Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Marinovat můžete nejen lososa, klidně zkuste i levnějšího pstruha

Šéfkuchař Patrik Bečvář ukazuje, jak si poradit se pstruhem a jeho suchým marinováním metodou gravlax, kterou už jste určitě ochutnali, třeba na některé společenské akci. Klasicky se používá k marinování lososa, ale úplně stejně je možné postupovat i v případě dalších ryb, třeba u cenově daleko dostupnějšího pstruha.

Gravlax, jinými slovy gravad lax neboli ze švédštiny „pohřbený losos“, znamená lososa šikovně naloženého do suché marinády ze soli.  Teoreticky vzato, jde stále o syrovou rybu, připomíná například Jana Florentýna Zatloukalová ve své Kuchařce pro dceru.

Šéfkuchař Patrik Bečvář však připomíná, že tímto způsobem lze upravit i tuzemského a cenově dostupnějšího pstruha. Funguje to obecně na většinu ryb.

Je potřeba začít tím, že si vyfiletujete pstruha. Což může být pro mnohé oříšek a bez praxe se to neobejde. Tady nelze jinak než trénovat. Přece jenom u tak malé ryby by mohl být odpad tak velký, že to mnohým připadá jako „hříšné“ plýtvání masem.

Ale i když se to nepovede na první pokus, nevzdávejte to. I z kostry vyfiletovaného pstruha můžete ještě udělat rybí polévku, takže ani kousek masa nepřijde nazmar. Až budete mít za sebou filetovávání několika pstruhů, dostanete to tak do ruky, že jiné přípravě nedáte přednost a budete se chlubit, že rybu podáváte jako v nejlepších restauracích.

Princip přípravy se vůbec nemusí lišit od vánoční rybí polévky, jen místo kapřího vývaru a masa použijete jinou rybu. Ostatně nechejte se inspirovat několika dalšími recepty, že rybí polévka nemusí být jen sezonní vánoční specialitou.

Obecný článek, jak si poradit s vyfiletováním ryby, najdete zde. Začne se podobně jako u kapra proříznutím hřbetu. Na rozdíl od kapra pstruha půlíte i s kostmi. Takže nožem řezejte podél páteře a netrapte se tím, že ve filetu  zůstanou i žeberní kosti.

Vaříme s profesionály

  • Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko.

Žebra odříznete dodatečně až u hotového filetu. Ostrým filetovacím nožem budete kopírovat a odřezávat žeberní kosti tak, aby na nich zbylo co nejméně masa.

S odstraňováním kůží se pracuje stejně jako s kaprem. Položte nůž na prkýnko úplně naplocho, chyťte ubrouskem kůži a její zbytek odřízněte pozvolným kývavým tahem nože.

Suroviny:

  • 1 ks pstruha
  • 1 ks citronu v biokvalitě
  • 2 snítky kopru
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g soli

Postup:

Pstruha ochutíme citronovou kůrou a nasekaným koprem.

Smícháme cukr se solí. Ochuceného pstruha umístíme do hlubší nádoby. Zasypeme ho směsí cukru a soli. Nádobu se pstruhem zabalíme a můžeme ji nechat v pokojové teplotě zhruba hodinu marinovat (čím nižší bude filet, tím kratší dobu se bude marinovat).

Filet vyjmeme ze směsi soli a cukru. Omyjeme ho a osušíme.

Takto upravenou rybu můžete použít do salátů. Skvělá jsou i míchaná vajíčka s takto připraveným pstruhem. Možností, jak gravlax pstruha použít, je skutečně hodně.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....