fb pixel Nejodvážnější Ruska současnosti: Marina Ovsjanniková protestovala proti válce v přímém přenosu – G.cz
Vyhledávání

Nejodvážnější Ruska současnosti: Marina Ovsjanniková protestovala proti válce v přímém přenosu

Zdroj: Twitter

Celý svět obletělo velmi odvážné video, v němž se editorka ruské státní televize rozhodla narušit živé vysílání transparentem, jenž ukázala v televizním studiu. Na ceduli stál nápis: „Zastavte válku! Nevěřte propagandě! Tady vám lžou!“, čímž vyslala signál obyvatelům Ruska, kteří jsou dlouhodobě dezinformovaní o událostech na Ukrajině. Před odvážným činem, za který jí hrozí až 15 let vězení, navíc nahrála emotivní video.

Martin Miko
Martin Miko 15.3.2022, 15:28

Nejodvážnější novinářka v Rusku

Kdo je Marina Ovsjanniková? 44letá ruská televizní redaktorka a editorka, která vystudovala Kubáňskou státní univerzitu v Krasnodaru. Kromě toho, že se vdala za televizního režiséra, s nímž následně vychovávala dvě děti, pracovala pro nejsledovanější ruskou televizní stanici První kanál a nikdo z vás o ní do včerejšího dne pravděpodobně ani neslyšel. Jenže po velmi odvážném činu se Marinino jméno stalo jedním z nejvyhledávanějších výrazů na sociálních sítích. Marina Ovsjanniková se 14. března 2022 rozhodla veřejně protestovat proti ruské invazi na Ukrajině a využila k tomu své zaměstnání. Během večerního živého vysílání zpravodajského pořadu Vremja na Prvním kanále se postavila s transparentem v ruce za moderátorku Jekatěrinu Andrejevovou.

„Zastavte válku. Nevěřte propagandě, tady vám lžou, Rusové jsou proti válce“, stálo na transparentu, který držela Marina. Do toho všeho nahlas vykřikovala protiválečná hesla. Po několika vteřinách bylo vysílání přerušeno, v televizi naskočila další reportáž a Ovsjanniková byla odvedena policií. Záznam bylo rovněž zakázáno stahovat, což je u tohoto televizního programu velmi neobvyklé, ale na druhou stranu se není čemu divit, když jednala protizákonně v rámci Ruska. Za šíření informací o válce jsou totiž v Rusku neuvěřitelně tvrdé tresty, a to ve výši až 15 let odnětí svobody.

Její průnik do živého vysílání následně nasdílel celý svět internetu, a Marina se se svým hrdinským činem objevila několikrát i v televizi všude po světě. Když má doma někdo dvě malé děti a do toho riskuje až 15 let vězení jen z důvodu, aby veřejnost mohl informovat o nepravdách, které hlásají oficiální ruská média, tak je to bezesporu hrdinský čin. Nicméně Marina se na vše předtím ještě připravila a natočila video, jež se objevilo na sociálních sítích. Vzkaz, ve kterém se od státní ruské televize distancovala, zněl takto: „Stydím se za to, že jsem si dovolila lhát na obrazovky. Mlčeli jsme v roce 2014, kdy to všechno začínalo. Nevyšli jsme na demonstrace, když Kreml otrávil Navalného. Jenom jsme mlčeli a sledovali tento nelidský režim.“ Následně všem divákům vzkázala, že Rusko je v souvislosti s událostmi na Ukrajině v roli agresora a jedinou osobou, která je za to odpovědná, je Vladimir Putin. „Jen my máme sílu zastavit celé toto šílenství. Jděte protestovat. Nebojte se ničeho. Nemohou nás všechny uvěznit,“ dodala v emotivním projevu, za který jí hrozí až 15 let vězení. Ovsjanniková měla při promluvě na krku náhrdelník v modrožluté barvě ukrajinské vlajky a řekla, že její otec je Ukrajinec a matka z Ruska.

I z tohoto videa se stal globální virál, jenž ocenili novináři a politici v celém západním světě. Podporu si Marina získala i od Evropské federace novinářů. Špatnou, ale nepřekvapivou zprávou je sdělení jejího advokáta Daniila Bermana, který uvedl, že Marina Ovsjanniková je v současné době nezvěstná.

Podobné články

Doporučujeme

Další články