Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavnou brněnskou vilu, v níž nocoval i Fidel Castro, provonělo přes tisíc květin

Růže, tulipány, kaly, ale i bodláky. Návštěvníci slavné funkcionalistické vily Stiassni mají možnost zajít na výstavu, která se skládá z více než tisíce řezaných květin. Při prohlídce si připomenou slavná Shakespearova díla nebo se dozví o historii stavby, v níž nocovaly mnohé slavné osobnosti.

Brněnská vila Stiassni představila květinovou výstavu „Shakespeare altro“. Reprezentativní salonky zdobí aranžmá z řezaných květin, která vychází z nejznámějších her světového dramatika a nastiňují jejich příběhy. Výstavu plnou barev a vůní si mají možnost návštěvníci prohlédnout do pondělí jako součást komentované prohlídky vily.

„Každá místnost je věnovaná jednomu slavnému dílu. Největší květinová aranžmá představují tragédie Romeo a Julie, Hamlet a Julius Caesar,“ popsala kastelánka Kateřina Konečná. Výstava se inspirovala taky historickými hrami nebo komedií Sen noci svatojánské, která vazbou z tulipánů a hyacintů navozuje atmosféru blížícího se jara.

Expozice, kterou tvoří zhruba patnáct set řezaných květin, odkazuje i k původní majitelce vily Hermine Stiassni, jež květiny milovala a velmi ráda o ně pečovala. „Dříve jsme aranžovali celou vilu, stejně jako to dělali původní vlastníci. Bohužel i květy zdražují, a proto se letos výstava koná jen v přízemních saloncích,“ dodala Konečná.

V pondělí večer se uskuteční výstavní derniéra, kde budou květiny speciálně nasvícené. Hlavní florista Slávek Rabušic návštěvníkům prozradí, jak kytice aranžovat a udržovat je co nejdéle čerstvé. Na závěr si lidé květiny z jednotlivých aranžmá budou moct odnést domů.

Funkcionalistická vila dříve sloužila pro ubytovávání slavných a významných návštěv. Navštívila ji většina našich prezidentů a v 70. letech tam nocoval například i kubánský prezident a diktátor Fidel Castro. Od roku 2009 vilu spravuje Národní památkový ústav, který ji později zpřístupnil návštěvníkům.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, květiny, výstava, vila Stiassni, vila, Fidel Castro, William Shakespeare, aranžmá, Julius Caesar, Kateřina Konečná, Romeo a Julie, Hamlet, Sen noci svatojánské, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnou brněnskou vilu, v níž nocoval i Fidel Castro, provonělo přes tisíc květin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.