Rusko používá k potírání ukrajinské protivzdušné obrany balistické rakety krátkého doletu, které vypouštějí klamnou munici a zároveň nesou smrtící náklad. Tato inovace překvapila západní pozorovatele, uvedl v pondělí deník The New York Times. (Foto: Twitter / CAT-UXO)

Identifikace 16 palců dlouhých objektů ve tvaru šipek nalezených na Ukrajině jako součást systému návnad vyřešila záhadu, která začala krátce po zahájení invaze koncem února.

Zpočátku byla nalezená podivná munice záhadou, jak ukázal příspěvek na Twitteru CAT-UXO, stránky, kterou Timesy označily za určenou pro „vojenské a civilní odborníky na zneškodňování bomb“.

Jak uvedl britský Daily Mail, raketové nástrahy jsou ve vojenském žargonu známé jako „penetrační pomůcky“ neboli PENAID a byly vyvinuty během studené války.

Podle The Drive, automobilového webu s rozsáhlým zpravodajstvím o vojenských záležitostech, byly PENAID původně nasazeny na raketách dlouhého doletu nesoucích jaderné hlavice. Vznikly v reakci na vývoj systémů protiraketové obrany.

Smyslem je zahltit nepřátelskou protivzdušnou obranu více potenciálními hrozbami, takže skutečná zařízení mají větší šanci zasáhnout své cíle.

Ruská inovace spočívá v přidání klamných cílů do svých raket krátkého doletu Iskander-M. Deník Times k tomu poznamenal: „Začlenění těchto zařízení do zbraní, jako je Iskander-M, které mají konvenční hlavice, nebylo dříve ve vojenském arzenálu zdokumentováno.“

Tyto tzv. zbraně krátkého doletu mají podle listu The Drive stále dolet 310 mil.

Rakety jsou odpalovány z mobilních odpalovacích zařízení, což zvyšuje jejich dosah a nepředvídatelnost. Jak The Drive, tak Daily Mail uvedly, že některé Iskander-M byly na Ukrajinu vypuštěny z Rusku přátelského Běloruska.

Podle The Times se klamné cíle odpalují, když Iskander-M zjistí, že byl zaměřen systémy protivzdušné obrany.

Proti raketám Iskander-M bylo již dříve obtížné se bránit, protože tyto velmi nepolapitelné střely létají po nízké trajektorii. PENAIDS jim přidávají více způsobů, jak čelit protiraketovým systémům.

Michael Duitsman, výzkumný pracovník Centra Jamese Martina pro studium nešíření zbraní hromadného ničení v kalifornském Monterey, ve zprávě deníku Daily Mail vysvětlil tři způsoby, jak mohou PENAIDy fungovat:

Jako fyzické objekty ruší radar. Pomocí světlic mohou vytvářet horké body pro tepelně naváděné zbraně. Elektronicky mohou vysílat signály narušující radary a další elektroniku.

„Iskander-M PENAID umí všechny tři způsoby,“ řekl Duitsman.

Profesor Jeffrey Lewis, odborník na nešíření zbraní hromadného ničení z Centra Jamese Martina, se domnívá, že identifikoval, jak raketa uvolňuje klamné cíle.

Lewis řekl listu Times, že Rusko nyní prozradilo tajemství svých vojenských schopností, protože ruská armáda musí vědět, že rakety budou studovat západní odborníci, aby mohli navrhnout účinná protiopatření.

Musíme v to doufat. Deník Daily Mail poznamenal, že Ukrajina nebyla v boji proti balistickým raketám účinná. Není známo, do jaké míry je tento neúspěch způsoben použitím PENAID.

Podle listu The Drive mohou být rakety Iskander-M vybaveny jadernými hlavicemi. Stačila by jediná taková raketa zavedená do ukrajinského konfliktu, aby způsobila katastrofální následky.

Navzdory tlaku mnoha zemí ruský prezident Vladimir Putin na invazi trvá. Reakce Západu je přinejlepším rozporuplná.

S pokračováním bojů bude Rusko prozrazovat více ze svých tajných schopností a technologií. Proto se jim musíme se jim naučit čelit.

Zdroj: westernjournal.com