Hlavní obsah

Novým vládcem českých kolejí má být muž od „zlatého vejce“

Foto: Robson90, Shutterstock.com

České dráhy hledají nového ředitele od února, kdy v jejich čele skončil manažer z Babišovy éry.

Reklama

Do finálového výběru na nového šéfa Českých drah se dostali tři zájemci. Vítězem by se měl stát Michal Krapinec, který dosud šéfoval cenné firmě právě ve vlastnictví kolejového dopravce.

Článek

Ve čtvrtek by se česká veřejnost měla dozvědět, kdo se stane novým generálním ředitelem Českých drah.

Seznam Zprávy zjistily, že do nejužšího výběru soutěže se dostali tři manažeři: Michal Krapinec, Michal Sládek a Bogdan Heczko. Prošli cedníkem z širšího okruhu aspirantů, o kterých informoval v první polovině března server E15.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů blízkých vedení Ministerstva dopravy se novým vládcem tuzemského kolejového obra stane prvně jmenovaný Krapinec, který v současnosti vede dceřinou firmu drah ČD-Telematika.

Dozorčí rada, která zvolí nového předsedu představenstva ČD, se měla konat již v úterý. Jednání ale bylo přesunuto na čtvrtek. Společnost dotazovaná jména a favorita Krapince nechtěla komentovat.

„Poté, co bude výběrové řízení na předsedu představenstva a generálního ředitele ČD ukončeno, zveřejní Dozorčí rada ČD jméno vítězného kandidáta na tiskové konferenci,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Vanda Rajnochová.

Správcem cenné firmy

Michal Krapinec nastoupil do čela ČD-Telematiky loni v září, předtím působil v jejím představenstvu. Zažil tedy obchodní proces, na jehož konci ČD ovládly technologickou společnost ze 100 procent po vykoupení menšinového podílu od skupiny PPF.

Mimochodem: ČD-Telematice se přezdívá zlaté vejce Českých drah, neboť jí patří 3 500 kilometrů optických kabelů. S nimi lze budovat například vysokorychlostní internet.

Na dotazy Seznam Zpráv, jaké budou jeho cíle ve vedení drah a co jej přimělo ucházet se o tuto funkci, Krapinec nereagoval.

V roce 2018 Deník N upozornil na jeho cestu (v dané době byl manažerem ČD) do Číny, kterou platila čínská ambasáda.

Hledání nového „generála“ národního kolejového dopravce se v uplynulých měsících proměnilo ve složitý rébus. A to z prostého důvodu – favorité, na které mělo Ministerstvo dopravy, pod které ČD spadají, políčeno, nabídku odmítli.

Aspirantem číslo jedna byl dosavadní dlouholetý šéf tuzemské pobočky Citibank a někdejší člen představenstva drah Michal Nebeský. Sám ministr dopravy Martin Kupka (ODS) hodně sázel na to, že se tento manažer do státní firmy vrátí. Nebeský na možnost působení ve vedení ČD nakonec nekývl.

Nový šéf ČD se hledá od poloviny února, kdy ve funkci skončil Ivan Bednárik.

Reklama

Doporučované