Premier League - souhrn 30. kola: Tottenham uspěl s West Hamem

18.03.2022, 23:12, aktualizováno 20.03.2022, 19:31
Komentáře a souhrny
Heung-Min Son (© AFP)
Souboj dvou londýnských aspirantů na Ligu mistrů skončil vítězství Tottenhamu - ten zdolal West Ham 3:1. Leicester zahájil nedělní program výhrou nad Brentfordem. Arsenal proměnil jeden ze dvou zápasů k dobru a cenným venkovním vítězstvím na půdě Aston Villy odskočil Manchesteru United na čtyři body. Wolverhampton nenaplnil očekávání a doma nestačil na Leeds, přestože vedl už o dvě branky. Hosté předvedli parádní obrat, který završil vítěznou brankou v nastavení Ayling...

Tottenham Hotspur - West Ham United 3:1

20.03.2022 17:30

Góly: 9. Kurt Zouma (vl.), 24. Heung-min Son, 88. Heung-min Son - 35. Saïd Benrahma

Tottenham zvládl důležitý souboj s městským rivalem a po vlastním gólu Kurta Zoumy a dvěma přesným trefám Sona si připisuje kýžené tři body za porážku West Hamu. Antonio Conte tak stále živí naději na stíhací jízdu za umístěním v první čtyřce, naopak Kladiváři pokračují v neslaných, nemastných ligových výkonech z posledních týdnů a s bojem o evropské poháry to budou mít ještě pořádně těžké.

Pro West Ham se utkání na půdě Tottenhamu nevyvíjelo dobře už od prvních minut. Už po devíti minutách hry totiž zbytečně přišel o míč Masuaku, do pokutového území vtrhl Kane, který přízemní přihrávkou našel Sona, jehož zakončení si nešťastně do vlastní sítě srazil stoper Zouma. Vyrovnat mohl hned o minutu později Antonio, který využil hrubice v rozehrávce domácích zadáků, jeho prudká rána z úhlu ale minula vzdálenější tyč. První čtvrthodinka nabízel vskutku vynikající podívanou a na další loženku diváci čekali jen dalších 90 sekund. To potáhl rychlý protiútok Kulusevski, na vápně si vyměnil míč s Kanem a přízemní přihrávkou oslovil Sona, jehož ránaa v pádu orazítkovala tyč! Korejský reprezentant se ale po 24 minutách hry přece jen dočkal přesného zásahu, když si naběhl na kolmici Kanea a prudkou ranou prostřelil Fabianskiho. West Hamu se ale ještě do poločasu podařilo snížit, na rohový kop totiž nejvýše vystoupal Dawson, který prodloužil míč na zadní tyč, kde si jej našel nabíhající Benrahma a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Po deseti minutách hry mohl stav utkání srovnat Antonio, po Cresswelově centru na něj zívala odkrytá svatyně, kanonýr hostí ale neutáhl nárt a branku vysoko přestřelil. Další šanci na vyrovnání měl Yarmolenko, ten ale z velkého úhlu minul. Dvacet minut před koncem se po rychlém kontru hezky uvolnil Kulusevski, nezvládl ale zakončení, když pálil vysoko nad. Definitivní klid na kopačky Tottenhamu mohl přinést obránce Reguilon, ten ale nezvládl samostatný únik a nakonec pálil jen slabě do připravených rukavic Fabianskiho. Tottenham nakonec o své body nepřišel a dvě minuty před koncem přidal pojistku, když dlouhý nákop Llorise hlavou prodloužil Kane a aktivní Son si pak hravě poradil s nájezdem na brankáře Fabianskiho.

Více informací k zápasu

Leicester City - Brentford FC 2:1

20.03.2022 15:00

Góly: 20. Timothy Castagne, 33. James Maddison - 85. Yoane Wissa

Leicester City se po porážce na půdě Arsenalu dostal zase na vítěznou vlnu, když v domácím prostředí přehrál nováčka z Brentfordu 2:1. Pomohla mu k tomu zejména vydařená první půle, kterou ozdobily výstavní trefy Castagneho a Maddisona. Hosté se sice v druhé půli zlepšili a zásluhou Wissy utkání také zdramatizovali, nic víc už však do konce nestihli. Leicester se tak posouvá na desátou příčku tabulky, Brentford zůstává patnáctý.

Jako první zahrozil v páté minutě Maddison, jeho střela ze střední vzdálenosti ale ještě neměla gólové parametry. Skóre se totiž poprvé měnilo až po dvaceti minutách hry, když se do balónu za šestnáctkou opřel obránce Castagne a trefil se neskutečným způsobem do vzdálenější šibenice. Brentford mohl odpovědět hned záhy, když se na penaltě objevil zcela osamocený Noergaard, ten ale pálil slabě jen do připraveného Schmeichela. A tak se naopak síť rozvlnila na druhé straně - k rozehrávce volného přímého kopu se postavil Maddison, svůj projektil zakroutil senzačně přes zeď a natahující se brankář Raya už nedokázal míč vytáhnout z bližší šibenice.

Na startu druhého dějství mohl definitivní pojistku přidat Iheneacho, ten ale samostatný nájezd vyřešil prachbídně a svým zakončením vůbec netrefil hostující svatyni. Na druhé straně mohl dvacet minut před koncem po centru Henryho snížit hlavičkující Mbeumo, jenže branku přestřelil. Úspěšný tak byl až pět minut před koncem základní hrací doby útočník Wissa, který se za vápnem opřel do míče a přidal další výstavní kousek. Brentford to ale dvakrát těšit nemohlo, jeho hráči se totiž na vyrovnání už nezmohli, a tak z Leicesteru po porážce 2:1 odjíždějí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Arsenal FC 0:1

19.03.2022 13:30

Góly: 30. Bukayo Saka

Arsenal zvládl těžký souboj na hřišti Aston Villy a díky brance Saky zvítězil 1:0. Gunners si tak upevnili čtvrté místo v tabulce a Mikel Arteta si může pochvalovat způsob, jakým jeho svěřenci odpověděli na středeční porážku s Liverpoolem. Naopak Steven Gerrard od svého celku zřejmě očekával více, Aston Villa totiž v tomto utkání zůstala za očekáváním.

V úvodních minutách byla aktivní převážně pravá strana Arsenalu, po třech minutách zde pláchl Bukayo Saka, ve vápně našel volného Odegaarda, který míč předal Smithu-Rowovi, který ale z výhodné pozice branku překopl. Domácí celek odpověděl nebezpečným centrem McGinna, na který ale nikdo z útočících hráčů nedosáhl. Po deseti minutách zase pálil Partey, z hranice vápna však mířil pouze do míst, kde se nacházel brankář Martinez. Velkou šanci pak hosté spálili po dvaceti minutách hry, kdy spolu krásně zakombinoval Odegaard se Sakou, druhý jmenovaný našel na malém vápně osamocenou dvojici Lacazette - Smith-Rowe, jenže oba fotbalisté si spíše překáželi a druhý jmenovaný pálil těsně vedle.

Po třiceti minutách už se ale fotbalisté Arsenalu mohli radovat. Po standardní situaci si na hranici pokutového území našel balón Bukayo Saka, který bez rozpaků vypálil a k radosti hostujících fanoušků prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Na startu druhého dějství pálil nepříjemně Odegaard, jeho projektil ale obrana domácích zblokovala na rohový kop. Na druhé straně zase musel na poslední chvíli odklízet Gabriel před nabíhajícím Watkinsem. Po hodině hry přišla silnější pasáž Aston Villy, nejprve mohl vyrovnat záložník McGinn, jeho kroucená rána však těsně minula vzdálenější tyč Lenovy branky. Jen o pár chvil později pak skončila Watkinsova tečovaná střela dokonce na tyči.

Aston Ville se ale vyrovnat nepodařilo. Arsenal přežil i drtivý nápor v nastaveném čase, ve kterém nebezpečně pálil Ings, jehož ránu ovšem obrana Arsenalu zablokovala. V posledních vteřinách ještě nebezpečně zkoušel štěstí z volného kopu Coutinho, jeho projektil ale Leno vytěsnil, a tak se mohl se svými spoluhráči radovat ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Leeds United 2:3

18.03.2022 21:00

Góly: 26. Jonny Otto, 45+11. Trincão - 63. Jack Harrison, 66. Rodrigo, 90+1. Luke Ayling

Na úvod 30. kola anglické Premier League předvedli fotbalisté Leedsu neuvěřitelný obrat, když ve Wolverhamptonu vyhráli 3:2. Po poločase sice vedli Vlci o dvě branky, krátce po změně stran se však nechal vyloučit Raúl Jiménez a nastartoval hosty k velkému výkonu. Hřebíček do rakve domácích zatloukl až v nastavení Luke Ayling a rozhodl tak o zisku tří bodů pro svůj tým.

Nově jmenovaný trenér Leedsu Jesse Marsch v minulém kole na třetí pokus konečně zvítězil, čímž se mu podařilo alespoň dočasně vzdálit svůj klub sestupovým příčkám. Americký kouč přišel do slavného celku s jasným úkolem zpevnit naprosto katastrofální defenzivu. Ta zatím inkasovala 65 branek, což byla vůbec nejhorší bilance v celé soutěži. Vlci se na druhé straně drželi velmi solidní sedmé příčky a i přes své nevyrovnané výkony mohli stále reálně pomýšlet na účast v evropských pohárech.

Leeds vstoupil do klání mnohem aktivněji. Už po šesti minutách oslovil Daniel James centrem z levé strany Rodriga, který sice zvládl zakončit, bohužel pro hosty však jen těsně vedle levé tyčky. Za dalších pět minut se po chybě v rozehrávce Wolverhamptonu k míči dostal Patrick Bamford, avšak ani ten nemířil přesně. Nakonec to ale byli domácí, kteří se ve 26. minutě ujali vedení. Joao Moutinho vysunul přesným pasem Francisca Trincaa, jenž posléze našel v pokutovém území osamoceného Jonnyho Otta, pro nějž to tak byl ideální způsob, jak oslavit svůj 100. zápas za Wolves. Ve druhé nastavené minutě napřáhl Trincao z poměrně velké dálky, k jeho smůle však jen rozezvonil pravou tyč. Nakonec se ale tento Portugalec, zapůjčený do Wolverhamptonu z Barcelony, stihl ještě do konce poločasu prosadit, když v 11. minutě dlouhého nastavení přesně zamířil do levého dolního rohu branky Illana Mesliera.

Situaci pro svěřence Bruna Lageho po osmi minutách druhého dějství pořádně zkomplikoval Jiménez. Mexický útočník viděl po ostrém zákroku na Mesliera druhou žlutou kartu a musel předčasně pod sprchu. Hráči Leedsu naskytnuté početní převahy bleskurychle využili a v rozmezí tří minut se jim podařilo vyrovnat. Nejprve v 63. minutě dorazil po dvou nezdarech Aylinga míč do sítě Jack Harrison a o chvíli později využil zmatku v obraně Vlků Rodrigo. V závěru utkání The Whites svůj tlak vystupňovali a vstřelili zasloužený třetí gól. Ayling se zakončením z otočky trefil přesně mezi nohy Josého Sá a v táboře Pávů tak mohla propuknout euforie.

Leeds tedy opět zvítězil a vypadá to, že mu léčba novým trenérem začíná prospívat. O třetí triumf v řadě se Pávi pokusí po reprezentační přestávce, kdy 2. dubna přivítají Southampton. Wolverhampton se ve stejný den představí doma proti Aston Ville.

Více informací k zápasu

Norwich City - Chelsea FC 1:3

10.03.2022 20:30

Góly: 69. Teemu Pukki (pen.) - 3. Trevoh Chalobah, 14. Mason Mount, 90. Kai Havertz

Chelsea vyhrála předehrávku třicátého kola s Norwichem City 3:1. Za domácí se dokázal trefit jen Teemu Pukki z penalty, za hosty skórovali Trevoh Chalobah, Mason Mount a Kai Havertz.

Domácí hned ve třetí minutě předvedli, jak se nemají bránit standardní situace. Hráči Norwiche totiž ve svém pokutovém území měli velkou početní převahu, přesto si centr Masona Mounta od rohového praporku našel Trevoh Chalobah a hlavou míč usměrnil do sítě.

Další velká šance Blues přišla deset minut po úvodní brance. Přihrával opět Mount, který ve vápně našel Havertze, jenž se s míčem šikovně otočil, uvolnil se, ale nechal vyniknou brankáře Tima Krula.

Tihle dva si své role za pár desítek vteřin vyměnili a Chelsea sklízela ovoce. Havertz tělem obelstil svého strážce v pokutovém území, poté na penaltě našel Mounta, který si šikovně posunul míč kolem Ozana Kabaka a balon poslal nekompromisní dělovkou pod břevno Krulovy brány.

Šance Chelsea přicházely dál a dál. V akci nebyl nikdo jiný než dvojice Mount - Havertz. Ti si totiž ve 22. minutě dvakrát vyměnili balon, poté první jmenovaný pálil z voleje a rána mířila těsně nad břevno. O šest minut později si na Mountův centr od rohového praporku naskočil naprosto osamocený Andreas Christensen, jeho hlavička ale doletěla do boční sítě.

Pět minut před koncem první půle se Mountův centr odrazil před pokutové území k Mateo Kovačićovi, který na nic nečekal a vyslal povedený halfvolej, který se otřel o pravou tyčku. Po přestávce Blues pokračovali s náporem, když se za obranou objevil Mount, kterého však vychytal Krul.

V 66. minutě vysvitla naděje pro Canaries. Centr Leese-Meloua totiž viditelně trefil do ruky Chalobaha, hlavní sudí však nechal hru pokračovat a velkou šanci neproměnil Pukki. Hlavní rozhodčí se však v přerušené hře přeci jen šel podívat na celou situaci znovu a po shlédnutí videa odpískal pokutový kop pro domácí celek. Toho se ujal právě finský útočník, jenž zvolil opačnou stranu než brankář Mendy.

Chelsea v závěru toužila po pojišťovací brance a blízko k ní byl v 86. minutě Lukaku. Toho našel v pokutovém území Loftus-Cheek, ale střelu belgického útočníka domácí dokázali srazit na rohový kop.

Blues si ale nakonec mohli oddechnout v 90. minutě. N’Golo Kanté pronikl parádně do vápna, kde poté našel Havertze a ten se levým nártem luxusně trefil do horního růžku za bezmocného Krula.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City29224368:1870
2.Liverpool FC29216275:2069
3.Chelsea FC28178357:1959
4.Arsenal FC28173844:3154
5.Tottenham Hotspur291631047:3651
6.Manchester United29148748:4050
7.West Ham United301461049:3948
8.Wolverhampton Wanderers301441231:2646
9.Aston Villa291131541:4036
10.Leicester City271061142:4636
11.Southampton FC298111036:4535
12.Crystal Palace29713939:3834
13.Brighton & Hove Albion297121026:3633
14.Newcastle United297101232:4931
15.Brentford FC30861633:4730
16.Leeds United30781534:6729
17.Everton FC27741629:4725
18.Watford FC29641929:5522
19.Burnley FC273121222:3821
20.Norwich City29452018:6317
Zbývající zápasy
20.03. 15:00Watford FC - Everton FC
19.04. 00:00Liverpool FC - Manchester United
20.04. 00:00Manchester City - Brighton & Hove Albion
20.04. 00:00Newcastle United - Crystal Palace
21.04. 00:00Burnley FC - Southampton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (516)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele