Dnes Středa - polojasno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 3°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražské památky by podle provozovatelů mohlo letos navštívit více lidí než loni
Pražský hrad v předkoronavirovém roce 2019 navštívilo asi 2,59 milionu lidí. Foto: archiv

Pražské památky by podle provozovatelů mohlo letos navštívit více lidí než loni

Památky a turistické cíle v Praze by letos mohlo podle odhadů zástupců institucí, které objekty provozují, navštívit více lidí než v roce 2021. Přispět by k tomu mělo zvláště uvolnění protipandemických opatření v Česku i v zahraničí. Zároveň mnozí provozovatelé očekávají, že návštěvnost Prahy a jejích památek negativně ovlivní válka na Ukrajině. Vyplývá to z odpovědí provozovatelů památek v metropoli na dotazy ČTK.

V českém hlavním městě by mohli chybět Rusové, ale i turisté ze Spojených států a z asijských zemí, uvedla tisková mluvčí městské firmy Prague City Tourism (PCT) Klára Malá.

Na vyšší počty návštěvníků než v letech 2020 a 2021 se chystá Pražský Hrad. Podle mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora se ale čeká absence mimoevropských turistů. Ti do doby, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie, tvořili přes polovinu všech návštěvníků Hradu, doplnil Pastor.

Pražský hrad v předkoronavirovém roce 2019 navštívilo asi 2,59 milionu lidí, kteří si zakoupili vstupenku do návštěvnických objektů, vyplývá z dat PCT.

Správa Pražské hradu letos postupně otevře všechny návštěvnické objekty, které byly během koronavirové pandemie uzavřené, uvedl Pastor. Znovu tak bude přístupná například expozice Příběh Pražského hradu, která nabízí vhled do více než tisícileté historie objektu.

Obrazy z hradních sbírek budou k vidění v náhradních prostorech v Císařské konírně. Obrazárna je totiž podle mluvčího nyní v nevyhovujícímu technickému stavu.

Milovníkům umění bude od letoška opět zpřístupněný Salmovský palác na Hradčanském náměstí, kde vystavuje Národní galerie Praha (NGP). ČTK to sdělila mluvčí NGP Eva Sochorová. Objekt, který byl uzavřený od prosince roku 2019, se otevře v květnu výstavou Zenga. Představí výběr z kolekce japonských zenových tušových maleb a kaligrafií z období od 16. do 20. století.

Organizace PCT, která má turismus v Praze na starosti, pro návštěvníky připravuje komentované prohlídky, uvedla Malá. S průvodcem se zájemci mohou podívat například do Svatomikulášské městské zvonice, v níž se letos otevře zrestaurovaná dřevěná vestavba.

Rekonstrukční práce se naopak dotknou Staroměstské radnice, jejíž přízemí nechá pražský magistrát opravit. Opět se podle Malé rozjede také výtah na Petřínské rozhledně. První návštěvníci ho budou moci využít 1. dubna.

Prahu by podle odhadů organizace PCT a Letiště Praha mohly letos navštívit asi čtyři miliony návštěvníků. Podle Malé lze očekávat nižší počet turistů mimo jiné z Ruska, z asijských zemí a z USA. Ruských turistů v Praze bylo v roce 2019 podle dat PCT 392 968, tedy 4,9 procent ze všech turistů v metropoli.

Loni do Prahy přijelo asi 14 000 Rusů, kteří tak tvořili necelé jedno procento návštěvníků. Český statistický úřad už dříve oznámil, že v pražských hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo 2,36 milionu lidí, meziročně o 8,1 procenta více.


Autor: ČTK

Dyzajn market Máj

Dnes v 15:48

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Seafood & Prosecco opět na Grébovce

Dnes ve 13:44

Nejlepší kalamáry, krevety, chobotnice, tuňáka, pražmu, mořského vlka a další laskominy z grilu na dřevěném uhlí v neděli 28. dubna od 12 hodin. Chybět nebudou ani oblíbené předkrmy v podobě oblíbených tataráků a pomazánek.

Čarodějnický rej u sokolovny v Praze 15

Dnes v 10:36

Před Švehlovou sokolovnou se 30. dubna slétnou čarodějnice. Soutěže, sladké ceny, buřtíky a oheň, začíná se v 17 hodin.

Pražská lítačka letos již podvanácté

Dnes v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Praha 1: Den otevřených dveří Střediska sociálních služeb

Dnes v 07:36

Zájemci z řad seniorů a jejich rodin se mohou přijít podívat do Střediska sociálních služeb v pondělí 29. dubna.

Komentovaná vycházka: Vršovice plné umění i průmyslu

Včera v 19:54

Vydejte se na průzkum desáté městské části a objevujte ji hned několika způsoby. Praha 10 nabízí svým obyvatelům možnost objevovat a poznávat místní rozmanitosti a zajímavosti.

Jarní Karlínský street food festival

Včera ve 13:53

Jarní Karlínský street food festival se uskuteční v neděli 28. dubna na Karlínském náměstí. Těšit se můžete na více než 50 stánků s nabídkou té nejlepší moderní gastronomie. Ke skvělému jídlu a pití patří i parádní živá muzika a DJská vystoupení.

Návrhy designérů na Viadukt Karlín najdete na výstavě

Včera v 08:39

Výstava všech návrhů nové identity Viaduktu Karlín nabídne všech 78 návrhů od designérů a designérek.

Street food + Amerika na Smíchovské náplavce

Včera v 08:26

Projíst se Amerikou křížem krážem můžete 27. dubna na Smíchovské náplavce. Cesta povede od šťavnatých burgerů, hot dogu či corndogu, trhaného vepřového, přes mac´n´cheese, mexické tacos, empanadas, argentinské steaky až po pikantní kuřecí křídla.

Dny dobrovolnictví 2024

Včera v 07:10

Česká republika se chystá na událost, která na konci dubna propojí dvanáct krajů, stovky organizací a tisíce lidí ve prospěch společného dobra. Součástí bude i Praha 4, která dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Dny dobrovolnictví proběhnou ve dnech 25. – 28. dubna a jejich součástí bude...

Evakuace na kole a retro peloton

Včera v 07:03

Praha 13 zve na 18. ročník akce Evakuace na kole. Akce je určena pro širokou veřejnost. Každý účastník dostane mapu s vyznačenou trasou. Trať vede převážně rovinatým terénem.

Další články
Nahoru