u nové výstavby ve městě a řešení parkování v Chrudimi se tak vlastně přehodí na developery a místostarosta zodpovědný za dopravu se nechal slyšet, že postavit minimálně jeden parkovací dům každé čtyři roky je výzvou pro budoucí vládnoucí koalice.

Na Větrník budou podle starosty jezdit řešit parkování hlídky strážníků.  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele emik
#10289 emik 18. Březen 2022 - 15:24
Už se těším, jak budou úředníci z okresu a z náměstí a zaměstnanci polikliniky parkovat na Větrníku nebo u Tesca. A jak lidé platí za stání v parkovacím domě. Ale že u FÚ je to natěsno i s projetím, to je fakt už spoustu let. Ono i u Penny u nemocnice musí lidé stát vedle parkovacích míst a překáží tam.
Obrázek uživatele Kučerovi
#10293 Kučerovi 19. Březen 2022 - 19:53
No nejlepší je že to kritizuje soudruh Jelínek, který na to měl hromadu let jako zastupitel města. Mezitím za ním jsou vyházené peníze jako černá díra Mubaso atd. Nakonec stejně jako úředníci, zastupitelé i klienti mohou parkovat za městem proč ty rozdíly soudruhu? Jinak myslí na tech parkovištích co se za jeho vládnutí nepostavili :)))) Jinak by Jelínek mohl vědět že o záměrech rozhodují zastupitelé a tímto se to snaží svalit na jiné. Úředník (a to jen ten ze samosprávy) koná podle rozhodnutí zastupitelstva, ostatní dělají státní správu. Takto zní zákon, klidně pošlu odkaz pro Jelínka a i redaktora, který by to po mnoha letech už mohl pochopit. Je to znalost střední školy.
Obrázek uživatele Luboš Jelínek
#10295 Luboš Jelínek 20. Březen 2022 - 11:25
Kučerovi: No nejlepší je že to kritizuje soudruh Jelínek, který na to měl hromadu let jako zastupitel města. Mezitím za ním jsou vyházené peníze jako černá díra Mubaso atd. Nakonec stejně jako úředníci, zastupitelé i klienti mohou parkovat za městem proč ty rozdíly soudruhu? Jinak myslí na tech parkovištích co se za jeho vládnutí nepostavili :)))) Jinak by Jelínek mohl vědět že o záměrech rozhodují zastupitelé a tímto se to snaží svalit na jiné. Úředník (a to jen ten ze samosprávy) koná podle rozhodnutí zastupitelstva, ostatní dělají státní správu. Takto zní zákon, klidně pošlu odkaz pro Jelínka a i redaktora, který by to po mnoha letech už mohl pochopit. Je to znalost střední školy.
Koukám, že jsem se trefil:) Ale vážně, zkuste si ten text přečíst ještě jednou, možná pochopíte. Děkuji.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10297 Chrudim Ák 21. Březen 2022 - 20:20
Kučerovi: No nejlepší je že to kritizuje soudruh Jelínek, který na to měl hromadu let jako zastupitel města. Mezitím za ním jsou vyházené peníze jako černá díra Mubaso atd. Nakonec stejně jako úředníci, zastupitelé i klienti mohou parkovat za městem proč ty rozdíly soudruhu? Jinak myslí na tech parkovištích co se za jeho vládnutí nepostavili :)))) Jinak by Jelínek mohl vědět že o záměrech rozhodují zastupitelé a tímto se to snaží svalit na jiné. Úředník (a to jen ten ze samosprávy) koná podle rozhodnutí zastupitelstva, ostatní dělají státní správu. Takto zní zákon, klidně pošlu odkaz pro Jelínka a i redaktora, který by to po mnoha letech už mohl pochopit. Je to znalost střední školy.
Dobrý den, ničeho a nikoho se nezastávám, ale.. Mohl byste být malinko konkrétnější a vysvětli jste čtenářům co přesně máte na mysli poznámkou, že jsou za někým vyházené peníze za Mubaso atd? Jaké atd? Vzhledem k Vašemu slohu jste psal komentář pod vlivem emoční nerovnováhy, přesto bych ty Vaše podněty, domněnky rád rozvedl. Nebo stále žijeme v době náznaků, mrkání, domýšlení a pomluv? Mnohokráte díky.
Obrázek uživatele Kučerovi
#10298 Kučerovi 21. Březen 2022 - 21:14
Luboš Jelínek: Koukám, že jsem se trefil:) Ale vážně, zkuste si ten text přečíst ještě jednou, možná pochopíte. Děkuji.
Trefil jste akorát sám sebe do své nohy. Běžte někdy na zastupitelstvo, abyste viděl jak zastupitelé jezdí autem když to jsou chrudimáci. Možná by měli zašít nejprve oni nemyslíte zejména když jsou místní. Úředníci jistě nebydlí všichni v Chrudimi narozdíl od zastupitelů. Jinak politik není až na výjimky úředník víme? Osobně jsem zatím do všech zaměstnání dojížděl na kole. Proč jste nekonal jako zastupitel ohledně parkování a to se tu možnosti nabízeli jako např. zastávka u Tesca z dotace a k tomu dodělat plochu parkování? Jinak je správné pokud developer staví domy a musí vyřešit parkování. Aby to město řešilo potom je nesmysl. Už se odprostěte od komunismu a koukněte se na západ. Developer musí přispět např. na školku či dokonce celou realizovat a to podle velikosti své zástavby např. Irsko. Jak se staví tady je děs, např. Kopanický mlýn auta rozlezlá všude kolem a řešit to bude město z daní ostatních? Vy politici to rádi svádíte na předchozí vlády, to už je ohraný. Jiná města si dávají podmínky např. i na vzhled, parkování.. a tady se plní jen podmínky developerů. Tesco změna ÚP neprošla a v druhém kole jistě čistou náhodou se pacičky pro Tesco najednou zvedli a místo parku je Tesco. Horkovod měl být zakopán, bylo tuším od Tesca 5mil Kč a to jste rozfofrovali.