Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Ruští oligarchové v Česku! Dlouhé ruské prsty sahají na byznys ve stavebnictví nebo výrobě letadel

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    22. 3. 2022
    05:00

    Sankce Západu dopadají na majetky ruských oligarchů. Kvůli invazi Kremlu na Ukrajinu mají nejbohatší z bohatých zmrazené účty a obstavený majetek. Blesk dohledal některé velké firmy v Česku s ruskými majiteli a z účetních uzávěrek i s evidencí skutečných majitelů sestavil přehled, kteří oligarchové mají své dlouhé prsty i u nás.

  • 1.Evraz NIKOM

    Vlastník: Evraz Group SA

    Zaměření: dodávání hutních materiálů

    Čistý obrat: 2,02 miliardy Kč (výroční zpráva 2020)

    Evraz NIKOM se sídlem v Mníšku pod Brdy spadá pod lucemburskou společnost Evraz Group SA, která patří do koncernu Evraz, jednoho z největších těžařů a výrobců oceli na světě. Ten je alokován na burze v Londýně a největšími akcionáři v něm jsou Alexandr Frolov, jeho jmenovec Abramov a tím vůbec největším je asi nejslavnější oligarcha dneška, Roman Abramovič (55).

    Jeho podíl činí 28,6 procenta. Miliardář (jeho jmění se odhaduje na 155 miliard korun) také do nedávna vlastnil fotbalový klub Chelsea. Jenže Abramovič, který má dlouhá léta blízko k Putinovi, je na sankčních seznamech EU, USA i Velké Británie. To znamená, že má zmrazený majetek. A nejde jen o fotbalový klub, ale i o podíl v Evrazu, což znamená, že ho Abramovič nemůže prodat.

    V reakci na uvalení sankcí britskou vládou na největšího akcionáře, rezignovalo desetičlenné představenstvo Evrazu. Koncern navíc uvedl, že se necítí být ruskou firmou a nemůže si být jist, zda je trojice majoritních akcionářů napojená na Rusko. Evraz navíc oznámil, že od začátku března ani jednomu z trojice Frolov, Abramov, Abramovič neposkytl žádné finance.

  • 2.Strabag a.s.

    Vlastník: Strabag SE

    Zaměření: stavebnictví

    Čistý obrat: 14,7 miliard Kč (výroční zpráva 2020)

    Český Strabag spadá pod nadnárodní obří společnost stejného jména. V té drží hlavní podíl rakouská rodina Hasellsteinerů a skupiny Uniqa a Raiffeisen. Jenže 27,8 procenta akcií má také Rasperia Trading Limited, která má co dočinění s ruským občanem a jedním z těch, kdo mají exkluzivní přístup k Putinovi, Olegem Děripaskou (54).

    Strabag ale v tiskovém prohlášení zdůrazňuje, že v této firmě oligarcha nepřímo drží podíl menší než 50 procent. Navíc se Strabag rozhodl zrušit tzv. syndikátní dohodu s Děripaskovou společností, která zajišťovala jmenování členů dozorčí rady a také koordinaci výsledků hlasování na valné hromadě.

    „K tomuto kroku (společnost) přistoupila poté, co selhaly všechny snahy o získání ruského podílu,“ uvedl Strabag, který se také rozhodl ukončit své aktivity v Rusku. Děripaska, jehož jmění je podle Forbesu zhruba 2,2 miliardy dolarů (skoro 50 miliard korun), je na sankčním seznamu USA a Velké Británie, na tom Evropské unie ale zatím chybí. Možná je to proto, že už otevřeně vyzval k ukončení bojů na Ukrajině. Děripaskovo angažmá v koncernu by mohlo společnost značně poškodit. Podle dat Hlídače státu jen v roce 2021 získal Strabag a.s. zakázky na miliardy korun.

  • 3.ČKD Blansko Holding

    Vlastník: Tjažmaš

    Zaměření: strojírenství

    Čistý obrat: 637 milionů Kč (účetní uzávěrka 2019)

    Firma z Blanska zaměřující se na výrobu vodních turbín a dalších zařízení souvisejících s vodohospodářstvím, uvádí jako svého akcionáře ruský podnik Tjažmaš. Tomu až do loňského roku šéfoval Andrej Trifonov (56), který je nyní na sankčním seznamu Západu, jelikož je poslanec ruské dumy za Putinovu stranu Jednotné Rusko.

    Andrej Trifonov Andrej Trifonov | Profimedia.cz

    To ale neznamená, že by se zbavil napojení na ČKD Blansko. Podle evidence skutečných vlastníků je jedním z nich Dmitrij Trifonov. Ten je členem představenstva ČKD Blansko a zároveň ve vedení Tjažmaše.

    A není jediným Trifonovem ve firmě, šéfem celé společnosti je Sergej Trifonov a na nejvyšších postech jsou ještě Jevgenij a Vladislav Trifonovi. Podle Seznam Zpráv se jedná o příbuzné Andreje.

    To, že má ve firmě rodina ruského poslance hlavní slovo, je zřejmé, otázka zůstává, jestli ji jeho příbuzní nebo přímo Andrej Trifonov ovládají. Přesná akcionářská struktura Tjažmaše není nyní z Česka dohledatelná, ale ruský poslanec tak nemusí teoreticky mít v držení ani jednu akcii.

  • 4.MSA, a.s.

    Vlastník: Eterno

    Zaměření: výroba armatur

    Čistý obrat: 1,35 miliardy Kč (účetní uzávěrka 2019)

    Slezský výrobce armatur z Dolního Benešova má ve své zatím poslední zveřejněné výroční zprávě z roku 2019 uvedeno, že jeho jediným akcionářem je ruská společnost Eterno. Ta je součástí Čeljabinského trubkového závodu a skupiny TMK, což je jeden z největších výrobců trubek.

    Dmitry Pumpyanskiy Dmitry Pumpyanskiy | Profimedia.cz

    Šéfem TMK je miliardář Dmitrij Pumpjanskij (57) s odhadovaným jměním 1,2 miliardy dolarů (asi 26 miliard korun). Ten také figuruje na sankčním seznamu EU kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Co je pozoruhodné, společnost MSA 11. března uvedla na svých internetových stránkách, že získala za rok 2021 od polostátní firmy ČEZ nejlepší možné hodnocení za dodávky pro jaderné elektrárny Temelín a Dukovany.

  • 5.NVision Czech

    Vlastník: Baggio Holding BV, 98,08 % akcií

    Zaměření: výroba elektrokomponent

    Čistý obrat: 1,76 miliardy Kč (výroční zpráva 2020)

    Další velká firma s ruským majitelem má sídlo psané v pražské Michli a závod má ve středočeských Voticích. Podle dat z účetních uzávěrek je majoritním vlastníkem společnosti Baggio Holding, jejíž stopy vedou do Nizozemska. Ovšem podle českého registru skutečných vlastníků NVision říká pane ruskému oligarchovi Vladimiru Jevtušenkovi (73). Jeho jmění Forbes odhaduje na 1,7 miliardy dolarů (kolem 37 miliard korun).

    Vladimir Jevtušenkov Vladimir Jevtušenkov | Profimedia.cz

    Jevtušenkov zbohatl díky investiční společnosti AFK Sistema, jejíž portfolio obsahuje vše od hotelnictví, přes dřevozpracující průmysl po farmacii a finančnictví. Tato obří firma navíc sama figuruje v historii NVision.

    Podle informací na stránkách českého výrobce se společnost stala v roce 2002 součástí ruského gigantu, že by ale došlo ke změně vlastníka, to už se v historickém přehledu neuvádí.

  • 6.Aircraft Industries

    Vlastník: Ostov s.r.o.

    Zaměření: výroba letadel

    Čistý obrat: 2,4 miliardy Kč (výroční zpráva 2020)

    Původně česká firma sídlí v moravských Kunovicích a ve světě je známá výrobou letadel L-410 Turbolet. Jenže od roku 2008 byla majoritním vlastníkem Uralská těžební a hutní společnost (UGMK), za kterou stojí oligarcha Iskander Machmudov (58). Jeho majetek Forbes odhadl na 4,5 miliardy dolarů (zhruba 100 miliard korun).

    Iksander Machmudov Iksander Machmudov | Profimedia.cz

    Machmudov má mít blízko k Vladimiru Putinovi, zatím ale na sankčním seznamu EU chybí. Navíc to vypadá, že se snaží zahladit své přímé stopy v Česku. V kunovické firmě totiž na sklonku roku 2018 došlo k změně vlastníka, kterou se stala společnost Ostov, která sídlí ve stejném městě jako UGMK. Navíc podle české Evidence skutečných majitelů stojí za firmou jistý Andrej Kozycin (61).

    Andrej Kozycin Andrej Kozycin | Profimedia.cz

    Jeho jmění je o něco menší, než Machmudova, "jen" 2,5 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard korun). Finta je v tom, že jsou to kolegové, Kozycin je totiž výkonným ředitelem Machmudovy UGMK a také jeho nejbližším spolupracovníkem, který má rovněž nálepku oligarchy. Na nějakou faktickou změnu to tak moc nevypadá. Navíc v čele představenstva kunovické továrny zůstal Oleg Melyukhov, který je podle webu Seznam Zprávy také členem vedení uralského holdingu.

  • 7.Konec finančníka Kima

    Na české poměry menší banka Expobank se zbaví svého dlouholetého ruského akcionáře. Tím je finančník a investor kazašského původu Igor Kim (56). Novým vlastníkem banky bude konsorcium složené z amerických investorů a lotyšské finanční instituce Signet Bank AS. Není to první nákup lotyšské banky od Igora Kima. Na začátku letošního roku získala 100% podíl v tamní AS Expobank.

    Expobank CZ Expobank CZ | Expobank CZ

  • 8.Vypsali insolvenci

    Po Putinově útoku na Ukrajinu první vlna sankcí dopadla na ruskou státní banku VEB.RF. Ta byla odpojená i od mezinárodního platebního systému SWIFT. Jenže do ruské investiční skupiny banky patří kromě dalších i firma sídlící v Plzni – Pilsen Tolls. A ta se stala jednou z prvních obětí sankcí u nás.

    „Dne 25. 2. 2022 byly účty dlužníka u Komerční banky bez předchozího upozornění zablokované. Tím pádem se dlužník ocitl v situaci, kdy není schopen hradit své závazky,“ píše se ve zveřejněném insolvenčním návrhu, který na sebe Pilsen Toll podala.

    Tato společnost vešla ve známost, když v minulé dekádě sehrála klíčovou roli v pádu plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, jak popsal web investigace.cz.

    5:11
    Dnes

    Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Oznámila to média s odvoláním na organizátory udělování cen. Cena byla udělena "za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely", uvedli.

    5:04
    Dnes
    !

    Dobré ráno, vážení čtenáři. 

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes při okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v čele země. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zničil jakoukoliv politickou opozici.

    Slavnostní ceremonie začne ve 12:00 moskevského času (11:00 SELČ) a potrvá přibližně hodinu. Putina nejprve do Velkého kremelského paláce podle ruských médií přiveze luxusní vůz, prezidenta pak přivítají hosté v Andrejevském sále - na stejném místě, kde se inaugurace koná už od roku 2000. Putin zde složí přísahu a vystoupí s projevem.

    21:58
    6. 5. 2024

    Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

    Zobrazit celý online

    Video  SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko  - Videohub
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa