Václav Neckář: Křídla iluzí, písnička z Básníků

17. březen 2022

V osmdesátých létech se na našich filmových plátnech promítala básnická trilogie o láskách studenta a pozdějšího lékaře Štěpána Šafránka. Stala se oblíbenou klasikou díky spojení jemně podaných problémů dospívajících mladíků s obvykle drsným lékařským prostředím. Hudbu k těmto filmům napsal Zdeněk Marat.

Pyšný tulipán s Josefem Zímou, mimořádně oblíbená Ztratila Lucinka bačkorku, Nej, nej, nej, Přejdi Jordán, Hříšník a fláma, Ráda mám ráno probuzené – to jsou jen některé z více než čtyř stovek písní, které napsal hudební skladatel Zdeněk Marat. Byl známý svým citem pro kantilénu a přirozenou a logickou melodiku. Zřejmě největším hitem Zdeňka Marata se stala píseň To se nikdo nedoví s textem Zdeňka Borovce, kterou nazpívali Helena Vondráčková a Waldemar Matuška.

Už během studií na gymnáziu založil taneční orchestr. Po maturitě ještě dálkově studoval dirigování a skladbu na pražské konzervatoři a od roku 1958 už jako hudební redaktor vedl studiový smyčcový taneční orchestr a profesionální velký taneční orchestr Pražského kulturního střediska. Jeho písně zpívala dlouhá řada našich zpěváků. Za svůj život napsal přes 600 hudebních děl, psal muzikály, hudbu k televizním inscenacím, byl i jedním z autorů hudby pro spartakiádu. Získal řadu ocenění a vyznamenání, jedno z nich, titul zasloužilý umělec, v roce 1990 vrátil. Zdeněk Marat napsal hudbu k filmům Sázka na třináctku, Kam nikdo nesmí, Radikální řez, Kdo se bojí, utíká a především k trilogii Básníků. Třetí díl, Jak básníkům chutná život, hudebně zastřešil písní V tom s textem Zdeňka Borovce, druhý díl zase písní Křídla iluzí s textem Petra Markova. Nazpíval ji Václav Neckář.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.