Slavia nejtěsněji vyhrála nad Budějovicemi, Sparta uspěla v Boleslavi, Plzeň na jablonecké Střelnici neměla nabito

Slavia nejtěsněji vyhrála nad Budějovicemi, Sparta uspěla v Boleslavi, Plzeň na jablonecké Střelnici neměla nabito
AKTUALIZOVÁNO

Šestadvacáté kolo nejvyšší fotbalové soutěže nabídne třetí březnový víkend. V sobotu ligový program nabídne čtyři utkání. Ostrava zaváhala s Karvinou, Zlín vyškolil Pardubice, Bohemians nestačili na Slovácko a Plzni pro změnu zvlhnul střelný prach.

Baník Ostrava - Karviná

Baník nastoupil podle očekávání do utkání sebevědoměji a hned po startu zatlačil hosty na jejich obrannou polovinu. To ovšem bylo z jeho strany během první pětačtyřicetiminutovky v podstatě vše. Po několika minutách se totiž herní převaha přelila na stranu Karviné. Artem Kontsevoy pak v 10. minutě nebyl dostatečně důrazný před vlastní šestnáctkou, čehož po přihrávce do pokutového území využil Filip Zorvan a křižnou střelou na vzdálenější tyč překonal gólmana Jana Laštůvku a poslal hosty do vedení. O tři minuty později přišla zčistajasna další rána pro domácí fotbalisty. Durosinmi zužitkoval zaváhání zkušeného Fleišmana a v souboji proti domácímu brankáři poslal hosty do dvoubrankového vedení. O chvilku později mohl na druhé straně snížit Almási, ale Pavol Bajza si s jeho pokusem poradil. Ve 27. minutě naopak přidal třetí gól do sítě Baníku Lukáš Bartošák.

Po strašidelní úvodní pětačtyřicetiminutovce se ve druhé půli ostravští fotbalisté logicky pokusili zvrátit nepříznivý vývoj utkání. Hosté z Karviné ale byli na derby dobře připraveni a nedovolili domácím příliš šancí. Baník se nicméně přeci jen gólu dočkal v 65 minutě, ale pouze Almásiho gól hlavou po Klímově centru na zvrácení výsledku nestačil.

Zlín - Pardubice

Po nevýrazných úvodních desti minutách se dostali do první brankové šance domácí fotbalisté, ale záložník Janetzký poslal míč pouze do břevna. Z následného rohu se však "ševci" už přeci jen radovali. Vukadinovič totiž přesně věděl, kam patří odražený míč. A o další tři minuty později bylo vedení Ševců už dvojnásobné. Adam Hloušek, našel zpětnou chytrou přihrávkou ve středu vápna osamoceného Janetzkého, který svou šanci využil za pačesy. Východočeši se dlouho nemohli vzpamatovat, ale v jednačtyřicáté minutě se k míči dostal Jakub Rezek, který tvrdou ranou k pravé tyči přeci jen vykřesal naději pro Pardubice.

V úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky byli lepší hosté, kteří několikrát ohrozili branku gotbalistů ve žlutomodrých dresech. Ti se naonec dostali do pořádné šance až v 65. minutě, ale Hlouška skvěle zastavil Markovič. Po chvíli už ale brankář Pardubic nestačil na druhý gól Vukadinoviče. V pětaosmdesáté minutě pak přidal definitivní sladkou těčku pro zlínské fotbalisty Youba Dramé.

Bohemians - Slovácko

Slovácku se v posledních utkáních v Ďolíčku proti Bohemians poměrně dařilo, a tak chtěli odjet z této část Prahy opět s třemi bofy. Tato cesta však nezačala ideálně. Po devíti minutách se totiž Ondřej Šašinka v pokutovém území zachoval nefotbalově, pročež domácí požadovali pokutový kopu, který rozhodčí po zhlédnutí videa také nařídil. Penalty se ujal David Puškáč a přesnou ranou k pravé tyči poslal "Klokany" do vedení. To mohl v šestadvacáté minutě navýšit Daniel Mareček, ale proti jeho střele k pravé tyči fantasticky zasáhl Tomáš Fryšták. O sedm minut později se navíc tým z Uherského Hradiště dočkal vyrovnání. Šašinka totiž napravil svůj faul z úvodu utkání, využil nedorozumění obránce s gólmanem a trefou do prázdné branky srovnal na 1:1.

Po změně stran byl k vidění nudnější fotbal. Oba týmy si sice vytvořily nějaké šance, ale prakticky nic z nich nedokázaly využít. Změna přišla až v šestapadesáté minutě, kdy se po centru dokázal prosadit Lukáš Sadílek. Ten tak poslal hosty za dalšími třemi body z oblíbeného Ďolíčku.

Jablonec - Viktoria Plzeň

Plzeň se urputně snažila dobýt jabloneckou obranu, ale ani po dlouhých devadesáti minutách se jí to nepodařilo. Hrdinou několika klíčových okamžiků se stal brankář domácích Jan Hanuš, který v 45. minutě kryl dobře mířený projektil k levé tyči od Pavla Buchy a v 83. minutě střelu pro změnu k pravé tyči od Eduarda Santose. Vedle těchto vyložených šancí se plzeňští potýkali i se smůlou, neboť takový Tomáš Chorý trefil v 60. minutě po přesné přizemní přihrávce jenom tyč. 

Mladá Boleslav - Sparta

Tři centry ze strany, tři góly, (první jarní) tři body z venkovního zápasu pro Spartu. Tak jednoduše by šlo popsat nedělní utkání mezi Boleslaví a Spartou. Trenér Vrba si po zápase pochvaloval, že konečně měl možnost tým pořádně nachystat, když Sparta neměla uprostřed týdne zápas, a už v 15. minutě této přípravy využil Čvančara, který si zpracoval centr Haraslína a zblízka prostřelil Šedu. To samé o pár minut později zopakovalo po rohu duo Dočkal-Vitík a zápas byl takříkajíc pořešený. Domácí se k ničemu moc nedostali, když už Mužík dostal míč patnáct minut před koncem za Heču, sudí mu odpískal ofsajd, který potvrdil i VAR. V závěru pak konečnou podobu výsledku dal Ladislav Krejčí mladší.    

Olomouc - Liberec 

Olomouc opět dokázala vstřelit gól a opět jí to vyneslo tři body. Po střeleckém půstu na začátku jara se Sigma minulý týden chytla v Karviné a i v neděli v tomto trendu dokázala pokračovat. Liberec sice měl ze hry papírově více, a šancí měl více, jediný gól ovšem vstřelil olomoucký Navrátil a přes vyostřený závěr, kde si žlutou kartu zblízka prohlídla téměř polovina kádru Sigmy včetně trenéra Jílka se domácím podařilo ubránit výhru, která je katapultovala blíže jejich vysněnému umístění v nejlepší šestce.

Teplice - Hradec Králové

A Teplice jsou zpátky v boji o udržení. Po dobrém začátku jara, kdy si připsali tři výhry v řadě se jejich forma opět sklouzla do podprůměru a Tepličtí šlapou vodu. Naopak Hradec vyhrál podruhé v řadě a může si dělat naděje na umístění v první šestce. V nedělním zápase přitom začali lépe domácí když vedli už po šesti minutách, nicméně Hradec záhy vyrovnal a v relativně vyrovnaném utkání pak dokázal patnáct minut před koncem otočit vedení na svou stranu. Teplice následně vrhly všechny síly do útoku, v cca dvaceti minutách včetně nastavení od Královy branky si vytvořili tři gólové situace, ani jedna však za Fendrichem neskončila a všechny body tak míří na východ Čech. 

Slavia Praha - České Budějovice

Dlouho předlouho se nemohli prosadit sešívaní proti obraně Dynama. Sice v rámci celého zápasu více než dvě třetiny hracího času drželi míč na svých kopačkách a na střelecké pokusy hosty celkově přestříleli 22:5 (na bránu 6:1), odemknout defenzívu hostí se jim podařilo jen jednou a to po hodině hry, když z dálky vystřelil Plavšič a Vorel vyrazil pouze před Lingra, který dokázal míč dostat do otevřené horní poloviny branky. První poločas se přitom domácím - v jejichž sestavě se po dlouhé zdravotní pauze objevil Lukáš Provod - těžce nevydařil a především na soupeřově polovině byli poměrně bezzubí. Nakonec ale dokázali vítězství urvat a přiblížit se vedoucí Plzni na jediný bod.

FORTUNA:LIGA, 26. kolo:

Baník Ostrava - Karviná 1:3 (0:3)
Branky: 66. Almási - 10. Zorvan, 13. Durosinmi, 27. Bartošák.
ŽK: Šehič, Papadopulos, Bajza, P. Buchta, Páník (trenér, všichni Karviná).
Diváci: 7 076.
Rozhodčí: Szikszay - Váňa, Volf - Franěk (video).
Baník Ostrava: Laštůvka - Juroška (46. Ekpai), Pokorný (40. Svozil), Lischka, Fleišman - D. Buchta (40. Kuzmanovič), Janošek (75. Jaroň), Tetour, Koncevoj (40. Falta) - Klíma, Almási. Trenér: Galásek.
Karviná: Bajza - Mikuš, P. Buchta, Kobouri (36. Dramé), Šehič - Túlio, Ndiaye - Zorvan, Svoboda (57. Papadopulos), Bartošák (71. Sinjavskij) - Durosinmi (57. Holík). Trenér: Páník.

Zlín - Pardubice 4:1 (2:1)
Branky: 13. a 74. Vukadinovič, 16. Janetzký, 84. Dramé - 41. Rezek.
ŽK: Hloušek (Zlín).
Diváci: 2 407.
Rozhodčí: Klíma - Vodrážka, Machač - Štěrba (video).
Zlín: Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Hloušek - Conde - Reiter (57. Čanturišvili), Hrubý (90. Hellebrand), Janetzký (85. Fillo), Dramé (90. Hrdlička) - Vukadinovič (85. Chwaszcz). Trenér: Kalivoda.
Pardubice: Markovič - Kostka, Čihák, Toml, Čelůstka - Cadu (79. Lupač), Vacek, Solil, Rezek (62. Akosah-Bempah) - Černý, Matějka (46. Huf). Trenér: Novotný.

Bohemians - Slovácko 1:2 (1:1)
Branky: 9. Puškáč z pen. - 33. Šašinka, 64. Sadílek.
ŽK: Petrák - Šimko, Svědík (trenér), Kalabiška.
Diváci: 3 988.
Rozhodčí: Krejsa - Hrabovský, Šimáček - Julínek (video).
Bohemians: Bačkovský - Köstl, Krch, Křapka, Vondra (69. Ugwu) - Mareček (77. Beran), Petrák - Dostál, Květ, Hronek (77. Vaníček) - Puškáč. Trenér: Klusáček.
Slovácko: Fryšták - Šimko, Daníček, Hofmann - Reinberk (72. Tomič), Sadílek (87. Divíšek), Ljovin, Havlík, Kalabiška - Jurečka, Šašinka (81. Vecheta). Trenér: Svědík.

Jablonec - Viktorie Plzeň 0:0 
ŽK: 68. Silný (JAB), 79. Pleštil (JAB) – 90+1. Trusa (PLZ).
Diváci: 2 175. 
Rozhodčí: Machálek – Paták, Antoníček.
Jablonec: Hanuš – Surzyn, Martinec (37. Štěpánek), V. Kubista, Zelený – Kratochvíl (76. Pleštil), Považanec, Hübschman (C), Houska, Černák (76. Nykrín) – Silný.
Plzeň: Staněk – Řezník, Kaša, Hejda (C), Santos (85. Pernica) – Bucha, J. Sýkora (58. Chorý), Kalvach – J. Kopic (69. Trusa), Beauguel, Mosquera.

 

Mladá Boleslav - Sparta 0:3 (0:2)
Branky:
 15. Čvančara, 25. Vitík, 90+3. Ladislav Krejčí ml. 
Karty:   60. Sladký, 65. Horský  – 75. Ladislav Krejčí ml. 
Diváci: 4715
Rozhodčí: Petr Hocek – Petr Caletka, Kamil Hájek
FK Mladá Boleslav: Šeda – Sladký, Suchý, Preisler, Rolinek – Smrž (46. Mužík), Dancák – Skalák (63. Horský), Matějovský (C), Ewerton – Ladra (72. Hlavatý)
AC Sparta Praha: Heča – Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer – Haraslín (71. Pešek), Sáček (89. F. Souček), Dočkal (C) (82. Karabec), Ladislav Krejčí ml., Hložek – Čvančara (46. Minčev)

Olomouc - Liberec 1:0 (1:0)
Branky: 25. Navrátil 
Rozhodčí: Orel – Bureš, Vlček
Diváci: 3111
Karty:   75. Růsek, 90+3. Macík, 90+4. Beneš, 90+5. Daněk, 90+5. Jílek 
SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Jemelka, Beneš (C), Zmrzlý (90. Vaněček) – Breite (66. Růsek) – Daněk, Zahradníček (77. Vepřek), Spáčil, Navrátil (66. Jakub Matoušek) – Chytil (77. R. Hubník)
FC Slovan Liberec: Knobloch – Gebre Selassie, Mikula (C) (62. Júsuf Hilál), Purzitidis, Fukala (62. Mészáros) – Jan Matoušek (77. Ghali), Tiéhi – Rondić (77. Havelka), Ch. Frýdek, Koscelník – Rabušic (46. Višinský)

Teplice - Hradec Králové 1:2 (1:1)
Branky: 6. Ledecký – 11. J. Rada (pen.), 76. J. Král
Rozhodčí: Batík – Mokrusch, Pochylý
Diváci: 2471
Karty:   45+1. Mohamed Tijani, 53. Kučera – 5. J. Král, 45+1. Kubala
FK Teplice: Grigar (C) – Vondrášek, Mohamed Tijani, Knapík (46. Hyčka), Kučera – Trubač, Mareček (76. Žitný), Fortelný (32. Jukl), Prošek (76. Kodad) – Ledecký (60. Sejk), Žák
FC Hradec Králové: Fendrich – J. Král, Leibl, Harazim, Mejdr – J. Rada (73. Soukeník), Vlkanova (C), Kodeš, Jakub Klíma – Kubala (86. J. Kučera), Rybička (64. Vašulín)

Slavia Praha - České Budějovice 1:0 (0:0)
Branky: 58. Lingr
Karty:   78. Talovierov (ČK v 86. min)  – 53. Škoda, 88. M. Valenta, 88. Hellebrand 
Rozhodčí: Zelinka – Kubr, Podaný – Kvítek
SK Slavia Praha: O. Kolář – Masopust, Hovorka, Holeš, Plavšić – Hromada (88. Kúdela), Talovierov – Lingr (79. Ousou), Provod (68. Traoré), Olayinka (C) – Sor (88. Tecl).
SK Dynamo Č. Budějovice: Vorel – L. Havel, Králik (C), Konda (85. Hellebrand) – Čolić (67. Hais), Hora, M. Valenta, Tolno (46. Michal Škoda), Skovajsa – Čavoš (67. Mršić), Mihálik (77. Brandner).