Jak šetřit v domácnosti na elektřině?

Datum publikace: 22.03.2022

Kategorie: Bydlení

Ceny energií vylétly do extrémní výše a lépe hned tak nebude. Inflační spirála se roztáčí a zdražuje se skoro vše. Jak v této době ušetřit tak, aby vás to bolelo co nejméně?

Elektřina je dražší pro mnohé z nás, zdražení nakonec neujde nikdo. Proto se jistě hodí tipy, jak na elektřině ušetřit a vaše účty zkrotit. Pokud si osvojíte několik triků, které vám přejdou do krve, pak můžete překvapivě ušetřit několik tisíc ročně.

Tip číslo 1 - vyberte si vhodného dodavatele elektřiny

Pokud vám končí závazek u vašeho dodavatele elektřiny, je třeba se dobře rozmyslet, u koho podepíšete novou smlouvu. Jak si vybrat nejlepšího dodavatele elektřiny? Zajímat vás bude jistě cena kwh, tedy cena silové elektřiny, ve které se nabídky jednotlivých dodavatelů liší. Díky srovnání cen elektřiny jednotlivých dodavatelů na kalkulačce elektřiny na Kalkulátor.cz zjistíte, který dodavatel vám může nabídnout nejnižší ceny a také kolik můžete ušetřit. Pro srovnání potřebujete jen poslední fakturu, ze které zadáte údaje o poslední spotřebě.

Tip číslo 2 – jak šetřit v kuchyni?

Mnoho spotřebičů, které mají velký příkon elektřiny, používáme právě v kuchyni. Asi nejvíce zaplatíte za spotřebu lednice. Každý elektrospotřebič je zařazen do tzv. energetické třídy, která naznačuje jeho spotřebu elektřiny a hospodárnost. Rozdíl mezi lednicí v nejvyšší třídě A a v třídě D je skoro stoprocentní a během jednoho roku činí od 600 do 1000 korun, které za elektřinu zaplatíte. Lednici vždy umístěte na místo, které je daleko od zdroje tepla a slunečního svitu. Myčka se zařazuje do energetické třídy nejen co do spotřeby elektřiny, ale také vody. Ty nejúspornější myčky mají roční spotřebu kolem 180 kWh, což je zhruba 850 korun ročně. Naopak nejméně úsporné myčky třídy F spotřebují zhruba 300 kWh ročně a přijdou vás tedy na 1407 korun ročně. Myčku vždy spouštějte jako zcela zaplněnou, využívejte eko programů, které jsou sice delší, ale spotřebují méně energie a vody.

Tip číslo 3 – jak šetřit při praní prádla?

Pračka a sušička patří také k velkým „žroutům“ elektřiny. Pračku pouštějte pouze plnou na úsporné programy, které šetří elektřinu a vodu a oproti programům, které perou za vysoké teploty, spotřebují až o polovinu elektřiny méně. U sušičky vždy vyčistěte filtr, protože při lepší průchod vzduchu usnadňuje a zkracuje dobu sušení. Dejte přednost sušičkám, které mají zabudovaná čidla vlhkosti a vypínají se automaticky, když je prádlo skutečně suché. Sušička vyšší úsporné třídy má oproti střední energetické třídě úsporu zhruba 1000 korun ročně.

Tip číslo 4 – spotřebiče zapínejte v nízkém tarifu

Pokud využíváte dvoutarifní distribuční sazbu, pak máte nárok na určitý počet hodin levnější elektřiny. Tehdy odebírají levnější elektřinu všechny spotřebiče, nejenom třeba elektrické topení, nebo bojler kvůli kterým jste dvoutarifní distribuční sazbu obdrželi. Zjistěte si na webu vašeho distributora, v kterých hodinách je elektřina v nízkém tarifu, zapínejte spotřebiče pouze v tento čas.

Komentáře