Hlavní obsah

Ruské vysokoškolačky v Nitře založily sbírku pro ukrajinské běžence

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vlček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Taťjana a Sofja z Moskvy studují v Nitře a založily sbírku pro uprchlíky z Ukrajiny. „Rozhodly se pomáhat, i když čas od času slyší kritiku, protože pocházejí ze země agresora,“ uvedl web aktuality.sk.

Foto: Jan Handrejch, ČTK

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 12. března 2022 na nádraží ve slovenských Košicích.

Článek

Studentky na začátku sbíraly od kamarádů oblečení, hygienické potřeby a potraviny. Nyní už pomoc přichází z celého Slovenska a na koleji jim proto vyčlenili větší místnost v přízemí. Dárce občas překvapí, že si akci vzaly na starost Rusky.

Bělorusové už bojují. Proti Rusům

Válka na Ukrajině

„Někteří nám řekli, že musíme pomáhat, protože jsme z Ruska a je to naše vina, že to celé začalo,“ uvedla Tatiana. Denně pomáhají několika desítkám běženců z Ukrajiny, často přijdou i celé rodiny. Mladé mamince s několikatýdenním miminkem například pomáhaly s ubytováním, pro větší děti vybavují školky a školy. „Nedávno byla u nás těhotná žena, které jsme zjišťovaly, kde může absolvovat lékařská vyšetření,“ říká Taťjana.

Ze Lvova do Prešova

Z dětského domova ve městě Lvov se přestěhovaly desítky dětí na Slovensko. Osmačtyřicet z nich našlo útočiště v Prešově.

Školáků už přes 1700
Na Slovensku už chodí do školy přes 1700 dětí z Ukrajiny.
Školy, které přijaly tyto děti, dostanou jednorázový příspěvek ve výši 200 eur (téměř pět tisíc korun) na žáka.
Ministerstvo školství proplatí školám i náklady na jazykové kurzy slovenštiny pro tyto děti.
Nejvíc ukrajinských dětí, asi 550, navštěvuje školy v Bratislavském kraji.

„V našem zařízení mají status nezletilých bez doprovodu,“ říká Dana Krištofová, ředitelka dětského domova. Zdůraznila, že dětem z Ukrajiny se dostává stejné péče jako slovenským.

Černobylští na Slovensku vítají uprchlíky

Válka na Ukrajině

Celkem se dosud z různých dětských domovů přestěhovalo z Ukrajiny na Slovensko 92 dětí. „Lidé se už dotazují, zda by si děti nemohli na čas nebo natrvalo vzít k sobě do rodiny,“ sdělila televize Markíza.

Ukrajinské velvyslanectví v Bratislavě však upozornilo, že bez jejich souhlasu nemůže být žádné dítě z Ukrajiny adoptované mimo území země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám