Ostrava: Město vybralo dodavatele elektrické energie

18.03.2022 13:55 | Tisková zpráva

Rada města vybrala na mimořádném zasedání nového dodavatele elektřiny. Rozhodnutí rady předcházelo zadávací řízení včetně elektronické aukce, která proběhla dne 10. března 2022.

Ostrava: Město vybralo dodavatele elektrické energie
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Do zadávacího řízení se přihlásil jeden dodavatel, který splnil jeho veškeré podmínky. Dodavatelem elektřiny pro magistrát, některé městské obvody a 25 městských organizací se stane ČEZ ESCO a.s.

„Nový dodavatel ČEZ ESCO a. s. je stabilním dodavatelem na trhu energie. Znamená pro nás řešení v současné mimořádně složité geopolitické situaci, kdy se velcí obchodníci do veřejných tendrů prakticky nehlásí. Byť pro nás bude aktuálně vysoutěžená cena znamenat navýšení nákladů na elektřinu o cca 20 milionů korun měsíčně, je potřeba si uvědomit, že srovnáváme s mimořádně příznivou a již neopakovatelnou cenou bývalého dodavatele Lumius, kdy současné ceny na energetické burze jsou naopak vyšší než přijatá nabídka. Cena elektřiny pro veřejné osvětlení je stanovena ve výši 5875 korun/MWh, cena za elektřinu v rámci tarifu vysokého napětí pak činí 6893 korun/MWh. Nicméně ceny energií se nyní na burzách mění doslova z hodiny na hodinu a nutno dodat, že převážně nahoru,“ vysvětlil Radim Babinec, náměstek primátora.

Město zahájilo kroky k řešení situace okamžitě poté, co 11. ledna 2022 ukončil dodávky elektřiny bez předchozího upozornění předchozí dodavatel, společnost Lumius s. r. o., a od 12. ledna 2022 byly zahájeny dodávky elektřiny dodavatelem poslední instance. Neprodleně bylo vyhlášeno jednací řízení bez uveřejnění směřující k získání náhradního dodavatele pro přechodné období do 30. června 2022.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

V rámci něj ovšem město neobdrželo žádnou přijatelnou nabídku. Ihned proto následovalo zadávací řízení pro dodavatele, který by zajistil dodávky elektřiny na období do konce roku 2023. V rámci předmětného zadávacího řízení město získalo nabídku jednoho dodavatele. Během aukce, která proběhla 10. března, tento dodavatel svoji původní cenovou nabídku postupně snížil o 45 procent.

„Vítám, že se nám v této mimořádně nepříznivé době podařilo vysoutěžit spolehlivého dodavatele, který umožní městu a městským společnostem opustit nejistý režim DPI. Získaná cena, která vzešla z aukce, je samozřejmě významně vyšší, než jsme platili za elektřinu dříve, v kontextu aktuální situace je však dobrá. Preferujeme tímto jistotu dodávek a stabilitu cenových podmínek od jednoho z nejsilnějších dodavatelů na trhu. Navýšení nákladů na elektřinu pokryjeme z rozpočtové rezervy, kterou doplníme o část zdrojů z přebytku hospodaření za loňský rok. Současně to pro nás znamená silný impuls rozšířit a urychlit naše vlastní projekty na snížení spotřeby energií,“ uzavřel primátor města Tomáš Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…