fbpx

V americkém Utahu si dali tu práci a vytvořili seznam očkovaných podle znamení. Tato nepříliš vědecká metoda přinesla neočekávaná data a přinutila další lidi, aby o očkování uvažovali. Teprve pak se úředníci přiznali, že jim ta data trochu drhnou

Zveřejněno: 20. 3. 2022

Zdravotní úřady v americkém státě Utah porovnávaly míru proočkování obyvatel s jejich znameními zvěrokruhu. Výsledky jsou zajímavé, ale souvislosti mezi vůlí nechat se očkovat a obdobím, kdy byl člověk narozený, bude ještě nejspíš potřeba trochu zkoumat. Každopádně je zajímavé, že mezi mírami proočkovanosti jednotlivých znamení jsou nečekaně velké rozdíly. Ty nakonec jednoduše vysvětlil datový analytik deníku The Guardian.

Úředníci ze Salt Lake v Utahu analyzovali anonymizovaná data o 1,2 milionu obyvatel a výsledkem je tabulka nejméně a nejvíce očkovaných znamení zvěrokruhu.

vaccination utah

Výzkum v USA ukázal, která znamení se nechala nejčastěji očkovat proti covidu


Výsledky naznačují, že Lvi jsou zjevně nejohleduplnější, byli totiž nejvíce proočkovaní, a to ze 70 %. Těsně za nimi skončili lidé narození ve znamení Vodnáře (67 %). Štíři naopak skončili jako poslední, očkovaných bylo pouze 46 % z nich. Těsně před nimi skončili lidé zrození ve znamení Panny (50 %).

Trochu to drhne

Také tak trochu cítíte, že spojitost mezi znameními a proočkovaností je takt trochu postavená na vodě? Datový ředitel americké mutace Guardianu Alvin Chang se velké rozdíly v míře proočkovanosti jednotlivých znamení rozhodl rozebrat. Aby se zjistilo, jaký podíl lidí je od každého znamení očkováno, museli v Utahu zjistit dva údaje. Kolik lidí z každého znamení v zemi vlastně je a kolik lidí z daného znamení zvěrokruhu je vlastně očkováno.

Když Guardian hovořil se zdravotnickými představiteli Salt Lake City, byli si dobře vědomi limitů jejich statistik.

Okres Salt Lake to měl jednoduché, co se týče naočkovaných. Tady by měly být výsledky díky údajům od pojišťoven přesné. Na otázku, kolik lidí z každého znamení zvěrokruhu žije v Salt Lake celkově, už tak jednoduchá odpověď nebyla. Úředníci tento údaj odhadli na základě celostátních dat z University of Texas v Austinu. Pak tito úředníci celostátní data jednoduše převedli na okres s tím, že by mohl mít plus minus podobné rozložení znamení v obyvatelstvu.

Proč to nevychází

Jenže ona data, kdy se lidé narodí, se mohou lišit stát od státu a ještě více okres od okresu. Podle tabulky, která ukazuje, jak běžná jsou jednotlivá znamení zvěrokruhu v celých USA, jsou Štíři nejčastěji zastoupeným znamením v celé tamní populaci. Lvi jsou naopak nejméně běžným znamením. Pak je samozřejmě jasné, že těch, kterých je nejméně, přišlo největší procento, a těch, kterých je nejvíce, přišlo na očkování procentuálně naopak nejméně.

„Je navíc pravděpodobné, že distribuce znamení zvěrokruhu v okrese Salt Lake je mnohem rovnoměrnější než celostátní,“ říká Alvin Chang. „To je taky pravděpodobně důvod, proč Lvi – jedno z nejméně běžných znamení – mají nejvyšší míru proočkovanosti.“

Když Guardian hovořil se zdravotnickými představiteli Salt Lake City, byli si dobře vědomi limitů jejich statistik. Vědí, že astrologie není příliš vědecká, a potvrdili, že vlastně šlo o velmi snadný výpočet. Nápad na studii vznikl poté, co někdo z oddělení informatiky vtipkoval o analýze proočkovanosti podle hvězdného znamení. Slovo dalo slovo a nepříliš vědecké propojení znamení a vůle nechat se očkovat bylo na světě. Je ale nutné dodat, že je dobré lidi přimět k uvažování o očkování, byť třeba prostřednictvím astrologie. A to se už podle vědečtějších dat v okresu Salt Lake podařilo. Kdo by taky chtěl být nezodpovědný Štír?

Související…

Ego z pohledu astrologie. Vyléčit ho může jen láska, říká Robert Policar
Robert Policar

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...