Karla I. Habsburského připomene Nepomuk hned několikrát

18. březen 2022 14:47, aktualizováno

Od úmrtí posledního rakouského císaře a také českého krále Karla I. uplyne 1. dubna přesně 100 let. Jeho připomínce bude patřit svatojánská pouť v Nepomuku a řada dalších akcí.

Karel I. Habsburský, jenž byl posledním českým králem, zemřel v pouhých 34 letech ve španělském vyhnanství. Jeho osobnost si po celý rok budou připomínat v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Celý habsburský rod ctil sv. Jana Nepomuckého, který byl patronem jejich domu. Habsburkové se také zasloužili o Janovo blahořečení a svatořečení, měli ho ve velké úctě a často navštěvovali jeho hrob či rodiště.

„Bohužel Karel kvůli první světové válce a svému předčasnému úmrtí Nepomuk navštívit nestihl, ale všichni Habsburkové, kteří byli na českém trůně, Nepomuk navštívili. Dochovaly se o tom záznamy ve farních kronikách, dokonce je tam citováno, že jedno oko nezůstalo suché a jedno srdce nepohnuté,“ objasnil vedoucí oddělení kultury v Nepomuku Pavel Motejzík.

Dorazí pobočník Karla Habsbursko-Lotrinského

První letošní akcí, jež osobnost posledního českého krále připomene, bude Jarní svatojánská pouť. Ta proběhne už tuto neděli. „Mši svatou bude sloužit českobudějovický biskup Pavel Posád a zúčastní se jí osobní pobočník Karla Habsbursko-Lotrinského doktor Milan Novák,“ uvedl Motejzík. „S připomínkou Karla I. bude souviset řada dalších akcí, třeba letní barokní koncert. Ve svatojánském muzeu v Nepomuku chystáme novou expozici o Habsburcích,“ dodal.

Nepomuk má v poslední době opravdu co oslavovat. Loni uběhlo 300 let od blahořečení Svatého Jana Nepomuckého. A další výročí se váže k opeře Libuše, jejíž open air představení se 11. června v Nepomuku odehraje. „Letos je to 150 let od vzniku opery Libuše, jejíž libreto vzniklo na základě Rukopisu zelenohorského, nalezeného na nedalekém zámku,“ vysvětlil šéf odboru kultury. Dodal, že 300 let od svatořečení sv. Jana Nepomuckého vychází na rok 2029.

Jarní svatojánská pouť
autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio