Aby nám z roku sv. Josefa něco zůstalo

18.03.2022, RC Monitor 5/2022

Když před více než dvaceti lety skončilo slavení Velkého jubilea, vnímal jsem, že jeho prožití zanechalo v pastoračním životě farností některé dobré prvky, jako potřebu vracet se ke kořenům víry, prosbu o odpuštění minulých i současných hříchů, projevovat Milostivé léto s velkým odpuštěním vin i dluhů.


Letošní svátek sv. Josefa můžeme vzít jako malou kontrolu, zda v nás právě ukončený rok sv. Josefa zanechal nějaké duchovní ovoce. Zůstane nám Apoštolský list Svatého otce Františka Patris Corde – Otcovským srdcem, který se stal zdrojem myšlenek pro přiblížení životního příkladu a postojů sv. Josefa.

Někdo si možná přečetl román Jana Dobraczyńského Stín otce, v němž se autor pokusil přiblížit lidství sv. Josefa. Jiní si oblíbili některou z modliteb ke sv. Josefovi a začali se ji pravidelně modlit. Sv. Josef by nás však neměl provázet jen v uplynulém roce, ale kráčet s námi i nadále.

Jeho pomoc mou demonstrovat na příběhu z nedávné doby. Jedna zemědělská rodina se na počátku zimy dostala do existenčních problémů a hrozilo jí, že bude muset velmi rychle opustit místo, kde měla ustájený dobytek. Kam teď jít s březími krávami, telaty a celým hospodářským zázemím? Členové rodiny byli ze vzniklé situace opravdu zoufalí, dostali však radu: Svěřte tuto svou situaci přímluvě sv. Josefa. Určitě se postará! Ve své tísni poslechli tuto radu a řadu dní se vroucně modlili. Prožili sice ještě několik těžkých dní a bezesných nocí, ale černý scénář, který se jevil neodvratný, se neuskutečnil. Výsledek nepřičetli pouhému štěstí nebo dobrému vyjednání, ale přímluvě sv. Josefa.

A jak to udělat, aby nám něco z roku sv. Josefa zůstalo? Francouzský teolog Auguste Valensin SI si do svého osobního deníku napsal: „Josefe, prosím za prominutí, že jsem až dosud byl k tobě tak málo pozorný. Požehnaný jsi mezi muži!“

Kéž nám v průběhu celého roku, při slavení mariánských svátků, ale též ve všech nejistotách každodenního života častěji zaletí mysl k tomu, do jehož péče svěřil Bůh svého Syna i jeho Matku s prosbou: Svatý Josefe, postarej se, prosím, i o tuto mou záležitost! A uvidíme, že sv. Josef pomáhá.

Mons. Josef Nuzík
pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze


Další články



Kolik je na světě katolíků?

15.11.2023, cirkev.cz

U příležitosti 97. světového misijního dne, který se slavil v neděli 22. října, přinesla agentura Fides několik statistických údajů, které se týkají katolické církve ve světě.

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.

Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

Ex orbe et Urbe - 30. 1. 2024

30.01.2024, RC

Papež František se v Apoštolském paláci setkal s novináři akreditovanými ve Vatikánu a poděkoval jim za zdrženlivost, s níž informují o vatikánských skandálech. „K tomu bych připojil taktnost, kterou tak často projevujete, když hovoříte o skandálech v Církvi. Ty se vyskytují, a často jsem u vás pozoroval velký takt, ohledy, téměř bych řekl ‚rozpačité‘ mlčení. Děkuji vám za tento přístup,“ řekl papež.

Jaký život, taková smrt, jaká smrt, taková věčnost!

04.11.2023, burv.sk

Pastýřský list rožňavského biskupa Mons. Stanislava Stolárika. Napsal jej před slavností Všech svatých. Vřele doporučujeme jako vzdělávací dopis vaší pozornosti. Říká se tomu základní katecheze!

Pět každodenních dobrodiní od našeho anděla strážného

08.02.2024, TAN Direction

1. Chrání nás v nebezpečí
Z Písma svatého, ze života světců i z každodenních zkušeností obyčejných lidí lze uvést bezpočet případů, kdy andělé někoho ochránili uprostřed fyzického nebezpečí. K těm zmíněným v Písmu patří záchrana Lota a jeho rodiny ze Sodomy, ochrana tří hebrejských mládenců v babylonské ohnivé peci, pomoc poskytnutá Judovi Makabejskému a jeho vojsku a vysvobození sv. Petra z vězení.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.