Bulharský expremiér Borisov je podezřelý z vydírání, nikoliv ze zneužití fondů, upřesnila prokuratura

Sofijská prokuratura nespojuje čtvrteční zatčení bývalého bulharského premiéra Bojka Borisova se zneužitím fondů Evropské unie. Vyšetřován je podle jejího pátečního vyjádření kvůli podezření z vydírání, případ proto nespadá do jurisdikce Úřadu evropského veřejného žalobce. Borisov byl v pátek večer propuštěn na svobodu.

Aktualizováno Sofie (Aktualizováno: 21:09 18. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharský premiér Bojko Borisov.

Bulharský expremiér Bojko Borisov | Foto: Francisco Seco | Zdroj: Reuters

Informace jsou podle agentury DPA v rozporu se čtvrtečním prohlášením ministerstva vnitra, podle nějž policie podnikla rozsáhlou razii související s vyšetřováním unijní prokuratury, která se zabývá 120 případy podvodů v Bulharsku. Původní oznámení ministerstva mezitím zmizelo z jeho webových stránek.

Borisov, který byl premiérem s dvěma nedlouhými přestávkami od roku 2009 do loňského května a nyní je předsedou největší opoziční strany GERB, byl ve čtvrtek večer na 24 hodin zadržen, aniž by proti němu byla vznesena obvinění. V pátek večer byl po 24hodinové vazbě propuštěn.

Ministr financí Asen Vasilev dal Borisovovo zatčení do souvislosti s tipem od bulharského loterijního magnáta Vasila Božkova, který žije v dubajském exilu a v Bulharsku čelí 18 obviněním. Borisova a ve čtvrtek rovněž zatčeného exministra financí Vladislava Goranova viní Božkov z vydírání.

Zadržena byla podle DPA také Borisovova mediální poradkyně Sevdalina Arnaudovová, nikoli však bývalá šéfka rozpočtového výboru bulharského parlamentu Menda Stojanovová, jak ministerstvo vnitra původně uvádělo. I Arnaudovová a Goranov byli v pátek večer také propuštěni.

Stoupenci strany GERB i poslanci za toto politické uskupení v pátek demonstrovali před sídlem vlády a parlamentem a požadovali osvobození zatčených a předčasné volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme