Údajný dotační podvod a poškození přírody v krkonošské kauze posoudí pražský vrchní soud

Případ údajného dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších míří k pražskému Vrchnímu soudu. Státní zástupce a jeden z obžalovaných se totiž odvolali. České televizi to potvrdila Kateřina Podeszwová, mluvčí královéhradeckého krajského soudu, který kauzu původně řešil. V takzvané krkonošské kauze soud loni v listopadu zprostil obžaloby devět lidí včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška (SNK SNĚŽKA) i bývalého ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky.

„Státní zástupce se odvolal v neprospěch všech původně obžalovaných fyzických osob i osoby právnické, navrhuje Vrchnímu soudu zrušit rozsudek a případ vrátit k novému projednání a rozhodnutí,“ sdělila mluvčí královéhradeckého soudu Kateřina Podeszwová.

V takzvané krkonošské kauze figuruje devět obžalovaných, z toho osm lidí a jedna firma, která má vztah k městu Pec pod Sněžkou a území v péči Správy KRNAP. Mezi obžalovanými je i starosta Pece Alan Tomášek nebo bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka, který se také odvolal. Podle něj měl soud jinak odůvodnit jeho zproštění obžaloby a po Vrchním soudu požaduje změnu.

Jedna část kauzy se týká úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou, druhá pak souvisí s údajným pokusem o dotační podvod v projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa. V případě dokonání podvodu mohla podle původně podané obžaloby vzniknout škoda přes třicet milionů korun. Některým obžalovaným hrozilo až 12 let vězení.

Herní krajina Pecka byla pro lidi otevřena v létě 2018. Výstavba vyšla na 45 milionů korun. Podle spisu nebyly splněny podmínky pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL.