Vypadá to jako jednoduché cvičení pro děti. Doplňte číselnou řadu, vyberte barvu nebo z písmen složte slovo. Na první pohled snadný úkol – nikoli však pro lidi s poškozeným mozkem.

Právě pro ně dal dohromady sadu speciálně sestavených úkolů tým z plzeňské Západočeské univerzity, stojící za softwarovým nástrojem BrainIn.

Pestrý balík úloh pro domácí i lékařskou neurorehabilitaci lidí, kteří potřebují jak akutní, tak dlouhodobou péči. Díky BrainInu, z něhož terapeuti sestavují cvičení na míru konkrétním pacientům, se můžou lidé lépe vracet k běžnému životu.

BrainIn je jednou z novinek, které představili čeští vědci a vědkyně v rámci letošního Týdne mozku. Neuroložka a specialistka na spánkovou medicínu Soňa Nevšímalová upozornila, jak důležitý je spánek nejen pro tělesnou kondici, ale i pro aktivitu mozku, kreativitu a paměť.

„Spánek je ohromně důležitý i pro naši imunitu,“ konstatovala Nevšímalová a její slova dokládá i fakt, že lidé často onemocní ke konci týdne, kdy je tělo unavenější.

Přednášky a debaty o mozku pokračují do neděle 20. března a zahrnují například téma, jak se může mozek vzpamatovat z mrtvice. Součástí programu Týdne mozku, který se koná už potřiadvacáté a jehož přednášky jsou dostupné i online, jsou také workshopy.

Na nich si letos mohou zájemci vyzkoušet například programování s ozoboty – drobnými roboty, kteří se hýbají podle toho, jak člověk kreslí.