Hlavní obsah

V Letňanech vystavují karavany a lodě. Podívejte se na letošní novinky

Praha

Výstaviště PVA EXPO Praha v Letňanech tento víkend nabídne 13. ročník výstavy campingových karavanů For caravan a lodí For boat. Celkem sedmdesát vystavovatelů představí nové modely karavanů a třicet čtyři dalších zase nové modely lodí. Kromě různě velkých a vybavených karavanů se mohou návštěvníci těšit i na jachty, plachetnice nebo bazar.

V Letňanech vystavují karavany a lodě. Podívejte se na letošní novinkyVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tady trendy a novinky karavanů, nové vestavby, velikou škálu příslušenství,“ řekla Novinkám Vanda Petrov, ředitelka veletrhu.

Americký sen

K vidění jsou karavany z různých zemí, například ty z USA. Podle prodejce těchto karavanů Reného Hurníka jsou americké karavany především prostorné a zájem o ně se mezi českými zákazníky zvyšuje.

„Je to hlavně o tom pocitu. Je tam lednice, kterou hodně lidí nemá ani doma. Je tam koupelna, plnohodnotný záchod a pak už rozhodují maličkosti,“ dodává s důrazem na mnohem větší prostor uvnitř.

Test Volkswagenu Caddy California: Nejmenší bydlík příjemně překvapil

Testy

Cena vystavovaného karavanu je 1 633 000 korun. Dodací lhůta nového karavanu je zhruba šest až osm měsíců.

Z auta víkendový parťák

Jedna z novinek na letošním veletrhu je vestavba, která kombi vůz během patnácti minut promění na campingový.

Foto: Novinky

Důmyslná vestavba do auta.

„Jde o lehkou montáž vestavby do zavazadlového prostoru vozu a posádka tak může jet i v pěti lidech,“ vysvětluje Martin Pavelec, obchodní manažer společnosti Egoé nest.

Test Mini Countryman s obytnou vestavbou: Hipster na čundru

Testy

Vystavovaný model nabízí rozšíření spací plochy až na 130 cm a jeho cena je 49 tisíc korun bez daně.

Pohodlně i na cestách

Poprvé na veletrhu v Praze je k vidění i Model Liner 42. Je vhodný pro opravdové fajnšmekry, kteří se nechtějí vzdát komfortu ani při dlouhých cestách.

Má netradiční rozložení, protože jeho obývací část je vzadu. Pro dosažení maximálně pohodlného cestování je ideální pro dva lidi, kteří cestují delší dobu.

„Nejzajímavější je sezení. Nachází se zde komfortní sedací souprava, ke můžete pracovat nebo přijímat návštěvy jako doma,“ doplňuje Ondřej Toms, prodejce obytných vozů.

Foto: Novinky

Karavan pro náročné.

Součástí je velká sprcha a toaleta, v některých konfiguracích může být i kancelář.

Jeho pořízení vás bude stát 200 tisíc euro a pokud máte zájem o vlastní konfiguraci, počkáte si na dodání až do příštího jara.

Když si nechcete kupovat vlastní

Jedním z vystavovatelů letošního ročníku je i společnost Campiri. „Jsme český start-up (nově založená společnost pozn. red.), který se zabývá obytnými vozy. Můžete si ho u nás nejen koupit, ale také si ho pronajmout,“ říká ředitel Lukáš Dohodil.

Dohromady spojují české, polské a slovenské půjčovny a zároveň karavany i sami půjčují. Pokud si u nich zákazník koupí auto, které používá například tři týdny v roce, společnost ho bude mezi tím pronajímat dalším zájemcům. Zároveň zajistí i pojištění vozů.

Hurá na vodu

Mnoho novinek se objeví i v hale s číslem čtyři, kde jsou vystaveny různé typy lodí. Kajutová loď skandinávského typu je jednou z horkých novinek.

„Vyrábí se v Portugalsku a má závěsný motor. Tento model je výjimečný, protože loděnice takovéto modely nevyrábí,“ sdělil Novinkám Jiří Krupka, majitel firmy Marina Dock.

Vzhůru na vodu - veletrh For boat 2022Video: Novinky

Podle Krupky je vhodná do horšího počasí, které vás může v Česku potkat jak na jaře, tak na podzim.

Výbava obsahuje elektrickou kotvu, dokormidlovací motor a vevnitř může být umístěna třeba lednice nebo topení.

„Je to variabilní loď, ve které se dá i bydlet. Zájem o ně roste, dříve to byly spíše sportovní lodě, teď mají Češi zájem i o ty kajutové,“ uvádí Krupka.

Foto: Novinky

Tento model patří mezi novinky, je vhodný i na přespání.

Cena začíná na 36 tisíc euro bez DPH a bez motoru. Kompletně vybavený model s nejsilnějším motorem, který je i vystavován, vyjde na 85 tisíc euro bez DPH.

Sportovec mezi loděmi

Novinka od společnosti Parker je sportovní verze lodi se sníženou kabinou. Vyšších rychlostí dosahuje díky zubům na trupu, které vytváří vzduchovou bublinu a díky tomu loď jezdí rychleji.

K vyšší rychlosti pomáhá i nová snížená kabina, která má menší odpor větru.

„Je dostupná v mnoha variantách, motor může mít až 300 koní výkonu a její maximální rychlost je 80 kilometrů za hodinu,“ vysvětluje servisní technik Martin Doleček.

Loď je rozdělena na několik sektorů – první je vhodný k opalování, v tom prostředním je zase místo pro řidiče lodi a v zadním sektoru si může posádka lehnout nebo různě polohovat stůl podle toho, zda zrovna něco konzumuje či nikoliv.

Foto: Novinky

Sportovní novinka.

Doleček ale zdůrazňuje, že loď je vhodná na denní plavbu.

Vystavovaný model stojí 91 300 euro včetně DPH ale cena může být i vyšší, pokud se započítá motorizace nebo výbava.

Výstava For caravan celkem zabrala plochu o velikosti 112 tisíc metrů čtverečních a výstava For boat 4 tisíce metrů čtverečních. O víkendu je výstava otevřená do 18 hodin. Výstavy můžete zhlédnout až do neděle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám