Hlavní obsah

O koupi Chelsea usiluje řada konsorcií, baseballová rodina i další Arabové

Foto: Profimedia.cz

Na prodej je slavná značka Chelsea, klub jako takový i stadion.

Reklama

Zájemců o koupi Chelsea je kolem 20, BBC odhaduje, že ve finále zůstane 10 až 15 potvrzených nabídek. Ve hře je řada konsorcií s evropským, americkým i asijským kapitálem. Velký zájem má rodina Rickettových angažovaná v baseballu.

Článek

Londýnská Chelsea je úřadujícím šampionem Ligy mistrů a zatím posledním vítězem MS klubů. Přesto se aktuálně ocitla v provozních problémech plynoucích z limitovaných prostředků, které jí na útratu vymezila britská státní správa. Ta klub převzala poté, co se stal součástí zabaveného majetku ruského oligarchy Romana Abramoviče.

Ten se coby blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina ocitl na sankčních seznamech Evropské unie i Velké Británie. A to poté, co ruská armáda vtrhla na ukrajinské území.

Abramovič souhlasí s prodejem Chelsea, vzdal se i nároku, že na něm bude profitovat. Oznámil, že výnos z prodeje by šel ve prospěch nadace, která se postará o oběti války na Ukrajině.

Britská vláda pověřila prodejem klubu americkou společnost Raine Group. A ta vyhlásila páteční večer jako termín, do kterého lze podávat nabídky na odkup klubu.

Podle všeho budou ale akceptovány i další nabídky, které ještě dojdou v průběhu tohoto víkendu.

V servisu BBC a agentury Bloomberg se objevily profily patrně nejvýznamnějších uchazečů o koupi klubu. Jde povětšinou o konsorcia, která prezentují globální zájem investorů prakticky z celého světa.

V příštím týdnu by mělo být provedeno zúžení počtu uchazečů a výběr nejlepších nabídek, s nimiž bude souhlasit i britská vláda, bude u nich spolehlivě prokázán původ peněz a prověřeny všechny související finanční toky.

Takže kdo se mimo jiné o Chelsea hlásí:

1. Konsorcium, které prezentuje Martin Broughton, bývalý šéf FC Liverpool. S finanční injekcí je tu připraven Josh Harris, americký miliardář a spolumajitel basketbalového klubu Philadelphia 76ers či hokejových New Jersey Devils. Harris už drží podíl v klubu anglické Premier League, konkrétně v  v Crystal Palace. Za tuto skupinu lobbuje také Sebastian Coe, olympijský vítěz a nyní šéf světové atletiky.

2. Rodina Rickettových, která vlastní klub baseballové americké ligy Chicago Cubs. S touto nabídkou je spojován i miliardář pohybující se v oblasti hedgeových fondů Ken Griffin.

3. Skupina kolem švýcarského miliardáře Hansjörga Wysse. Právě s ním se pokoušel Abramovič narychlo jednat o prodeji Chelsea ještě předtím, než mu byl klub zabaven. Wyss se mezitím spojil s americkým obchodníkem Toddem Boehlym, který spoluvlastní baseballový tým Los Angeles Dodgers a o koupi Chelsea měl zájem už před několika lety. V té době ho však Abramovič odmítl.

4. Londýnská investiční společnost Aethel Partners, v jejímž čele stojí portugalský podnikatel Ricardo Silva.

5. Britský investor do nemovitostí a velký fanoušek Chelsea jménem Nick Candy se prezentuje v čele dalšího konsorcia. Potvrdil, že za ním stojí kapitál korejských firem Hana Financial Group a C&P Sports Group. A propagaci nabídky může napomoci Candyho spojenectví s Gianlucou Viallim, někdejší italskou fotbalovou hvězdou, která střílela góly i v barvách Chelsea. Posléze Vialli vedl právě Chelsea jako kouč.

A jsou tu i další – například další muž ze světa amerického fotbalu Woody Johnson, majitel New York Jets a v minulosti mj. americký velvyslanec v Británii. Zájem má též americká skupina Oaktree Capital anebo je tu konsorcium se sídlem v Saúdské Arábii.

Není bez zajímavosti, že vlastník s přímou vazbou na saúdskou královskou rodinu už před několika měsíci získal anglický fotbalový klub Newcastle United. Nyní web goal.com píše v souvislosti s Chelsea o zájmu Saudi Media, největší mediální skupiny na Středním východě.

Lze ovšem očekávat, že jakákoli spojitost s diktátorskými režimy může být v souboji o Chelsea významným minusem při posuzování jednotlivých nabídek.

Co se týče ceny klubu, Abramovič získal Chelsea v roce 2003 za pouhých 150 milionů liber. Nyní si jí cenil zhruba na tři miliardy liber. Vedle toho Abramovič napůjčoval klubu dalších 1,5 miliardy liber, dal však najevo, že je připraven vzdát se jakéhokoli nároku vůči této pohledávce.

Média předpokládají, že klub bude prodán za cenu v rozmezí jedné až tří miliard liber. A to včetně londýnského stadionu Stamford Bridge.

Očekává se, že se s prodejem klubu nebude otálet. „Nejrychlejší prodej klubu, který jsme dosud realizovali, trval 10 dní, ale to neznamená, že jde o rekord, který nejde zlomit,“ poznamenal Richard Masters, výkonný ředitel Premier League. „Za normálních okolností jde o otázku týdnů, ale záleží do značné míry na počtu potenciálních uchazečů.“

Chelsea nyní funguje v lize na bázi prozatímní licence platné do konce května. Předpokládá se, že až bude převedena na nového vlastníka, bude jí udělena licence nová. Zatím 800 zaměstnanců klubu funguje v provizorním režimu podle podmínek stanovených britskými správními orgány.

Reklama

Doporučované