Rakouský stát si nárokuje náušnice, jež dostala exšéfka diplomacie od Putina

foto Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová.

Vídeň - Rakouský stát si dělá nárok na náušnice se safíry v hodnotě asi 50.000 eur (1,24 milionu korun), které někdejší ministryni zahraničí Karin Kneisslové věnoval v roce 2018 jako svatební dar ruský prezident Vladimir Putin. Kvůli nevyjasněnému vlastnictví leží tyto šperky v trezoru, píše na svých stránkách bulvární list Kronen Zeitung.

Putin na veselku v hostinci ve Štýrsku přivezl Kneisslové jako dar kytici, sbor donských kozáků nebo samovar. Kneisslová na oslavě s Putinem tančila a sklidila tehdy kritiku za "pukrle", které před ním udělala. Až nyní vyšlo najevo, že tato politička známá svými proruskými postoji od šéfa Kremlu dostala i náušnice z bílého zlata osazené safíry. Znalci aukční síně Dorotheum jejich cenu odhadli na 50.000 eur. Ministerstvo zahraničí dospělo k závěru, že není možné, aby si Kneisslová tak drahý dárek ponechala, a sdělilo jí, že náušnice patří rakouskému státu.

Obě strany se v říjnu 2019, tedy několik měsíců po odchodu Kneisslové z ministerského postu, dohodly, že uzavřou smlouvu o zápůjčce: náušnice budou sice oficiálně patřit státu, zůstanou ale u Kneisslové. Bývalá ministryně smlouvu podepsala, s kompromisem ale spokojená nebyla a v e-mailové korespondenci prý smlouvu přirovnala k "roubíku". Podle vyjádření ministerstva zahraničí leží od předloňského února náušnice od Putina v trezoru rakouského státu.

Kneisslová na sebe znovu upoutala pozornost v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, po které v rozhovoru s německou televizí RTL dala najevo, že chce i nadále zůstat v dozorčí radě ruského ropného koncernu Rosněfť. Tato politička, která žije ve Francii, také uvedla, že z Rakouska "musela uprchnout, dobrovolně neodešla". Řekla, že Rakousko opustila kvůli nevraživosti, jaké tam čelila, i kvůli de facto zákazu práce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď