Karel Vágner slaví 80. narozeniny

22. březen 2022

Jedním z nejúspěšnějších hudebníků a kapelníků u nás je baskytarista a skladatel Karel Vágner. Jeho pozice je od začátku sedmdesátých let v české populární hudbě nebývale stabilní, svědomitě řídil vlastní orchestr a stále má pověst dobrého obchodníka.

Než se pražský rodák Karel Vágner stal uznávaným kapelníkem, prošel si jako muzikant leccčím. Na vojně začal cvičit na kontrabas a rozhodl se, že hru na tento mohutný nástroj vystuduje na nově založené plzeňské konzervatoři. Dostal zde i školu životní, neboť jej učil vyhlášený virtuoz profesor Lísa, hrál v plzeňské skupině Transit, kolem níž se pohybovali i Václav Neckář nebo hudební skladatel Bohuslav Ondráček, a zároveň hrál ve školním orchestru Stradivari, který vedl Petr Fink. Pak se vrátil do Prahy.

Jako skladatel se nejprve prosadil písní Duhová víla s textem Pavla Žáka. Byla napsána Pro Petra Rezka a Hanu Zagorovou a prodalo se jí kolem 200 000 výlisků. Karel Vágner psal pak své písně především pro Hanu Zagorovou, připomeňme například Počítadlo lásky, Usnul nám, spí, Kosmický sen, Nic jí neschází, Benjamín nebo Tom a Jerry. Psal i pro televizi a film a v roce 1982 přišel úspěch největší, píseň pro Petra Kotvalda a Stanislava Hložka Holky z naší školky s textem Pavla Žáka. Stala se nejpopulárnějším titulem vydavatelské firmy Supraphon, překonala dosavadní rekord písně Včera neděle byla.

Karel Vágner měl jako mladík velký sen, chtěl se dostat na olympiádu, hrál fotbal a výborně skákal o tyči. Byl dokonce veden jako reprezentant, jenže přišel vážný pracovní úraz ruky a bylo po sportovní kariéře. Šel na dva roky na vojnu, začal cvičit na kontrabas. Po návratu do civilu dostal nabídku hrát ve skupině kytaristy Karla Duby a přežil její tragický pád v autobusu v Mongolsku v srpnu roku 1968.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.