Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Soud rozpustil pět politických stran včetně Listu Jaromíra Soukupa. Dalším 27 pozastavil činnost

Sitcom Premiér (2019). Režie: Jaromír Soukup. foto: TV BARRANDOV

Nejvyšší správní soud (NSS) rozpustil a poslal do likvidace pět politických stran a politických hnutí. Dalším 27 pozastavil činnost. Rozhodl tak z důvodu neplnění zákonných povinností. Činnost těchto politických stran byla již dříve volebním senátem pozastavena, svá pochybení však nenapravily. Nejvyšší správní soud tak ve středu jejich činnost definitivně ukončil.
  12:32

Nejvyšší správní soud ve středu definitivně ukončil činnost Ostravského fóra a Listu Jaromíra Soukupa. Spolu s nimi končí také Volba lidu 21. století, Spravedlivá občanská společnost a Svobodná občanská samospráva. Dalším 27 pozastavil činnost. 

Mezi pozastavenými stranami jsou například Slušní lidé, tedy brněnské uskupení, které vešlo ve známost přerušením kontroverzní hry na festivalu Divadelní svět v roce 2018.

Specializovaný senát rozhodoval na návrh vlády, informaci soud zveřejnil na webu. Nejčastějším důvodem k zásahům soudu je to, že politické subjekty nedodají výroční zprávy o financování. Jednotlivá rozhodnutí se postupně objeví na úřední desce.

Senát se zabýval také návrhy vlády na pozastavení činnosti dalších subjektů, zejména kvůli nedodržení povinnosti předkládat výroční finanční zprávy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Návrhům vlády vyhověl.

Rozhodnutí se týkají mimoparlamentních či regionálních subjektů, jejich seznam je dostupný na webu soudu. Nacházejí se na něm třeba Blok proti islamizaci – Obrana domova, Česká pravice, Evropská strana důstojného stáří, Moravská a slezská pirátská strana, Národně demokratická strana, Romská demokratická strana, Strana pro otevřenou společnost, „ANO, vytrollíme europarlament“, Společně pro Strakonice a První republika.

Podle zákona mohou strany a hnutí s pozastavenou činností konat pouze kroky zaměřené na odstranění stavu, který byl důvodem k zásahu soudu. Na nápravu pochybení mají rok.

„Tyto politické strany a hnutí porušovaly zákony, a proto jsme jim pozastavili činnost. Mají však stále možnost vše napravit a svou politickou činnost obnovit. Pokud se však nenapraví, můžeme je příště na návrh vlády zrušit, jako se to stalo dnes těm pěti,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

V jednom případě volební senát řízení zastavil, protože vláda vzala svůj návrh zpět. Šlo o politické hnutí Sportovci. O zbývajících návrzích vlády na rozpuštění nebo pozastavení činnosti politických stran a hnutí z celkových 50, které NSS obdržel v únoru, rozhodne volební senát v dalších dnech a týdnech.

25. září 2019

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...