V Ústeckém kraji zásadně klesl zájem o očkování proti koronaviru

17. březen 2022 11:37

V Ústeckém kraji dál klesá zájem o očkování proti koronaviru. Vyplývá to z dat krajského koordinátora pro očkování. V celém regionu aplikovali zdravotníci za poslední týden jen 326 dávek. Zájem není ani o vakcínu od firmy Novavax, která funguje na jiném principu, než dosavadní očkovací látky.

Ten rapidní pokles zájmu je evidentní, asi i díky tomu, že se rozvolňují opatření a o koronaviru se posledních 14 dní téměř nemluví. Za poslední týden jsme v celém kraji podali jen několik set dávek vakcíny,“ vysvětluje krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Zájem není mezi lidmi ani o vakcínu od firmy Novavax. Ta funguje na odlišném principu než dosavadní mRNA vakcíny. „V celém Ústeckém kraji jsme podali pouze nižší desítky dávek té nové očkovací látky – je to de facto pouze v jednotkách případů. V rámci celé republiky pak to jsou jen stovky,“ dodává Severa.

V regionu má aktuálně ukončené očkování proti koronaviru víc než 61 procent obyvatel. Posilující dávku pak má zhruba 37 procent z očkovaných.

V Ústeckém kraji je hospitalizováno přes 100 lidí s koronavirem

Zdravotníci v nemocnicích pečují o víc než 100 nakažených lidí. 20 z nich jsou pak hospitalizovány na jednotkách intenzivní péče. Ani nárůst počtu případů v posledních dnech by ale neměl nemocnice ohrozit.

Podle primáře Josefa Školy pomohla v boji s koronavirem jeho varianta omikron a proočkovanost mezi lidmi. I tak musíme hlavně na podzim očekávat další vlnu nákazy.

„Případná další mutace toho koronaviru, která se určitě objevím, bude třeba ještě méně agresivní než omikron, až se z covidu postupně stane běžné respirační onemocnění. Zatím tam ještě nejsme, ale lze doufat, že tímto směrem budeme směřovat,“ shrnul Josef Škola.

Podle něj by ale lidé ani teď neměli zapomínat na respirátory v případě rýmy nebo kašle.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související