Ke 130. výročí narození spisovatele Karla Poláčka vychází audioknižní komplet

foto Ilustrační foto - Unikátní snímky, dokumenty a korespondenci spisovatele Karla Poláčka včetně materiálů pocházejících z jeho pobytu v terezínském ghettu získalo do svých sbírek Židovské muzeum v Praze. Dostalo je darem od Zuzany Bílkové, jejíž matka žila v sousedství Poláčka a jeho blízké přítelkyně Dory Vaňákové v pražských Vršovicích. Patří k nim i snímek Dory Vaňákové a Karla Poláčka se psem Mydlinkou v létě 1943.

Praha - U příležitosti 130. výročí narození spisovatele Karla Poláčka, které připadne na 22. března, vyjde tento týden velký audioknižní komplet. Nahrávka kombinuje archivní nahrávky ze 60. až 90. let 20. století s novými, v interpretaci mladší herecké generace. Vedle mistrů mluveného slova, jakými byli Karel Höger, František Filipovský, Vlastimil Brodský či Jaroslava Adamová, se nově nahranými povídkami představují Miloslav König, Radúz Mácha a Igor Orozovič. ČTK o tom za vydavatelství Supraphon informoval Vladan Drvota.

"Posluchači se mohou těšit na zvukovou podobu kultovních románů Muži v ofsajdu a Bylo nás pět, ale také na satirické Soudničky či Povídky pana Kočkodana a Pan Selichar se osvobodil," uvedl Drvota.

Nahrávka s názvem Poláček: To nejlepší z díla velkého humoristy má celkový čas přibližně 11 hodin. Navazuje na dva roky starý podobný projekt věnovaný 90. výročí narození spisovatele Oty Pavla.

Spisovatel a novinář židovského původu Poláček, který popisoval životy obyčejných lidí na maloměstě se všemi jejich chybami i ctnostmi a proslavil se zejména knihami Muži v ofsajdu nebo Bylo nás pět, se stal obětí holokaustu. Zavražděn nacisty byl 21. ledna 1945 v koncentračním táboře v Gliwicích.

Ve svých knihách se Poláčkovi podle spisovatele Josefa Škvoreckého "podařilo podat úděsný obraz malosti, marnosti a prázdnoty v neodlučitelnosti s láskou, pracovitostí a obětavostí".

V roce 1995 byl Poláčkovi udělen in memoriam od prezidenta Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka a na spisovatele nezapomíná jeho rodný Rychnov nad Kněžnou. Po Poláčkovi je v Rychnově pojmenované náměstí, v místní synagoze má svůj památník. Před Pelclovým divadlem také stojí sousoší pěti chlapců a psa Pajdy z knížky Bylo nás pět, jejíž hlavní hrdinové mají v Rychnově také své ulice. Město každý rok hostí kulturní festival Poláčkovo léto.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď