Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matematika je moc těžká, z angličtiny prolezu. Maturanti volí snazší cestu

  20:07
Škol s maturitními obory za posledních jedenáct let ubylo, přesto je maturantů vyjma loňska největší počet od roku 2015. A roste i zájem o zkoušku z cizího jazyka na úkor matematiky ve společné části maturity. Studenti argumentují lepšími výsledky při studiu i jistotou, že zkouškou dospělosti „prolezou“.

Státní část maturit na Střední průmyslové škole ve Zlíně (květen 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Větší využití při následném studiu či uplatnění v profesním nebo osobním životě. Jedna z motivací studentů, aby místo matematiky zvolili při maturitě angličtinu či jiný světový jazyk (němčinu, francouzštinu, ruštinu nebo španělštinu). Dalším častým argumentem mladých je, že věří, že ve zkoušce z jazyka uspějí s větší jistotou. 

„U ústní zkoušky jsem vždy schopný něco říct a u slohu něco málo na tu čtyřku přinejhorším napíšu,“ má jasno o své volbě Jan M. z Ostravy. A právě Moravskoslezskému kraji patří třetí místo (83,3 %) v podílu volby angličtiny coby volitelného předmětu druhé povinné zkoušky. Před ním jsou už jenom Zlínský (84,2 %) a Liberecký kraj (84,8 %).

Naopak o matematiku mají největší zájem maturanti v hlavním městě – tam se pro ni rozhodlo 20,7 %, následuje kraj Jihočeský (19,2 %) a Vysočina (19 %).

Celkem letos maturuje téměř 77 tisíc studentů (z toho 71,9 tisíc jsou prvomaturanti), angličtinu si zvolilo 56 tisíc mladých, kteří zkoušku z dospělosti absolvují hned v prvním možném termínu.

Odborníci opět volají po dvojí úrovni maturit či absolventských pracích

Pro výpočty a logické úlohy se rozhodlo 11,8 tisíc studentů. Zatímco v případě angličtiny jde za jedenáct let o nárůst o bezmála devět tisíc zájemců, matematika za stejné období ztratila asi 27 tisíc maturantů. V daném období se navíc počet škol s maturitním obory snížil z 1264 na 1106.

Maturitu z matematiky by zvládl i žák základky

Podle Eduarda Fuchse, předsedy Společnosti učitelů matematiky, hraje prim skutečnost, že zkouška z jazyků má mnohem mírnější hodnocení. Pokud by se podle něj hodnotila stejně jako v matematice, neúspěšnost by byla vyšší. Přesto si nemyslí, že by maturita z jeho předmětu byla náročná.

„Úroveň tohoto testu je ve srovnání se státy, s nimiž se má smysl poměřovat, ostudně nízká a opakovaně se ukazuje, že na minimální potřebné úrovni jsou schopni tento test zvládnout i dobří žáci základní školy,“ tvrdí Fuchs.

Částečně za pravdu mu dává i předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Určitě převládá cizí jazyk. Studenti mají pocitově dojem, že angličtina je pro ně jednodušší. Když se podíváte na nastavení náročnosti zkoušky z matematiky a cizího jazyka, tak cizí jazyk je z mého pohledu nastaven na nižší úroveň než matematika,“ přemítá Zajíček.

Trochu odlišný pohled na celou záležitost má Fuchsova zástupkyně Naďa Vondrová. „Mnozí se na vysoké škole matematice nechtějí věnovat, mohou také cítit, že pro ně cizí jazyk bude užitečnější,“ říká.

Termíny maturitních zkoušek 2021/2022

JARNÍ ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ 2022

Společná část (didaktické testy) se bude konat 2. - 4. května 2022.

2. května: matematika a anglický jazyk

3. května: český jazyk a literatura

4. května: matematika rozšiřující; francouzský, německý, ruský a španělský jazyk

Zkoušky profilové části se mohou konat v období od 16. května do 10. června 2022. Praktické zkoušky lze pořádat od 1. dubna 2022

PODZIMNÍ ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ 2022

Didaktické testy se v podzimním zkušebním termínu konají od 1. do 6. září, profilová část se bude moci uskutečnit od 1. do 20. září.

Jedním z mála, kteří se pro maturitu z matematiky rozhodli, je i Jan F. z přírodovědného lycea. „Maturita z angličtiny mi připadá úplně jednoduchá. Jelikož chci pokračovat v přírodních vědách, tak vím, že matematiku budu potřebovat více a na některých školách se na to bere ohled při přijímačkách,“ vysvětluje a dodává: „Vypadá složitě, ale není to hrozné.“

S jeho názorem ale subjektivně nesouhlasí student Vojta z elektrotechnického oboru a Anastázie ze stavební průmyslové školy. Přestože se snaží matematice porozumět, mají s ní problém i během výuky, a tak nechtějí zbytečně riskovat, že se jim nepodaří zkoušku z dospělosti úspěšně složit. 

Spoj se s bohem online a získej titul. Univerzity nabízí neotřelé studijní obory

„Vždy jsem si myslela, že mi matika jde. Doma mi šla, ale když jsme psali písemku, učení bylo k ničemu,“ směje se Anastázie a Vojta ji doplňuje: „Nemám logické myšlení a nejde mi to do hlavy. Vzhledem k mému studijnímu výkonu ve čtvrtém ročníku byla angličtina jistější volba.“

Na maturitu jsme připraveni, hlásí studenti

Oproti starším spolužákům mají letošní maturanti výhodu. I oni sice strávili podstatnou část svého studia v izolaci na distanční výuce a výklad poslouchali a sledovali jenom přes displeje monitorů, jenže oproti předchůdcům jsou ve svém posledním ročníku ve škole.

Docházku sice zkraje školního roku některým znepříjemňovaly karantény, i tak ale maturanti strávili ve škole celou dobu bez toho, aby se školy plošně zavíraly.

„Probíhá normální výuka, normální testování, zásadní rozdíly oproti minulým létům se pozorovat nedají. Jsme ve standardním stavu,“ těší Zajíčka, který je zároveň ředitelem Masarykovy střední školy chemické.

Maturity a přijímací zkoušky se změní jen v případě distanční výuky

Připraveně se ale cítí i sami osloveni maturanti. „Musím škole nechat, že se o nás učitelé dost zajímali a dělali nám i doučování. Myslím, že jsme připraveni,“ hlásí Jan F.

Souhlasí s ním i jeho jmenovec z Ostravy, který sice přiznává, že v jednom předmětu by potřeboval o něco víc času kvůli velkému počtu zadaných výkresů ke zpracování, jinak se však cítí „připravený úplně v pohodě“.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...