Už více než půl století přináší veřejnosti přesvědčivá tvůrčí svědectví o svém umu. Jiří Sibinský, to je malíř, sochař, designer. Jen pro zajímavost: před mnoha léty si zkonstruoval doma ve Václavovicích, kde žije a tvoří unikátní motorku. Patří k těm umělcům, kterému učarovala příroda.

Dokazuje to řada jeho dosavadních výstav na mnoha místech nejenom naší vlast, z nichž asi v poslední době rezonují nejvíce dvě. Jedna se koná v opavském Domě umění a druhá běží v knihovně v Šenovském muzeu s názvem Postřehy z krajiny.

Filozofie a flora

Sibinského opavská prezentace je velmi pozoruhodná v tom, že se autorovi podařilo přenést na velkoformátové digitální tisky jeho výtvarné vnímání přírodních motivů, včetně úžasných detailů ve skvělé barevné kompozici. Na velkém prostoru rozehrává pantomimu neskutečných odstínu, které vedou člověka k meditaci s těmito díly.

Ukázka z tvorby Marka Sibinského.
Umělec Marek Sibinský: v okouzlení s grafikou aneb Ostrava sobě

„Někdy vytvořím zprvu jeden obraz, ale ta harmonie barev, která mi vznikne doslova pod rukama, mě láká k tomu, abych pokračoval třeba v diptychu či triptychu toho mého „povídání“ s květy, vodou, stromy, ale i celkově krajinou,“ vyznává se Jiří Sibinský přímo mezi obrazy v opavském Domě umění. Samozřejmě, že jako vášnivého rybáře ho určitě lákají motivy, které si „nastudoval“ přímo u vody.

Knihovna a šenovské muzeum

Zatímco v Opavě Jiří Sibinský nabízí svou nejnovější tvorbu z posledních let, v knihovně Šenovského muzea, můžeme sledovat ukázky jeho prací za téměř uplynulé půl století. Kresby a olejomalby, skicy jsou jasným důkazem toho, že kumštýř souzní s tématy, kterým se věnuje. Poetické krajiny, zátiší s květy.

Režisér, scenárista, střihač i producent David Beránek.
Ostravské návraty Davida Beránka: natáčel Nohavicu, Žbirku i skupinu Kabát

„Máme velkou radost z toho, že Jiří Sibinský byl tak laskav, a uspořádal v našem muzeu tuto výstavu, která se setkala v Šenově poměrně s živým ohlasem. Díky za jeho komentované prohlídky. Jeho výstava potrvá u nás ještě do konce března,“ říká pro Deník Simona Slavíková, ředitelka Šenovského muzea.

Realizace v architektuře

Jiří Sibinský má v sobě úžasný dar, že nejenom kreslí a maluje, ale pouští se do realizací v architektuře jako sochař. A má jich za sebou už hezkou řádku. Jmenujme například kašnu ve Frýdku-Místku, Památník Emila Zátopka v Kopřivnici, oltář v interiéru kostela v Uhlířově u Opavy, Památník malíře Břetislava Bartoše a mnoho dalších.

Aleš Dostál.
Válka s vlky. Aleš Dostál přichází s další knižní novinkou

Jiří Sibinský má doma skvělé rodinné zázemí v manželce Helence, dceři Markétě a synovi Markovi (také výtvarník), a těší se ze svých vnoučat, z nichž už jedno z nich, Nina, studuje v současné době na pražské Akademii výtvarných umění.