Hlavní obsah

Kapela LABe vydala první singl. Je výsledkem terapie Adama Jánošíka, abstinujícího alkoholika

Dvě srdce – dvě hlavy. To je název prvního singlu nové kapely LABe, za kterou stojí bubeník Adam Jánošík (The Atavists, ex-Ready Kirken a další). Skladba je předzvěstí připravovaného alba Noční směny. Výhradním autorem hudby i textů je Jánošík, který v psaní písní našel funkční způsob terapie poté, co v roce 2019 začal nový život jako abstinující alkoholik.

Skupina LABe v klipu k písni Dvě srdce - dvě hlavyVideo: archiv kapely

 
Článek

„Původní plán nebyl nahrávat ve studiu, točit klipy a vydávat desku. Začal jsem psát písničky, abych se nezbláznil,“ vysvětluje Jánošík, jenž si pro dvě sošky Anděl, které získali s kapelou The Atavists v březnu 2019, přijel přímo z protialkoholní léčebny v Kosmonosích.

„Musel jsem najít způsob, jak ze sebe dostat ven věci, které jsem do té doby tlumil drogami. Byly to spousty probdělých nocí strávených s diktafonem v mé vrchlabské zkušebně. Pomáhalo to, tak jsem pokračoval,“ vysvětluje Jánošík.

Později kývl na nabídku zpěváka a producenta Tomáše Frödeho (Imodium, Walkmanz), aby písničky zhmotnili ve studiu. „Začalo to jako splátka za to, že mi nahrál bicí pro nějaké mé písně. Když přišel s tím, že píše vlastní songy, nabídl jsem mu své nahrávací studio. To jsem ještě netušil, jak silný materiál to bude,“ říká k počátku spolupráce Tomáš Fröde.

Většinu všech nástrojových partů nahrál Jánošík sám. Hlasem projektu se stal neplánovaně právě Fröde. „Natočili jsme hudbu k první písni, Adam ji nad ránem pracovně nazpíval a odjel. Než dorazil domů, tu píseň jsem sám nazpíval a poslal mu ji. Po pár hodinách odmlky zavolal, že je to přesně ono, a dojalo ho to k slzám,“ líčí Fröde.

„Tomášovi už mikrofon zůstal i pro zbytek písní, protože já zpěvák nejsem a ty písně bych nepustil ven, kdyby nezněly dobře. Stal se mi, jak sám říká, nástrojem a pomocnou rukou,“ dodává k volbě zpěváka Adam Jánošík.

Plán v nahrávání pokračovat a směřovat to k celému albu se zrodil až po nahrání této úvodní písně. Autorem videoklipu je Michal Pekárek. V klipu si kromě Jánošíka zahráli také Fröde, Nikola Šrubařová a brněnská herečka Helena Dvořáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám