Rodina kastelána Vratislava Zákoutského je se zámkem v Loučeni spojena už několik generací

18. březen 2022

V Loučeni na Nymbursku stojí krásný barokní zámek. Od roku 2000 je v soukromých rukou, ale pro návštěvníky je otevřený. A to dokonce po celý rok. Nabízí nevšední akce i pozoruhodně koncipované prohlídky. Obklopuje ho rozsáhlý anglický park, který ukrývá unikátní labyrintárium. Jeho kastelán Vratislav Zákoutský je se zámkem spojený v podstatě od dětství. A nám ho přišel představit do pořadu Tady to znám.

Vratislav Zákoutský se narodil v Nymburce. Pak bydlel s rodiči ve Mcelích a chvilku dokonce i na Loučeni. I dnes žije na dohled zámku, v nedalekých Bobnicích. Se zámkem je jeho rodina spojená už po několik generací. „Můj pradědeček byl na zámku lesníkem. A já jsem tam dnes nejen kastelánem, ale i mysliveckým hospodářem,“ říká Vratislav Zákoutský.

Na Loučeni tak například pořádá Svatohubertské slavnosti, během kterých se snaží veřejnosti představit českou myslivost, a to se vším všudy. „S mysliveckou hudbou, mysliveckými tradicemi, se sokolníky, kynologií,“ vyjmenovává kastelán.

Vratislav Zákoutský

Samotný zámek je poněkud netypický tím, že své návštěvníky přenáší do 20. a 30. let minulého století. „Tehdy to byl velký pohodlný byt pro dva. Bydlel tu vládnoucí kníže a kněžna. Proto našim prohlídkám říkáme Návštěva u knížete,“ vysvětluje Vratislav Zákoutský.

Návštěvnický okruh mají na Loučeni sice jenom jeden, ale pravidelně mění jeho příběh. „Tím nejvýznamnějším je Příběh vánočního stromečku, který míváme vždycky od listopadu do ledna. Pak jsme měli kolem Valentýna Příběh lásky a dále nás čeká Květ(n)omluva. Ale děláme třeba i čokoládové prohlídky s degustací, dětské prohlídky a asi vůbec nejoblíbenější jsou hrané noční prohlídky.“

Do půlnoci je zámek náš, od půlnoci strašidel

A samozřejmě ani na Loučeni nechybějí strašidla. „U nás máme ale hodná strašidla. Se mnou si sice většinou moc nepovídají, ale někteří naši průvodci je zažili. My s nimi máme takovou dohodu, že do půlnoci je zámek náš a od půlnoci jejich,“ usmívá se kastelán. A jak se jejich přítomnost projevuje? Bouchnou dveře, rozsvítí se světla nebo se dokonce sám od sebe zapne vysavač. „A když zůstanete na zámku sám přes půlnoc, máte najednou zvláštní pocit, že tam vedle sebe někoho máte.“

Zcela jedinečný je i více než dvaceti hektarový zámecký park s labyrinty a bludišti, ve kterém je možné strávit doslova celý den. „Labyrintů a bludišť máme celkem dvanáct a každý je jiný, každý patří jiné historické kultuře. Všechny pro nás vymyslel slavný anglický stavitel labyrintů Adrian Fisher. Sami jsme si přidali jenom jeden. Věnovali jsme ho Karlu IV., když měl to slavné výročí,“ říká kastelán.

Jaké další zajímavé akce na zámku chystají a kam je možné se vydat na výlet v jeho okolí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio