Vstupenky online

Milníky play-off: Skvělý nástup rozhodl, Vsetín je znovu v semifinále

Radek Bařina • 18.03.2022

Je to tam! Rozhodující čtvrtfinálovou bitvu Valaši zvládli a slaví postup do semifinále. Výsledek 5:1 sice hovoří jasně, ale na ledě to tak jednoduché ani zdaleka nebylo. Slavisté v pátém utkání série podali výborný výkon. Jenže si nechali utéct začátek a ztrátu už nedohnali. Jaké byly podle našeho názoru nejdůležitější události utkání i celé série? To vám prozradí další pokračování Milníků.

Klíčový okamžik: Produktivní nástup VHK

Pražané rozhodně chtěli nastoupit do zápasu aktivněji, než tomu bylo ve druhé duelu na Lapači. To se jim i povedlo, vždyť první šanci si vytvořili již po necelé minutě zápasu. Jenže oč víc se snažili o aktivitu, o to větší chyby dělali v defenzívě – a Vsetín nemilosrdně trestal. Poprvé se tak stalo ve čtvrté minutě. Rob obral o puk váhajícího Krejčího, zakončením mezi betony sice neuspěl, důrazný Jonák ale zblízka dorazil puk za brankovou čáru. Hned při svém dalším střídání se Jonák prosadil znovu. Tentokrát tečoval vzduchem letící puk a potrestal tak nedůrazné bránění hostů. A o další dvě minuty využil Vsetín i svou další šanci. Tentokrát Pražané zapomněli před brankou Pituleho, který luxusní Hořanského přihrávku v poklidu uklidil do prázdné brány. Po osmi minutách tak Valaši vedli už 3:0 a i když Pražané srdnatě bojovali, špatně rozehrané utkání už zvrátit nedokázali.

Smolař: Daniel Krejčí

Elitní ofenzivní bek Slavie neodehrál ve čtvrtek na Lapači povedený zápas. Jeho nejčernější okamžik přineslo už druhé střídání. Tak dlouho váhal se zpracováním puku, který k němu pomalu mířil, až se přiřítil Rob, obránce Slavie předskočil a rozjel gólovou akci, která otevřela skóre utkání. Krejčí se v dalších minutách snažil svou chybu odčinit, hýřil aktivitou, na Málka vyslal hned pět střeleckých pokusů. Branku však jeho snaha nepřinesla. Ve třetí třetině byl navíc Krejčí na ledě i u čtvrtého gólu VHK, byť tentokrát nebyl viníkem situace. Slavistický bek zkrátka na rozhodující čtvrtfinále nebude vzpomínat v dobrém.

Hvězda: Vít Jonák

Rozhodování k hvězdě zápasu nebylo lehké. V zelenožlutých barvách si to zasloužili minimálně dva hráči. Gólman Málek, který skvělým výkonem pomáhal držet vsetínský náskok a pak hráč, jehož trefy náskok zařídily. A právě toho jsme nakonec vybrali. Vít Jonák se Slavii dokonale pomstil za to, že po její stížnosti nemohl hrát čtvrtý zápas. Inu, jak se říká, nedráždi hada bosou nohou. Jonák si odpočinul a v rozhodujícím zápase dvěma rychlými góly nastartoval slavistickou rozlučku se sezonou. Při první trefě předvedl především důraz, kdy nalezl puk před betony Michajlova a pohotově jej doklepl do sítě. Následně ukázal i šikovnost, když ze vzduchu usměrnil Říhovu střelu mimo dosah gólmana. Vyjma gólového příspěvku odvedl Jonák tradičně velké penzum práce na obou stranách hřiště a ve třetí třetině byl dokonce blízko hattricku. Jonák zkrátka jako správný kapitán dovedl svůj tým k postupu.

Zaujalo: Efektivita domácích

Zatímco v předchozích duelech se Valaši v zakončení trápili a gólman Michalov v brance čaroval, tentokrát bylo vše jinak. Valaši se prosadili hned ze svého třetího zakončení a na tři branky potřebovali jen sedm střeleckých pokusů. Vsetín tentokrát prokázal důraz, dobrou práci na brankovišti a přiklonilo se k němu i trochu štěstíčka. Byli to naopak Slavisté, kdo tentokrát v koncovce selhával. Šancí přitom měli Pražané dost, v první třetině pálili na branku Vsetína hned sedmnáctkrát, buď si ovšem vylámali zuby na skvělém Málkovi, nebo jim stála v cestě tyč, jako po nenápadném zakončení Brože. Utkání zkrátka naplno ukázalo, jak moc nevyzpytatelný umí hokej být.

Číslo dne: 4300

Předpokládali jsme, že na rozhodující duel série přijde návštěva sezóny, což se i potvrdilo. Oficiální počet návštěvníků 4300 lze považovat za opravdu hezké číslo, zvlášť v této době, kdy se lidé teprve pomalu vracejí zpět k dřívějšímu stylu života. Lapač tak zažil nejvyšší návštěvu za poslední tři roky – více fanoušků (4360) naposledy přišlo na druhé semifinále s Českými Budějovicemi 16. 3. 2019. Zaplněný zimní stadion pak hnal vsetínské hokejisty za úspěchem. A ti se mu odvděčili kýženou výhrou. Závěr si pak fanoušci náležitě užili a za zpěvu Vysokého Jalovce dopřávali svým oblíbencům ovace ve stoje. Věřme, že v dalších zápasech se dočkáme neméně dobré návštěvy i atmosféry.


5 milníků série

1. Výkony Kucharczykovy formace

Stejně jako v loňském play-off i v tom letošním zatím příjemně překvapují výkony formace vsetínských odchovanců. Nestárnoucí Radim Kucharczyk s dravými křídly Klímkem a Půčkem byli nejnebezpečnější vsetínskou řadou v sérii. V základní části přitom tolik viditelní nebyli, zejména od Klímka se po výborném loňském play-off čekalo asi o něco víc… Jenže přišly vyřazovací boje a David Klímek opět řádí. V pěti duelech play-off dal už tři góly, tedy stejně, jako za celou základní část. A nebyly to ledajaké góly. Ve čtvrtém zápase svou výstavní trefou do horního růžku rozhodl prodloužení. V pátém duelu pak pečetil výhru po nádherné individuální akci. Zápas od zápasu rostou výkony Kucharczyka, skvělou práci pak odvádí i Půček, jehož zatím může trápit jen nižší efektivita v zakončení. Trio vsetínských odchovanců má na postupu zelenožlutých barev významný podíl.

2. Vsetín měl více sil

Slavia hrála těžké předkolo, Vsetín ne. To se někde muselo projevit. V první fázi se to však projevilo v neprospěch Vsetína. Do prvního duelu série rozjetí Pražané doslova vlétli a než se nerozehraní domácí rozkoukali, bylo vítězství fuč. S přibývajícími zápasy se ale chtě nechtě musel začít ukazovat fakt, že červenobílí odehráli 8 zápasů ve třinácti dnech. Zejména v koncovkách duelů se zdálo, že Slavistům těžknou nohy. Asi nejmarkantnější to bylo v prodloužení čtvrtého zápasu. I tak ale Pražanům patří všechna čest, jak si s náročným programem poradili.

3. Vyrovnanost kádru VHK

V základní části byla jednoznačným tahounem VHK první formace s Robem a Jonákem. Ostatní útoky doplácely na výkyvy formy jejich členů i četná zranění. V play-off ale zatím Valaši podávají nesmírně kolektivní výkon. Pražané si na Jonáka s Robem dávali velkého majzla, a pro VHK bylo proto velice důležité, že za ně zaskočili jiní. O Kucharczykově lajně už jsme mluvili. Druhý zápas rozhodla čtvrtá formace a Zemanova trefa. Ve výborných výkonech ze základní části pokračuje Hořanský, vidět jsou i sezónní posily Venkrbec s Pitulem. V obraně Vsetín bojuje s marodkou zkušených hráčů, pozitivní je však fakt, že jejich mladí nástupci se zodpovědnosti nezalekli. Na kvalitní výkony ze základní části navázal Ondračka, na dobře odehrané loňské play-off zase Šimon Jenáček. Vyrovnanost byla v klíčových momentech velkou devízou Vsetína v sérii.

4. Kvalitní gólman je základ

V úvodu série se mluvilo zejména o výborných výkonech gólmana Slavie. Rozhodně po právu. Neméně skvělé výkony ale předváděl i gólman na druhé straně. Ve většině zápasů měl sice méně práce, o to těžší však jeho úloha byla. Ve třetím duelu navíc zažil ošklivý okamžik, kdy po středu se Slavistou Vlčkem musel odstoupit ze zápasu. Vsetínským fanouškům pořádně zatrnulo. Jenže Jakub Málek se od čtvrtého zápasu vrátil, podržel tým v těžkých chvílích, v utkání číslo pět pak byl jednou z největších hvězd svého týmu. Zejména v prvních dvou třetinách si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat. Pochytal všechny střely, neporadil si jen s trestným střílením Knotka. V celé sérii tak dohromady inkasoval šest branek ze 118 střeleckých pokusů Slavie. To dává dohromady úspěšnost zákroků 94,92 %. Toto skvělé číslo budiž důkazem, že Málek byl Vsetínu opravdu velkou oporou.

5. Fanouškovská podpora

Kvůli covidu museli fanoušci dva roky čekat, než zase budou moci vyrazit na zápasy o všechno. Možná i proto bylo v prvním čtvrtfinále i na fanoušcích znát, že se teprve „rozkoukávají“. Od druhého duelu však už na Lapači znovu vládla ta pravá play-off atmosféra, která soupeřům nahání hrůzu a zelenožluté naopak žene za vítězstvím. Postupně gradovala i návštěvnost. Zatímco na první duel dorazily jen necelé tři tisícovky návštěvníků, rozhodující bitvu už vidělo 4 300 nadšených fanoušků, což je rekordní návštěva v Chance lize pro tuto sezónu. Takřka domácí prostředí ale fanoušci vytvořili svým hráčům i v Praze. Stadion v Edenu zaplavila lavina návštěvníků oděných v zelenožlutých barvách. Sami hráči přitom potvrzovali, že podpora z tribun pro ně byla (nejen) v kritických fázích zápasů velkým povzbuzením. Věřme, že neméně dobrá atmosféra bude k vidění i v semifinále. Předpoklady pro to jsou. Jestřábi jsou atraktivním soupeřem, do Prostějova to navíc ze Vsetína není daleko. Platí to samozřejmě i obráceně, dá se tudíž očekávat, že zajímavý souboj bude probíhat nejen na ledě, ale i na tribunách. První díl této bitvy startuje již v neděli od 17:00. Buďte u toho s námi.

banner pod článkem