Komedii o jméně pro dítě, postapokalyptický balet i pojízdný Džubox nabídne Jihočeské divadlo

20. březen 2022

Co všechno může nastat po oznámení jména budoucího potomka? Tím se zabývá komedie, kterou zařazuje na repertoár Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Dále divákům nabídne netradiční verzi Hamleta, balet na motivy legendy Tristan a Isolda a do ulic znovu pošle oblíbený Džubox.

Činohra Jihočeského divadla už dohnala koronavirové resty, a tak se mohla pustit do titulů naplánovaných na letošní sezonu. V březnu a dubnu proto představí dvě nové inscenace. Tou první bude francouzská komedie ze současnosti s názvem Jméno. Vypráví o tom, jaké absurdní situace mohou nastat v rodině po zveřejnění jména budoucího potomka. Premiéra se uskuteční v historické budově divadla 20. března.

O necelý měsíc později, přesně 22. dubna, se pak první diváci mohou vypravit do komorního experimentálního prostoru Na Půdě na Shakespearova Hamleta. Jak už výběr scény napovídá, nepůjde o klasické ztvárnění tohoto dramatu. „Rádi bychom se klasickým titulům věnovali také v klubovém prostoru Půdy. Myslíme, že tam k nim můžeme přistupovat trošku odvážněji,“ vysvětluje šéfka činohry Martina Schlegelová.

Čtěte také

Baletní soubor přizval ke spolupráci výraznou současnou choreografku Alenu Peškovou, která se chopila nesnadné předlohy. Inspirovala se starou legendou a operou Richarda Wagnera Tristan a Isolda. „S mým bratrem, který dělá scénografii, jsme se shodli na tom, že to bude taková postapokalyptická verze staré keltské pověsti. A vůbec jsme netušili, jak to najednou bude aktuální. Scéna trochu připomíná rozstřílené město a zbytky po nějaké katastrofě. A samozřejmě v rámci těchto katastrof tam zůstává intimní příběh,“ naznačuje Alena Pešková. Premiéra je naplánována na 7. dubna.

Na scénu se vrací také oblíbený pojízdný Džubox Malého divadla, který bavil diváky během pandemie. „Rozhodli jsme se, že to ještě rozvineme a připravíme do něj inscenaci. Oslovili jsme deset různých hudebních skladatelů, aby napsali písničky na motivy oblíbených pohádek, a my k tomu vytváříme loutkové klipy,“ prozrazuje šéf Malého divadla Petr Hašek.

Podrobnosti o nových inscenacích Jihočeského divadla si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související